Satürn'ün uydusunda gizemli kanallar
Abone olNASA’nın Cassini - Huygens aracı, Satürn’ün uydusu Enceladus’un buz çizgilerini ve derin kanallarını görüntüledi
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Cassini - Huygens aracı, Satürn’ün uydusu Enceladus’un güney kutup bölgesindeki ‘sıradışı’ buz çizgileri ve derin kanalların en net görüntülerini elde etti.
‘Sentetik Açıklık Radarı’ kullanan Cassini - Huygens, 6 Kasım’da Satürn’ün 6. büyük uydusu olan Enceladus’ün şimdiye kadar çekilmiş en parlak ve net fotoğraflarını gönderdi. Verileri inceleyen bilim insanları, 65 derece güney enlemi ve 293 derece batı boylamındaki kanalların yeni özelliklerini keşfetti. Buz ve kayadan tabanı olan merkez kanal, 650 metre derinliği ve 2 kilometre genişliği ile dikkat çekiyor. Kanalların beklenmedik derece karışıklık desenler ve kıvrımlar oluşturduğu belirtiliyor.
Cassini - Huygens’in gözlemlediği bölge, Enceladus’te buz parçacıkları ve su buharı püsküren volkanların yüzlerce kilometre uzağında bulunuyor. NASA’nın Jet Tahriki Laboratuarı’ndan Stewe Wall, yer şekillerinin oldukça parlak fotoğraflarının çekildiğini belirterek, bunun sebebinin oradaki buz kayaları olduğunu kaydetti. Ancak dev kanalların nasıl oluştuğuna dair henüz kesin bir bilgi yok.
500 kilometrelik çapıyla Ay’ın yarısı kadar olan Enceladus’ün 100 milyon yıl yaşında olduğu tahmin ediliyor. Dünya'dan 65 kat daha büyük olan Satürn'ün bilinen 61 uydusu daha bulunuyor. Nükleer ve güneş enerjisiyle daha 200 yıl çalışabilecek olan Cassini - Huygens aracı, 3 milyar 400 milyon dolarlık maliyetiyle tarihteki en pahalı uzay tasarımı. NASA ile Avrupa Uzay Dairesi (ESA)'nın ortak yapımı olan ve Satürn gezegenini inceleyen araç, 1997′de fırlatılmıştı.