Şartları kabul et 9 milyon oyu kap!
Abone olSiyasi parti liderlerinin seçim meydanlarında emeklilere yönelik vaadleri 9 milyon emekliyi ikna etmeye yetmedi.
Siyasi parti liderlerinin seçim meydanlarında emeklilere yönelik vaadleri 9 milyon emekliyi ikna etmeye yetmedi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emeklilerin taleplerini içeren 12 maddeden oluşan seçim bildirgesini, liderlere, milletvekillerine ve milletvekili adaylarına gönderdi.
TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, dosyaları dağıttıktan sonra, yapılan beyanatları ve geri dönüşleri tekrar değerlendireceklerini belirterek, "Bizi tatmin edecek önermeleri olan, sorunlarımıza somut çözümler vadeden vekil adaylarımızı illerimiz bazında parti ayrımı gözetmeksizin takdir edeceğiz ve oylarımızla da taltif edeceğiz" dedi.
EMEKLİDEN LİDERLERE DOSYA
Siyasi partilerin seçim bildirgelerinin ardından TÜED, genel seçim sürecindeki talep ve beklentilerine yönelik 12 maddeden oluşan bir dosya hazırladı. 12 maddelik talepler bildirgesinden oluşan dosya, TÜED'in 95 şubesine gönderildi. Şube başkanlıkları bu dosyaları, bulundukları ilin milletvekili adaylarına takdim edecek ve emeklinin beklentilerini anlatacak. Ayrıca dosyalar, liderlere de gönderildi.
SOMUT ÇÖZÜM İSTİYORLAR
TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, dosyaları dağıttıktan sonra, yapılan beyanatları ve geri dönüşleri tekrar değerlendireceklerini belirterek, şöyle dedi:
"Bizi tatmin edecek önermeleri olan, sorunlarımıza somut çözümler vadeden vekil adaylarımızı illerimiz bazında parti ayrımı gözetmeksizin takdir edeceğiz ve oylarımızla da taltif edeceğiz. Emekli artık taraftar mantığıyla, partizanlık mantığıyla değil, kendisine yönelik somut fayda, somut vaat değerlendirmesiyle sandıklara gidecektir. Bizi düşünmeyeni, biz de düşünmeyeceğiz. Bizi dikkate almayanı, biz de dikkate almayacağız. Önce ülkemizin geleceğini, sonra da kendi çıkarımızı dikkate alıp oylarımızı ona göre kullanacağız."
"ÖDENEN AYLIKLARIN YÜZDE 90'I AÇLIK SINIRININ ALTINDA"
Emeklilerin taleplerinin dikkate alınmamasının emeklilerin mağduriyetini artırdığına işaret eden Ergün, "Ödenen aylıkların yüzde 90'ı açlık sınırının altında kalmıştır" dedi.
SİYASİ PARTİLERE 12 MADDELİK DOSYA
TÜED tarafından hazırlanan 12 maddeden oluşan dosyada şu talepler yer aldı:
"İntibak sorunu mutlaka çözülmelidir. Emekli aylıklarında eşitlik getirecek İntibak Kanunu için kaynak bulunmalı ve emeklilerin gecikmiş olan hakları teslim edilmelidir.
REFAH PAYI DİKKATE ALINMALIDIR
5510 sayılı Kanun'un gelir ve aylıkların artışını enflasyona endeksleyen hükmü değiştirilmeli, emeklilere refahtan pay verilmelidir.
ENFLASYON FARKLARI ÖDENMELİDİR
Türkiye Emekliler Derneği, Emekli Sandığı emeklilerine her yıl ödenen aylık artış farklarının benzer şekilde SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de uygulanmaması üzerine konuyu yargıya götürmüş ve 29 aylık TÜFE farklarını talep etmiştir. Dava kazanılmış olmasına rağmen, 2002 Ağustos ayında kanun değişikliği yapılmış ve sadece bir aylık farklar ödendiğinden 28 aylık fark hak edişleri ödenmemiştir.
2002 VE 2006 YILLARINDAKİ ZAM FARKLARI ÖDENMELİDİR
4447 sayılı Kanun'un geçici 4. maddesine göre memur aylıklarının artışı ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan artışın kıyaslamasından oluşacak farkları öngören 1 Kasım 2002 Kararnamesi'nin uygulanmaması, 2007 yılında Bütçe Kanunu ile öngörülen enflasyon farkının eksik hesaplanması derneğimizce yargıya götürülmüştür. Emeklilerin, kanunlar ve kararnameler gereği alacakları yargı süreci beklenmeden ödenmeli ve emekliler daha fazla mağdur edilmemelidir.
1987-1995 DÖNEMİNDEKİ EMEKLİLERİN KEY ÖDEMELERİ YAPILMALIDIR
SSK, emekli olanların sınırlı bir bölümünün KEY ödemelerini yaparken, büyük çoğunluk listelerde ismi olmadığından KEY ödemelerini alamamışlardır. 3320 sayılı Kanun'un kapsam maddesine göre hak eden emeklilere KEY ödemeleri yapılmalıdır.
VERGİ İADESİ KARŞILIĞI GETİRİLEN EK ÖDEME ORANLARI YÜKSELTİLMELİDİR
Emekliler harcamalarında yüzde 8-18 arasında vergi öderken, kendilerine yüzde 4-5 arasında bir ek ödemenin yapılması yetersiz kaldığından, en az yüzde 10 ek ödeme getirilmelidir.
EMEKLİYE DE PROMOSYON ÖDENMELİDİR
Çalışanlara yapılan promosyonun emeklilere yapılmaması büyük bir eşitsizlik örneğidir. Sosyal Güvenlik Kurumu, bankalarla gerekli olan sözleşmeyi yapmalı ve emeklilere de promosyonlar ödenmelidir.
EMEKLİDEN KATILIM PAYI ALINMAMALIDIR
Çalıştıkları dönemlerde vergi ve sağlık sigorta primini uzun yıllar ödeyen emeklilerin içinde bulundukları koşullar ve yaşları dikkate alınmalı ve katkı paylarından muaf tutulmalıdırlar.
SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYAN KIZ ÇOCUKLARI KORUNMALIDIR
Torba Kanunu ile 1 Ekim 2008 öncesinde anne ve babalarından aldıkları sağlık yardımlarının 1 Ekim 2008 sonrası sürece yeni dahil olan kız çocuklarının eğitimleri ve 25 yaş sınırı ile sınırlı tutulması, eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama olacaktır. Bu nedenle, tarih ayrımı yapılmadan kız çocuklarının sağlık yardımlarında eşitlik sağlanmalıdır.
EMEKLİYE DE SENDİKA HAKKI TANINMALIDIR
Çağdaş demokrasilerde öngörüldüğü şekliyle, emeklilere de toplu sözleşme yapabilme hakkı sağlanmalıdır.
EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY'DE EMEKLİLERE DE TEMSİL HAKKI TANINMALIDIR
Konseyin yapısı yeniden düzenlenmeli ve temsil kapsamı genişletilerek emeklilerin de bu yapıda yer alabilmeleri sağlanmalıdır.
ÇALIŞAN EMEKLİLERİN PRİM YÜKÜ KALDIRILMALIDIR
Emekli olduktan sonra bir işyeri açan ve devlete vergi ödeyen, ayrıca istihdama da katkı sağlayan emeklilerimizin aylıklarından yüzde 15 oranında yapılan kesintiler kaldırılmalıdır."(