Sarkozy'e soykırım yasası şoku
Abone olAnayasa Konseyi'nin soykırım yasasını iptal etmesinin ardından yeni bir tasarı için düğmeye basan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'ye partisinden uyarı geldi.
UMP'nin Genel Başkanı Cope, "Cumhuriyet gelenekleri gereği, seçim boyunca yasa çalışması olmaz. Haziran sonunu beklemek lazım" dedi.
Anayasa Konseyi'nin inkâr yasasını iptal etmesinin ardından "yasayı hızla yeniden getireceğim" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu girişiminin mümkün olmadığı, kendi partisi tarafından açıklandı. İktidardaki Halk Hareketi Birliği UMP Genel Başkanı Jean François Cope, "Cumhurbaşkanı bu konuda yeni bir düzenleme getireceğini açıkladı. Ancak Meclis çalışma gündemi belirlendi ve yeni bir yasa önerisini gündeme ekleme şansımız yok. Yeni düzenleme için bir sonraki yasama dönemini beklemek gerekecek. Haziran sonunu beklemek lazım" dedi.
Cope, I-Tele Televizyonu'nda yaptığı açıklamada, soykırımı inkârı suç sayan yasa konusunda yüksek beklentiler olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bu konu Fransa'nın evrensel değerlerine de uyuyor. Cumhurbaşkanı yeni bir yasa üzerinde çalışılacağını söyledi. Anayasa Konseyi'nin kararını da göz önünde bulundurarak yeni bir metin hazırlanacak. Karardan dolayı üzgünüm ama maalesef parlamento çalışmalarını tamamladı. Cumhuriyet geleneklerine saygı gereği, seçim boyunca yasa çalışması yapamayız."
KARARI İNCELEDİKTEN SONRA
Cope, inkâr yasasının Yahudi soykırımını inkârı cezalandıran Gayssot Yasası'nın iptalini de gündeme getirip getirmeyeceği sorusuna da, "Bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Gayssot yasasının iptaline neden olabilecek her adımdan kaçınmalıyız" yanıtını verdi.
Hükümet Sözcüsü Valerie Pecresse de, "Yeni bir yasanın ne zaman ve hangi formda getirileceğini kararlaştırmak için Anayasa Konseyi'nin kararını inceliyoruz. Ama bunun seçimlerden önce gündeme gelmesi güç gibi. Cumhurbaşkanı kısa süre içinde Ermeni topluluğunun temsilcileri ile görüşecek. Adalet Bakanlığı bu konuda çalışmasını tamamladıktan sonra açıklayacağız" dedi.
BİLGİ NOTU
Fransa'da nisan ve mayıs aylarındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından haziran ayında genel seçimler var. Bu nedenle parlamento, 6 Mart tarihinde haziran sonrasına kadar tatil ediliyor. Fransa hükümetinin hazırladığı yasa tasarılarının önce danıştaydan onay alması gerekiyor. Dolayısıyla tasarının 6 günlük bir sürede yetiştirilip onaylanmasına imkansız gözüyle bakılıyor. Parlamento tatilde olduğu dönemde teamüller gereği ancak ulusal güvenliği tehdit eden durumlarda toplanıyor.
ERMENİLER BİZE ZAMAN TANIMADI
Fransa'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) Senato Grup Başkanı ve diasporanın en güçlü olduğu il olan Marsilya'nın Belediye Başkanı Jean Claude Gaudin, Türkiye'yi 'lobicilik yapmakla' suçlayan Ermeni diasporasının kendileri üzerinde 'ağır baskı' uyguladığını açıkladı. Parlamento Muhabirleri Derneği'nin bir toplantısına katılan Gaudin şunları söyledi:
"Anayasa Konseyi'nin kararını bekliyorduk. Hatta 2001'de soykırımı tanıyan yasayı da anayasaya aykırı bulur diye korktuk. Eğer Ermeni dernekleri bize zaman tanısalardı, belki daha iyi hazırlanabilirdik. Ermeni kökenli Fransızların baskısı çok şiddetli. Ermeni derneklerine bize zaman vermelerini, bize baskı yaparak istedikleri sonuca ulaşamayacaklarını söyledim."