Sarkozyden iki çirkin teklif

Abone ol

Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan Fransa İçişleri Bakanı yine çirkin bir teklifte bulundu.

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı çıkan Fransa İçişleri Bakanı ve gelecek yıl yapılacak seçimlerde merkez sağın Cumhurbaşkanı adayı Nicholas Sarkozy, bir adım daha ileri giderek ''imtiyazlı ortaklık'' önerisini Kıbrıs Rum kesiminin tanınması şartına bağladı.

Sarkozy, Avrupa'nın önde gelen 50 düşünce kuruluşu tarafından yayımlanan Europe's World dergisinde yer alan ''Avrupa'nın Reformu: Ne Yapmamız Gerekiyor?'' başlıklı makalesinde, Avrupa ile Asya arasındaki ülkelere ve Akdeniz ülkelerine ''tam üyelik ya da hiçbir şey önermemek gibi net tercihler sunulmamasını'' istedi.

Bu gruptaki ülkeler söz konusu olduğunda yapılması gereken ilk şeyin ''imtiyazlı ortaklık'' geliştirilmesi olduğunu ileri süren Sarkozy, ''Bu sayede bir süre ortak çalışırken farklı değerlerimiz ve çıkarlarımızı gözlemleyebiliriz'' ifadelerine yer verdi. Yılda üç kez yayımlanan Avrupa'nın önde gelen tüm karar vericilerine ulaştırılan Europe's World dergisindeki makalesinde ''imtiyazlı ortaklık'' önerisinin içerisini doldurmaya çalışan Sarkozy, refah seviyesi yüksek Avrupa pazarına ulaşmak isteyen ülkelerin ürün kalitesi ve kontrolleri açısından iç pazarla ilgili tüm AB müktesebatını ve standartlarını uygulamaya geçirmekle yükümlü tutulmasını talep etti.

Sarkozy, makalesinde ''imtiyazlı ortaklıkla'' ilgili düşüncelerini, şöyle aktardı: ''Fakat imtiyazlı ortaklık ticareti de aşabilir. Üye olmayan ülkelere belirli AB politikalarına katılma hakkı verilerek ekonomik ve sosyal kalkınmaları teşvik edilmiş olur. AB ayrıca bu ülkelerle bilim ve eğitim alanında işbirliğini güçlendirebilir. İmtiyazlı ortaklık süreci belki bir gün ortak güvenliğimiz için yeni savunma anlaşmaları imzalamaya kadar ilerletilebilir.'' AB'nin ''mutlaka imtiyazlı ortaklık ilişkisi kurması gereken ülkelerden birinin Türkiye olduğunu'' ileri süren Sarkozy, şu görüşlere yer verdi:

''Komşumuz ve dostumuz olan Türkiye ile birçok değerimizi ve birçok güvenlik endişemizi paylaşıyoruz. Bunlar tam üyelik kadar ileri gitmeden, Türkiye ile bağlarımızı güçlendirmek için iyi nedenler.'' Türkiye'yi hedef alarak hiçbir aday ülkenin AB'nin Kıbrıs Rum kesimi dahil 25 üyeden oluştuğu gerçeğini inkar etmeye hakkı olmadığını iddia eden Sarkozy, şunları kaydetti: ''Türkiye ve AB arasında Gümrük Birliği olmasına rağmen Türkiye, Kıbrıs'a (Rum kesiminde) uğrayan gemi ve uçaklara limanlarını ve havaalanlarını kullandırmamaya devam ediyor. Bu kabul edilemez. Tekrar tekrar söylüyorum ki imzaladığı ticari protokolleri iyi niyetle uygulamaya sokana kadar Türkiye ile müzakereler askıya alınmalıdır.''

Günün Önemli Haberleri