Şarjı bitmeyen telefon

Abone ol

Pek çok elekronik alette uzun süre şarj etmeden kullanılabilecek yakıt pili imalatı başlıyor.

Koç Grubu, cep telefonundan otomobile kadar pek çok araç ve cihazda uzun süre şarj etmeden kullanılabilecek yakıt pili imaline başlıyor.

TÜBİTAK ile yürüttüğü araştırmalar neticesinde, polimer elektrolit membranlı yakıt pili üretimi için gerekli teknolojiyi elde eden Koç, Demirdöküm fabrikasında bir üretim hattı kurmaya girişti. Hidrojeni yakıt olarak kullanacak pilleri Koç Grubu şirketlerinden Demirdöküm kombi cihazlarında, Arçelik elektrikli ev aletlerinde ve Ford Otosan da hibrit otomobilde kullanacak. Yüksek teknoloji ürünü olan yakıt pilini üreten 3 ortaklı bir Kanada firması, birkaç yılda sıfırdan milyar dolarlık ciroya ulaşmıştı.

Arçelik'in yakıt pilli ilk cihazı kablosuz elektrik süpürgesi olacak. Mekanik aletlere elektrik enerjisi sağlayan yakıt pilleri, normal pillerle kıyaslanamayacak kadar uzun bir süre dayanıyor. Sözgelimi, cep telefonları ile ortalama 4 saatlik konuşma süresine sahipken, bu pile sahip telefonlarla aylarca kesintisiz konuşmak mümkün olacak. Araştırmalar 18 ay sürdü. Başta imzalanan anlaşmaya göre yakıt pilinin patenti 5 yıl TÜBİTAK'ta kalacak.

Demirdöküm üretim bandında ilk olarak 1,5 kW Polimer Elektrolit Membran tipi yakıt pili imal edilecek. Üretimle birlikte yakıt pili sisteminin evler veya araçlarda kullanımı için sistem entegrasyonu aşamasına geçilecek ve yeni durumlara paralel olarak TÜBİTAK'la anlaşmalar yapılacak. Yakıt pillerinde hidrojen elde etmek için bor madeni kullanılıyor. Dünyanın en zengin bor rezervlerine sahip olduğu için yakıt pillerinin geliştirilmesi Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor. Proje koordinatörü Murat Yıldırım, hedeflerini yüzde 90 oranında yerli girdiyle yakıt pilini üretmek ve ticarileştirmek olarak açıkladı. Koç, çığır açacak yeni teknolojiyle ilgili ayrıntıları, kullanım alanlarını ve beklentilerini bugün düzenleyeceği bir toplantı ile duyuracak.

Haber: İbharim Balta
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri