Şanlıurfa ulaşımında köklü değişik
Abone olŞanlıurfa'da kent içi toplu taşımada köklü değişikliğe gidiliyor.
İlde, hatlar arasındaki fiyat farklılıklarını eşitlemek ve havuz sisteminin hayata geçirilmesi planlanıyor.
'Elektronik Ücret Toplama' dönemine geçecek olan Şanlıurfalılar, bu sistem sayesinde daha modern bir şekilde yolculuk yapma imkanı bulacak.
Sürücü ile yolcu arasındaki diyalogu sıfıra indirgeyen Elektronik Ücret Toplama Sistemi (Akıllı Kart) sayesinde kaçak yolcu tespiti daha da kolaylaşıyor. Mesafeye göre otomatik ücretlendirme yapan Elektronik Ücret Toplama Sistemi, araç içerisindeki kamera sistemi ve akıllı duraklarda daha güvenli bir yolculuk imkanı sunuyor.
Şehirdeki farklı hat bedellerinin fiyat tespitini yapmak, toplu taşımada havuz sistemine geçişi sağlamak amacıyla oluşturulan ulaşım komisyonu, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Şaban Erdoğan başkanlığında ilk toplantısını yaptı.
Belediye ve otobüsçüler arasında uzlaşmayı sağlamak amacıyla kurulan komisyon, ulaşım planında köklü değişikliklere gitmeyi uygun gördü.
Şanlıurfa Belediyesi'nin, daha önce hiçbir sivil toplum kuruluşunun fikrini almadan hazırlayıp 24 Temmuz'da uygulamaya koyduğu ulaşım master planı, şehirde gerginliğe yol açmış, gerginlikler sırasında çok sayıda araç zarar görmüş, yolcu yaralanmış ve çok sayıda otobüs şoförü gözaltına alınmıştı. Bunun üzerine belediye, daha demokratik kararların alınması için otobüs şoförleriyle uzlaşmaya varmış, konunun araştırılması ve yeni düzenlemeler için vali yardımcısı başkanlında sivil tolum kuruluşlarınında dahil olduğu yeni bir komisyon oluşturmaya karar verdi. Komisyon, ilk toplantısını ve kararlarını açıkladı.
Şanlıurfa Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda bir araya gelen Ulaşım Komisyonu üyelerine, İnş. Mühendisi Hüseyin Alagöz tarafından Şanlıurfa Kent İçi Tarafik ve Toplu Taşıma Ulaşım Mastır Planı'na ilişkin bilgi verildi. Alagöz, yaklaşık 20 dakika süren sunumunda sistemin hayata geçirilmesiyle birlikte toplu taşımada yaşanacak değişimlere dikkat çekti.
Vali Yardımcısı Şaban Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, Ulaşım Hizmetlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Emin İzol, ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Şanlıurfa Baro Başkanı Av. Yahya Demirkol, Şoförler Odası Başkanı Mensur Özdemir, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkan Vekili Mustafa Aslan, mahalli basın temsilcisi, Güneydoğu Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bayuk, 6 kooperatif başkanı ile birçok STK temsilcisi katıldı.
Kooperatif başkanları ve STK temsilcilerinin dilek ve temennilerini titizlikle not aldığı gözlenen Vali Yardımcısı Şaban Erdoğan, önümüzdeki günlerde kooperatif üyelerine Ulaşım Mastır Planı hakkında bilgilendirme toplantıları yapacaklarını söyledi. Ulaşım Komisyonu olarak toplu taşımadaki değişimlere yönelik meydana gelen üzücü olayları konuşmak yerine, bundan sonraki süreçte meydana gelebilecek hadiselerin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten Vali Yardımcısı Erdoğan, "Kooperatif başkanları ve STK temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde hedefimiz hat bedelleri arasındaki farklılıkları tespit etmek ve toplu taşımada Havuz Sistemine geçmeye zemin hazırlamaktır." dedi.
PLAN DOĞRULTUSUNDA ULAŞIMDA YENİ DÜZENLEMELER
Şanlıurfa'da Şehitlik ve Uçaksavar Kavşağında yeni düzenlemelere giderek 2 ayrı köprülü kavşak yapan, birçok noktada sinyalizasyon sistemlerine ağırlık veren belediye, yeni ana arterler oluşturarak kent içi toplu taşımaya yeni bir yön kazandırdı. 1970 yılından günümüze kadar toplam 270 hat tahsisinde bulunan Şanlıurfa Belediyesi tabir yerinde ise 'Yolcu ve Dakika Çalma Üzerine Kurulu' toplu taşıma sisteminde köklü değişimlere giderek, hatlar arasındaki fiyat farklılıkları eşitlemek ve havuz sistemini hayata geçirmeyi planlıyor.
GÜZERGÂH VE YOLCU KAPMA KAVGALARINA SON VERİLECEK
Güzergâh ve yolcu kapma kavgalarının kesin olarak ortadan kaldırıldığı Havuz Sistemi'nde, yolcuların değişken güzergah taleplerine anlık cevap verilebiliyor. Ayrıca, havuz sisteminde toplu bilet alımlarında vatandaşlar büyük indirimlerden yararlanma imkanı yakalıyor.
AKILLI GÜZERGÂH TAKİBİNİN FAYDALARI
Aynı anda yüzlerce aracın tek bir ekranda izlendiği sistemde, araç arızaları, sürücü bilgileri, araçtaki yolcu sayısı, araçların kalkış ve varış saatleri, hangi duraktan kaç yolcu aldığı ve kaç yolcu indirdiği rahatlıkla görünebilecek.
KAZA DURUMU ANINDA SMS İLE MERKEZE BİLDİRİLECEK
Araçlardaki hız oranlarından, kontak bilgilerinin dahi yer aldığı sistemde, kaza anında merkeze SMS ile bildiri gönderilecek. Bu sistem sayesinde aracın kaza yaptığı, bu yüzden muhtemel duraklara 'gecikmeli' gidebileceği bekleyen yolculara akıllı sistemle bildirilecek.
AKILLI DURAK SORULARA YANIT VERECEK
Otobüsüm ne zaman gelecek? Acaba otobüsü kaçırdım mı? Beklediğim otobüs bu duraktan geçer mi? Otobüste yer bulabilecek miyim? Gideceğim güzergâhta bir gecikme olacak mı? şeklindeki tüm sorulara yanıt verecek olan 'Akıllı Durak' uygulanmaya başlandığı tüm illerde halkın büyük takdirini topladı.
UYGULANMAYA BAŞLANAN BAZI İL VE İLÇELER
Komisyon; uygulamanın farklı illerde de yapıldığını hatırlatarak şu illeri örnek gösterdi: "Erzurum, Samsun, Diyarbakır, Denizli, Çorum, Tekirdağ, Eskişehir, Afyon, Bursa, Kayseri, Gaziantep, Düzce, Sakarya, Tokat, Kütahya, Kocaeli, Sivas, Yozgat, Bolu, Edirne, Çanakkale, Manisa, Muğla, Adana, Avrasya (İstanbul), Ayvalık, Kozlu, Yenice"