Sandık değil kara kutu

Abone ol

Türkiye sandık başında. Ama halk hala neyi oylayacağından habersiz. İşte kılavuz...

Türkiye bugün yine sandık başına gidecek. Ancak ne genel seçimlerdeki ne de yerel seçimlerdeki heyecandan eser yok. Halk hala ne için sandık başına gideceğini bilmiyor. Hatta nasıl oy kullanacağını da bilmiyor. İşte sizlere seçim kılavuzu...

MESELE TARTIŞMALI YSK Başkanı Muammer Aydın, bu soru işaretlerinin cevabının belirsiz olduğunu "Mesele tartışmalı" sözleriyle ortaya koydu. Önceki gün TRT-2’deki "Haber Vizyonu" programına konuşan Aydın, "Cumhurbaşkanı 7, milletvekilleri 5 yıllığına seçildi. Anayasa değişikliğine ’Evet’ çıktı diyelim. Yürürlüğe girince Cumhurbaşkanının görev süresi 5, milletvekilleri 4 mü olacak? Bu konular net değil" dedi. Tartışmanın kökeninde, referandum sürecinin 22 Temmuz genel seçimlerinden önce 22. Dönem Parlamentosu tarafından başlatılmış olması yatıyor. Bu durumda, mevcut düzenlemelere göre göreve gelen 60. Hükümet ve 23. Dönem Meclis’in bir kazanılmış hakkı olup olmadığı belirsizleşiyor.

Nasıl oy verilecek?

Oy vermeye giderken seçmen bilgi kartı ve nüfus kağıdınızı yanınıza almayı unutmayın. Seçmen bilgi kartınız yoksa nüfus kağıdınızla oy verebilirsiniz.

Sandık seçmen listesinde adınızı bulun. Sandık kurulu başkanına seçmen bilgi kartınızı ve nüfus kağıdınızı ibraz edin.

Birleşik oy pusulası, zarf ve mühürle kapalı oy verme yerine gidin.

Tercihiniz Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi ise oy pusulasındaki "evet" yazan beyaz renkli bölüme mühürü basın. Tercihiniz paketin kabul edilmemesi yönündeyse "hayır" yazılı kahverengi bölüme mühürü basın.

Kapalı oy verme yerinden çıkıp mühürü teslim ediniz ve içinde oy pusulası bulunan zarfı sandığa atınız.

Sağ elinizin işaret parmağına kurul başkanınca çıkmayan boya sürülmesine izin verin ve oy kullandığınıza ilişkin imza atın.

Neye oy vereceğiz?

- CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇECEK

Şimdiki Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı, Meclis tarafından seçiliyor. Ancak referandumda 'evet' oyları çoğunlukta çıkarsa 12'inci Cumhurbaşkanı halk oylaması ile seçilecek

- KÖŞK'TE 5 + 5 DÖNEMİ

Şu anki Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı, bir kereliğine 7 yıl görev yapmak üzere seçiliyor. Ancak değişiklik halk oylamasında kabul edilirse Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla inecek ve ikinci kez seçilebilecek.

- MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ 4 YILA İNİYOR

Türk siyasi tarihinde 5 yıllık görev süresini dolduran hiçbir hükümet olmadı. Hep erken seçim yapıldı. Şimdiye kadar en uzun görev yapan hükümet, 2'nci Tayyip Erdoğan Hükümeti oldu. Zaten pratikte uygulanamayan bu düzenleme şimdi değiştiriliyor ve milletvekillerinin seçildiği genel seçimlerin süresi 5 yıldan 4 yıla indiriliyor. Tabii referandumdan 'evet' çıkarsa...

- 367 KRİZİ TARİHE KARIŞIYOR

Abdullah Gül aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP'nin Meclis'e girmeyerek ortaya çıkardığı 367 krizi de bu referandumla tarihe karışacak. En son Anayasa Mahkemesi'nin oluşturduğu içtihata göre TBMM'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliği gibi konuları oylayabilmesi için Meclis'te en az 367 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor. Referanduma sunulan paket 367 rakamını 184'e indiriyor.

Günün Önemli Haberleri