Sanal korsanlar cirit atıyor

Abone ol

Son aylarda bankalara dadanan sanal dolandırıcılar internet hesaplarının şifrelerini kırıyor, hesapların içini boşaltıyor. Mağdurlar yeterli önlem alınmamasıdan şikayetçi.

Tanınmış turizm firmalarından birinin sahibi olan İşadamı Cem Polatoğlu'nun banka hesabındaki 74 bin YTL, hackerler tarafından başka hesaplara aktarıldı. İnternet üzerinden çeşitli bankalara transfer edilerek çekilmeye çalışılan parasının 42 bin YTL'sini kurtarmayı başaran Polatoğlu, internet şubesinde yeterli güvenlik önlemini almayan banka hakkında işlem yapılması için savcılığa başvurdu.

Polatoğlu başından geçenleri şöyle anlattı: "21 Nisan 2005'te cep telefonuma gelen bir mesajda "124-6695***" numaralı hesabımdan 44 bin YTL'nin başka bir banka hesabına transfer edildiği belirtildi. Hemen hesabımın bulunduğu bankanın internet bankacılığı sistemine girerek ne olduğunu anlamaya çalıştım. Ancak şifreyi 3 defadan fazla girmeme rağmen, hesabımın bloke de edilmemesi üzerine ortada bir gariplik olduğundan emin oldum."

Hesap kovalamacası

Bunun ardından banka görevlilerinden hesap detayını istediğini anlatan Polatoğlu, şöyle konuştu: "Kişisel hesabımdan çekilen dövizler şirket hesabıma aktarılmış, sonra da dövizler bozdurularak başka bir bankanın Sarıyer Şubesi'nde Adnan Öztekin adına açılan hesaba toplam 74 bin YTL olarak transfer edilmiş. Derhal portföy yöneticime durumu anlattım. 15-20 dakika sonra tekrar aradığında bankamın İstihbarat Bölümü'nden aldığı bilgilere göre Adnan Öztekin'in telefon bankacılığı ile parayı aynı bankanın İkitelli şubesinde Necati Karakaya adına açılan hesaba yollandığını söyledi ve paranın bloke edilmesi için hemen Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmamı istedi. Gecikme ihtimaline karşın İkitelli'deki şube müdürüne cep telefonu ile ulaşarak parayı bloke ettirdim. Sonra da adliyeye giderek suç duyurusunda bulundum. İkitelli Şubesi'ne gönderilen paranın 32 bin YTL'lik bölümü bu kez başka bir bankanın İkitelli Şubesi'ne Osman Nuri Dekiç adına yollanmış ve o para çekilmiş. Yani sonuçta internet yoluyla hesabımdan çalınan 74 bin YTL'nin 42 bin YTL'lik kısmını son anda kurtarmayı başarırken, 32 bin YTL'lik kısmını maalesef kaptırdım."

Bankalar yardımcı olmuyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, hacker adı verilen şifre kırıcıların saldırıları sonucu internet bankacılığı dolandırıcılığına maruz kalan üyelerinin bazı bankalar tarafından mağdur edildiğini bildirdi. Aygün, yaptığı açıklamada, sanal dolandırıcıların internet hesaplarının şifrelerini kırdığını, hesapların içini boşalttığını kaydetti. Sinan Aygün, son günlerde artan ve bankaların müşterinin hatasından kaynaklanmayan internet bankacılığı üzerinden dolandırıcılık olaylarında, "sizin hatanız" denilerek, üyelerinin ortada bırakıldığını belirtti.

ATO Başkanı Aygün, "Bankalar, internet bankacılığı güvenliklerini artırmalılar. Artırmıyorlarsa üyelerimin zararını tazmin etsinler" dedi. Aygün, konuya ilişkin üyelerinden çok sayıda şikayet aldıklarını dile getirerek şöyle dedi: "En son internet üzerinden hizmet alan bir üyemizin internet hesabının içini boşalttılar. Hacker ya da şifre kırıcı olarak tabir edilen sanal soyguncular, hesapta bulunan 40 milyarı aşan bir rakamı, aynı bankanın Nizip şubesindeki iki hesaba naklettiler. Bu olayda üyemizin şifresinin güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir ihmali bulunmadığı gibi, ilgili bankanın güvenlik çemberi de bilgisayarında yüklü bulunuyordu. Buna rağmen müşterinin şifresi hacker'lar tarafından ele geçirildi. Hesabı hortumlandı. Üyemiz her türlü hukuki yolu deneyerek dolandırıcılar hakkında yasal takipte bulundu. Zararın tazmini için de bankasına başvurdu. Sonuç olarak burada üyemizin hiçbir güvenlik ihmali bulunmadığından uğradığı zarar banka tarafından ödenmesi gerekirdi. Ancak üyemize (gidin hukuki yollara başvurun) denildi. Şimdi bunun sorumlusu kim? Tüketicinin ne kabahati var?"

Aygün,Tüketicilerin internet bankacılığı hesaplarının sigortalanması için mevzuatın uygun olduğunu söyledi.

Paramı istiyorum

Profesyonel bir bilgisayar korsanının kurbanı olduğunu söyleyen Cem Polatoğlu, şunları dile getirdi: "Sanırım soygun için 'keylogger' kullanıldı. Yani bir virüsle bilgisayarıma giren hacker özel programı ile şifreleri okudu. Yalnız şu kesin ki paramın bulunduğu bankanın internet şubesinin güvenliği çok zayıf. Dünyanın hiçbir internet bankacılığında sadece hesap numarası, hiç değişmeyen parola ve iki ayda bir değişen şifre ile hesaba girilmez ve işlem sonunda sağ üst butona basılarak çıkılmaz. Mutlaka bulunması gereken 'işlem sonu şifresi' kullanılmamış. Ayrıca güvenli çıkış butonu bulunmuyor. Para transferleri yapılırken bana eksik bilgi verilmemiş olsaydı paramı kurtarabilirdim. Tamamen bankanın kusurundan kaynaklanan bu kaybımın karşılanmasını istiyorum. İnternet üzerinden işlem yapanları da dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum."

Haber: Murat Palavar
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri