Şamil Tayyar'ın istifa cinliği
Abone olŞike yasasına karşı gösterdiği direnişle dikkatleri üzerine çeken Şamil Tayyar, nasıl tribünlere oynuyor?
Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Şamil Tayyar, "Milletvekilliğinden
istifa ederim" restini referandum şartına bağlayan gündemdeki isim,
anayasanın 84. maddesini gizliyor.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, veto edilen şike yasası için tek başına bayraktarlık yaptı. Basının da desteğini arkasına alan Tayyar'ın sesi gür çıktı. Açılan kampanyanın en önde giden ismi oldu. İddialı demeçleri ve sert çıkışlarıyla gündemden hiç düşmedi.
GÜL'E MEKTUP YAZDI
Yasanın veto edilmesi için Gül'e yazdığı mektupta, "Maçta 90 dakika bitti ama uzatmalar oynanıyor. Son dakikada vereceğiniz kararla sonucu değiştirebilirsiniz" diye yazan Tayyar'ın kendisi aslında "tribünlere oynuyor"...
İSTİFA CİNLİĞİ
Erdoğan'ın "aynen geçirin" talimatından sonra yine kameralar karşısına geçen vekil, "Eğer referandumdan geçerse, ben geçtiği gün milletvekilliğinden istifaya hazırım" açıklaması çok konuşuldu. Tayyar'ın orta sahada top çevirdiğini Anayasa'nın 84. maddesi anlatıyor:
"İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, istifanın geçerli olduğunun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesinden sonra, Genel Kurulca karar verilir."
YAPACAKMIŞ GİBİ GÖSTERİP YAPMAMAK
Görüldüğü gibi futbol diliyle konuşmayı seven Tayyar,
kelimelerle oynuyor. Kampanyanın bayraktarlığını yapan isim olarak
AK Parti'den istifa etme seçeneğini gündeme getirmiyor. Bir anlamda
savunduğu fikirlerin arkasında durmuyor. Oysa bu maddeyi
bilmeyenlerin gözünde Tayyar'ın ateşli sözleri, basektol dilinde
söylenirse "fake atmaktan" (yanıltmak) öteye
gitmiyor. Yani bir hareketi yapacakmış gibi gösterip
yapmamaktır.
GÜL NEDEN SANDIĞA GÖTÜRMEZ?
Tayyar'ın bahsettiği referandum ihtimali de çok zayıf. Gül, AK Parti'nin "2014 senaryosu" içinde baş aktörler arasında. Uzun vadeli planda yer alan bir ismin iktidarı karşısına alması mümkün görünmüyor. "Kader birliği" yaptığı arkadaşlarına bu saatten sonra cephe alması zayıf bir ihtimal.
Gül ayrıca Silivri'deki davalar, Suriye meselesi, küresel kriz gibi konuların bulunduğu ortamda şike yasasını daha geri planda kaldığını düşünebilir. Yasayı sandığa götürerek, ortamı daha da karmaşık hale sürüklemek istememesi kuvvetle muhtemeldir.
İKİ GÜNDE DEĞİŞEN ŞARTLAR NE?
Bu kadar iddialı demeçlerin arkasından Tayyar vites düşürmeyi tercih etti. O toplantıda "referanduma gitmemesi halinde ne yapacaksınız" yönündeki soruya "Bunun, o günkü şartlar içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye cevap vermişti. 2 sonra ise Tayyar'ın istifayla ilgili soruya verdiği cevap ilginçti: "Yoksa ben yasa aynen geçerse istifa edeceğimi hiçbir zaman söylemedim."
ERDOĞAN'DAN SARI KART
YİYEBİLİR
O halde neden referandum ve istifa kartını ortaya koydu? Futbol terimlerinden yola çıkarsak gündemdeki isim, sahada olmayı ve gösterişli çalımlar atmayı çok seviyor. Kendi taktiğini uygulayan Tayyar'a Erdoğan, sarı kart gösterebilir.
'ANAYASAYA AYKIRILIK YOK' İDDİASI
Gül'ün Anayasa Mahkemesi'ne gitme seçeneğini tercih etmeyeceği konuşuluyor. Maddelerde "anayasaya aykırılık yok" iddiası kulislerde dillendiriliyor. Yine hukukçu olan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın, imzamın arkasındayım" sözü dikkate alınması gereken bir başka unsur.
MUHALİFLERDEN GERİ ADIM
AK Parti'de yasadan rahatsızlık duyanlar yok değil ancak parti kararı ve Erdoğan faktörüyle istemeseler de yasaya onay verecekleri yönünde haberler geliyor. "Cumhurbaşkanı haklı" diyen Hayati Yazıcı, rotayı çevirmiş görünüyor. Yazıcı bugün, "Benim 'rahatsızım veya rahatsız değilim' diye bir tarzım yok. Yasa yapma yetkisi Meclisindir" diye konuştu.