Şam'daki 'muhalefet toplantısı' ne kadar muhalif?
Abone olŞam'da 150 kişinin katılımıyla düzenlenen hükümet muhaliflerinin toplantısı, Esad yönetimine dolaylı olarak meşruiyet kazandırmaya çalışmakla suçlanıyor.
Suriyeli 150 muhalif Şam'da düzenledikleri konferansta ülkedeki krizi ele alıyor. Mart ayında başlayan hükümet karşıtı protestolardan bu yana ilk kez böyle bir toplantı düzenleniyor.
Konferansa katılanlardan bazıları geçmişteki siyasi faaliyetleri nedeniyle hapis yatmış kişiler.
Ancak katılımcılar arasında son protestolarda rol almış aktivistler ya da siyasi partiler bulunmuyor. Bu nedenle Suriye muhalefetinden yükselen kimi sesler toplantının gerçek Beşar Esad muhaliflerini yansıtıp yansıtmadığını sorguluyor.
Suriyeli yetkililerin konferans hakkında önceden bilgilendirildiği ve engelleme girişiminde bulunmadıkları söyleniyor. Toplantıda hükümet kanadından bir temsilci yer almıyor.
Konferansın katılımcıları hükümete tavizler vermek için bir araya geldikleri iddialarını reddederek, tek amaçlarının şiddet olayları ve ölümleri engellemek olduğunu söylüyorlar.
BBC'nin Şam'da bulunan muhabiri Lina Sincab, hükümetin krizin çözümü için bir orta yol arayışında olduğu izlenimini kamuya yansıttığını, fakat öte yandan Beşar Esad'ın bu şekilde zaman kazanmaya çalıştığını düşünenlerin de olduğunu bildiriyor.
Komşu Lübnan'dan bildiren BBC muhabiri Jim Muir, Şam'daki konferansa karşı çıkan muhaliflerin, şiddet olayları ve baskının sürdüğü bir ortamda böyle bir toplantının başkentte düzenlenmesinin hükümete meşruiyet kazandırmasından kaygı duyduklarını söylediklerini bildiriyor.
BBC'ye konuşan Suriyeli muhaliflerin televizyonu Barada'nın editörü Melik el-Abdi, ''Suriye'deki ana muhalefet koalisyonu olan Şam Bildirisi Koalisyonu bu toplantıya karşı olduğunu açıkça ifade etti.'' dedi.
Melik el-Abdi, ''Toplantıya katılanlar arasında geçmişte hapis yatmış 3-4 tane bilindik muhalif var; ama geri kalanlar muhalif olarak bilinen isimler değil'' diye konuştu.