Şam'da müdahale hazırlıkları: Sakin teyakkuz hali
Abone olSuriye'ye askeri müdahaleye ilişkin uluslararası toplumda tansiyon düşüyor. Fakat Suriye'de 'sakin teyakkuz' halide devam ediyor. Gazeteci Hediye Levent, 'saldırı beklentisinin hakim olduğu' Şam'dan izlenimlerini aktarıyor.
Dünya basınının gündeminde Suriye konulu haberler üst sıralarda yer alıyor. Uluslararası toplumdan ardarda açıklamalar geliyor. Suriye'ye bir askeri müdahale yapılıp yapılmayacağı, yapılırsa kapsamının ne olacağı, maliyeti, bölgeye olası etkileri tartışılıyor.
Her ne kadar ABD Başkanı Barack Obama'nın müdahale kararını 9 Eylül'e kadar tatilde olan Kongre'ye bırakması ile birlikte uluslararası platformda tansiyon biraz düşse de Suriye'de "sakin teyakkuz" hali hala devam ediyor.
Suriye yönetimi, askeri birimleri, basını ve halkı "Her an bir saldırı yapılabilir" beklentisinde.
Suriye yönetiminden alışılmamış şekilde ardarda açıklamalar geliyor. Resmi açıklamalarda Suriye'nin her an yapılabilecek bir saldırıya hazır olduğu, aynı şekilde cevap vereceği vurgusu yapılıyor.
Açıklamalarda, "Olası bir saldırının bölgesel bir savaşa yol açabileceği" ifadelerinin sıklıkla yer alması dikkat çekici.
Askerler öğrenci yurtlarında
Diğer taraftan askeri birimler de, siyasilerin açıklamalarında sıklıkla vurguladıkları olası saldırıya hazır durumda bekliyor.
Müdahale ihtimalinin gündeme geldiği günden itibaren bazı askeri noktaların boşaltıldığı, bu noktalardaki önemli teçhizat, malzeme ve evrakın başka yerlere aktarıldığı haberleri dünya basınında da yeraldı.
Hedef olabileceği söylenen merkezlerde görevli askerlerin bir kısmı, hala yaz tatilinde olan öğrenci yurtları ve okullara yerleştirildi.
Savunma ve Enformasyon bakanlıkları bir saldırı durumunda Suriyeli ve yabancı gazeteciler için bile hazırlık yapmıştı.
İki bakanlığın yetkilileri, ülkede bulunan basın temsilcileri ile bir toplantı yaparak hazırladıkları kitapçıkları dağıttı.
Şam'daki Four Season Oteli'nin medya merkezi olarak belirlendiğini, saldırı olması halinde gazetecilerin orada toplanacağını duyurdu.
Suriye ordusunun hazırlıkları günlük hayat içinde çok da göze batmadı çünkü neredeyse 30 aydır ordu sokağa inmişti ve sürekli hareket içindeydi.
Ancak saldırı durumunda basın mensuplarının ne yapacaklarını anlatan bir kitapçık bile hazırlamış olmaları, ordunun hazırlıklarının ne boyutlarda olduğunu gösteren işaretlerden biri.
'Kızılderililere karşı işlenen suçlar'
Suriye Devlet Televizyonu'nda günlük yayın akışı pek değişmedi ancak haberlerin ve tartışma programlarının büyük kısmı uluslararası toplumdan gelen açıklamalara ve müdahale ihtimali değerlendirmelerine ayrılmış durumda.
Bir süredir haber ve program aralarında yayınlanan Suriye ordusunun tatbikat görüntüleriyle hazırlanmış kliplere ek olarak, "Kızılderililere karşı işlenen suçlar, Vietnam savaşı, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları, Afganistan ve Irak müdahaleleri" gibi ABD'nin savaş sicilini anlatma amaçlı görüntü ve haberler de sıklıkla yayınlanıyor.
Şüphesiz en dikkat çekici olanı, birkaç gündür yayınlanan Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın askeri üniformalı görüntülerinden oluşan klip.
İki taraf da müdahale istiyor
Siyasi ve askeri açıdan "Savaşa hazırız" mesajlarının verildiği Suriye'de elbette halkın gündeminde de müdahale senaryoları var.
Bir taraftan her kentte çatışmalar ve operasyonlar nedeniyle değişiklik gösterse de, günlük hayat genel anlamda normal seyrinde
Diğer taraftan bir süredir ardarda müdahalelerle kontrol altına alınmaya çalışılan dolar kurundaki yükselişin tüketim maddelerine doğrudan yansıması, müdahale söylentilerinin ilk doğrudan etkileri arasında sayılabilir.
Halk arasında panik olmasa da, fiyat artışının yanısıra bazı bölgelerde ekmek gibi bazı temel ihtiyaçları stoklama eğilimi ortaya çıktı.
Yine Şam, Humus, Lazkiye ve Tartus gibi kentlerdeki üniversitelerde yaz okulu ya da bütünleme sınavlarına kalan öğrencilerin bir kısmı müdahale söylentileri ile birlikte ailelerinin yanına döndü.
Peki halk ne diyor müdahale ihtimaline? Başkent Şam'da çarşı-pazarda, toplu taşıma araçlarında, ikili sohbetlerde; kısacası her yerde askeri müdahale ihtimali ve olabilecekler konuşuluyor.
Kimisine göre, müdahale yapılacağı yönündeki açıklamalar "Cenevre 2 Konferansı öncesi Esad yönetimine baskıyı arttırmak için havanın gergin tutulması" amacı taşıyor.
Kimisi, "Obama Kongre'den onay alsın ya da almasın, bu kadar açıklamadan sonra ya ABD ya İsrail birkaç noktayı vurur" diyor.
Bazıları çok karamsar, "ABD, Irak'ı işgal ettiğinden beri Suriye'nin vurulacağı söyleniyordu. Bizi bir Irak senaryosu bekliyor" görüşünde.
Ancak savaşı isteyenler de var. Bu anlamda birbirine zıt iki cephe farklı nedenlerden dolayı aynı şeyi istiyor: Askeri müdahale...
Silahlı muhalifler müdahaleyi "en azından ordunun dikkatini dağıtacağı ve yönetimin gücünü zayıflatacağı için" istiyor.
Yönetim yanlıları ise "Askeri müdahale olsun ve Suriye karşılık verip gücünü göstersin. Üç yılı bulan iç savaşın tarafları ancak bir cephe savaşı olursa ortaya çıkabilir" görüşünde.