Şam'da cenaze töreni kana bulandı
Abone olCuma günkü gösterilerde ölenlerin cenazeleri kaldırılırken çıkan çatışmada en az bir protestocunun öldüğü bildiriliyor. Aynı saatlerde Beşar Esad'la görüşen Çinli diplomat, bütün taraflara şiddete son verilmesi çağrısını yapıyordu.
Suriye'nin başkentinde cuma günkü protestolarda ölenlerin cenazeleri kaldırılırken yeniden şiddet olayları patlak verdi.
Muhalif eylemciler, cenaze sırasında güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateşte en az bir kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor.
Şam'ın batısında yer alan Mezzeh semtindeki cenaze töreni başkentte bugüne değin görülen en büyük rejim karşıtı protesto gösterilerinden birine dönüştü.
Törene katılan binlerce kişinin Beşar Esad aleyhinde sloganlar attığı bildiriliyor.
Hemen hemen aynı saatlerde Suriye'yi ziyaret eden Çin elçisi Zhai Jun, ülkede bütün taraflara 11 aydır devam eden çatışmalara son vermeleri çağrısında bulundu.
Referanduma destek
Zhai ayrıca Suriye hükümetinin anayasada değişiklik önerilerini referanduma götürme planına Çin'in destek verdiğini açıkladı.
Zhai Jun, başkent Şam'da Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, 26 Şubat'ta planlanan referandumun barışçıl bir ortamda geçmesini dilediklerini söyledi.
Ancak Suriye muhalefeti, güvenlik kuvvetlerinin süregiden saldırılarına maruz kaldıkları bir ortamda Beşar Esad'ın referandum planını reddettiklerini söylüyorlar.
Cumartesi sabahı Humus kentinde mevzilerine yönelik bombardımanın yeniden başladığını söyleyen muhalefet, Suriye halkından referandumu boykot etmelerini istiyor.
Esad hükümeti, 26 Şubat'ta anayasa referandumu yapıldıktan sonra bunu seçimlerin izleyeceğini söylüyor.
'Şiddet durmalı'
Çin elçisi Zhai Jun, ''Pekin hükümeti Suriye'de hükümete, muhalefete ve isyancılara şiddet olaylarını derhal durdurmaları çağrısını yapıyor.'' dedi.
Suriye'de muhalif güçlere yönelik operasyonların sona erdirilmesini ve Beşar Esad'ın görevini yardımcısına devretmesini talep eden Birleşmiş Milletler karar tasarısını Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada veto eden ülkelerden biri Çin'di.
Çin ve Rusya, Suriye'nin rejim değişikliğine zorlandığını söyleyerek tasarıyı veto ettiler.
Çin'de Komünist Parti'ye bağlı Global Times gazetesinin başyazısında, ''Çin, kendini cesurca ifade etti ve konumunu sükunet içinde korudu. Her oylamada körü körüne Batı'nın yanında yer almak yanlıştır.'' deniyor.