Samaras hükümet kuramadı
Abone olYunanistan'da genel seçimlerden birinci çıkan Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras, bir koalisyon hükümeti kuramadığını duyurdu. Şimdi ikinciliği elde eden radikal sol Syriza koalisyonu hükümet kurmaya çalışacak.
Yunanistan'da genel seçimlerden birinci çıkan Yeni Demokrasi
Partisi'nin lideri Antonis Samaras, bir koalisyon hükümeti
kuramadığını duyurdu.
Samaras, partisinin seçimden en çok oyu alan grup olmasına karşın, koalisyon kurmanın 'imkânsız' olduğunu belirtti.
Samaras'ın ardından, seçimden ikinci büyük parti olarak çıkan radikal solcu Syriza, kurtarma kredisi karşılığında uygulanması talep edilen ağır kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan gruplarla bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak.
Yunanistan'ın yanı sıra, Fransa'da da kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan bir liderin seçilmesi, AB liderleri arasında kaygı yarattı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki kemer sıkmaya
yönelik reformların 'çok önemli' olduğunu söyledi.
Avrupa Komisyonu Sözcüsü Pia Ahrenkilde Hansen de Brüksel'in, gelecekteki Yunan hükümetinin, ülkenin geçmişteki taahüütlerine saygı göstereceğini umduğunu belirtti.
Yunanistan, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin ortaklaşa verdiği 230 milyar Euroluk kurtarma kredisi karşılığında, kamu personeli ve emekli maaşlarında büyük kesintiler yapılması, vergilerin yükseltilmesi ve kamudaki binlerce kişinin işten çıkartılmasını kabul etmişti.
Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras, hükümet kurmak için 'elinden geleni yaptığını' söyledi.
'Barbarca önlemler'
Samaras televizyondan yaptığı konuşmada, "İki amaçla, ulusal kurtuluşumuz adına bir hükümet kurmak için bir çözüm bulmaya çalıştım. Biri ülkenin Euro'da kalması, diğeri de kurtarma kredisi şartlarını yeniden müzakere etmekti. Bu hükümete katılabilecek tüm partilere öneri sunduk. Ama ya teklifimizi doğrudan reddettiler, ya da diğerlerinin kabul etmeyeceği şarlar öne sürdüler" dedi.
Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas, bu sabah hükümeti kurma görevini Syriza lideri Alexis Tsipras'a verecek.
Tzipras'ın üç gün süresi bulunuyor. Syriza lideri, bu sürede kurtarma kredisi karşılığında talep edilen "barbarca" önlemlere karşı çıkan solcu bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacağını söyledi.
Ancak uzmanlar, Tzipras'ın hükümet kuracak çoğunluğu sağlayabileceğinden şüpheli.
BBC Atina Muhabiri Mark Lowen, ülkedeki siyasi krizin derinleştiğini ve yeni bir erken seçim ihtimalinin giderek büyüdüğünü söylüyor.