Şam: Ateşkesi kabul ediyoruz
Abone olDevlet televizyonundaki açıklamada karşılık verme hakkının saklı tutulduğu söyleniyor.
Suriye ordusu, Ramazan Bayramı nedeniyle yarın sabahtan itibaren
dört günlük aşkese bağlı kalacağını açıkladı.
Suriye devlet televizyonundan okunan açıklamada, ordu, silahlı muhaliflerin saldırılarına karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu belirtiliyor.
Ateşkes önerisini BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Lahdar Brahimi getirmişti.
Ordunun açıklaması, silahlı muhaliflerin ülkenin çeşitli yerleşim birimlerinde ilerledikleri yolundaki haberler ile aynı sıraya rastlıyor.
Muhaliflerin ilerlediği söylenen yerleşim birimleri arasında
Halep'in kuzeyinde, Hıristiyanların yaşadığı mahalleler de
bulunuyor.
Brahimi ateşkes önerisi için iki haftadır bölge ülkeleri nezdinde girişimlerde bulunuyor.
Brahimi dün de bu konuda BM Güvenlik Konseyi'nin desteğini almıştı.
Brahimi, çok sayıda muhalif grubun da ateşkesi desteklediğini söyledi.
Ordudan bugün yapılan açıklamada "Askeri operasyonların Suriye genelinde 26 Ekim 2012 saat yerel saatle 06:00'dan itibaren 29 Ekim 2012 gününe kadar durdurulacağı" söyleniyor.
Muhalif Özgür Suriye Ordusu lideri General Mustafa el Şeyh dün Fransız AFP haber ajansına yaptığı açıklamada "Rejim ateşkese uyacağını söylese de buna inanmak imkânsız" demiş ve Suriye hükümetini "daha önce de çok yalan söylemek"le suçlamıştı.
Ana muhalefet koalisyonu Suriye Ulusal Konseyi lideri Abdulbasel Sayda ise AP haber ajansına yaptığı açıklamada ateşkes konusunda fazla ümitli olmadığını belirterek "Bu rejime güvenmiyoruz, çünkü bir şey söylüyor, uygulamaya gelince başka bir şey yapıyor." dedi.
Daha önceki BM elçisi Kofi Annan'ın Nisan ayında girişimde bulunduğu ateşkes görüşmeleri kısa sürede sonuçsuz kalmış ve çatışmalar şiddetlenmişti.
Savaş suçları araştırılacak
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun yeni genişletilmiş ekibi Cenevre'de buluşarak Suriye Devlet Başkan Beşar Esad'la görüşmeyi talep ettiklerini ve kendilerine bir randevu verilmesini beklediklerini açıkladılar.
Komisyona yakında katılan eski BM savaş suçları mahkemesi savcısı Carla del Ponte, Suriye'de savaş ve insanlık suçlarını araştıracağını söyledi.
Del Ponte, "Öncelikli görevim soruşturmayı yürütmek ve bu tür suçlara karışan üst düzeyli siyasetçi ve askerleri belirlemek" diye konuştu.
Eski savcı bu çalışmanın sonuçlarını daha sonra BM Güvenlik Konseyi'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yollaması gerekeceğini de söyledi.
Suriyeli muhalif gruplar Devlet Başkanı Esad'a karşı ayaklanmada birbuçuk yıl içinde 30 bin kişinin öldüğünü söylüyor.
Birleşmiş Milletler'e göre ise bu süre içinde can kaybı 20 bin civarında.