Saldırıda cevap bekleyen sorular
Abone ol9 silahsız askerin şehit olduğu saldırının ardından sevk güvenli değil miydi tartışması başladı. Peki uzmanlar ne diyor?
Pazar günü mayınlı tuzakta 8 polisin şehit olduğu Bingöl ’de, bu olaydan iki gün sonra, PKK'lıların bu kez uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla saldırdığı askeri konvoyda 9 asker şehit oldu. Saldırının ardından akıllara havadan ve karadan yeterli güvenlik önlemi alındı mı sorusu geldi.
Asker yetkililer, 200 asker taşıyan konvoyda gerekli önlemlerin alındığını belirterek, “Bombalı tuzaklara karşı Jammer’li araçlar konvoya eşlik ediyordu. PKK ’lılar bunu bildikleri için saldırıyı uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla gerçekleştirdi” dedi.
ZIRHLILARLA İNTİKAL 3 GÜN BİLE SÜREBİLİRDİ
Bölgede pek çok kez intikal gerçekleştirmiş bir asker olan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı (TEMAD) Ahmet Keser, askeri intikal prosedürlerinin yeterli ve yerinde olduğunu belirtti. İntikal günlerinin ‘Emniyetli Yol Günü’ olarak tanımlandığını ve bunların aylık listeler halinde oluşturulduğunu yine de bir saldırının önlenebilmesi için oldukça kapsamlı önlemler alındığını savunan Keser şunları söyledi:
“Terörün yoğun olduğu bölgelerde merkezi bazı yerlerde toplanma bölgeleri vardır. Terhis olan ya da izne giden-gelen veya birliğine katılacak askerler buralarda toplanır. Bingöl ’deki 49. Mekanize Tugay ve çevre birlikleri için de bu kentte bir toplanma bölgesi bulunur. Memleketlerine gidecek veya gelen askerler bu merkezlerden dağılır. Bu tür intikaller için ayın belli günleri seçilir. Her ay 5 ilâ 8 gün emniyetli yol günü olarak belirlenir ve 1 ay önceden bildirilir.”
HELİKOPTER FİLOSU NAKİL İÇİN MÜSAİT DEĞİL
Bingöl -Elazığ karayolunda da 1993’te 33 askerin şehit edildiğini hatırlatan Keser, “Ancak bu yollar her şeye rağmen prosedürde emniyetli bilinen yol olarak geçer. Bir nevi mecburi güzergâhlardır” dedi. ‘Emniyetli Yol Günü’ olan günlerde, güzergah üzerinde mutlaka havadan ve karadan arama-tarama yapıldığı, jandarma birliklerinin bir gün önceden devriyeye çıktığını ve mayın taraması da yapıldığını belirten Keser, “Bazı kiritik yerlerde de alan hakimiyeti kurmak için pusu atılır. Konvoylar da önde arkada ve ortada zırhlı korumalar olmak üzere tertip edilir” bilgisini verdi. Sivil otobüsle nakil yapılmasını da değerlendiren Keser, “Helikopter filosu böyle bir nakil için müsait değil. Zırhlı personel taşıyıcılar ise 11 civarında asker taşır; ama çok yavaş gider ve intikal 3 gün bile sürebilir. Mevcut şartlar en kullanılabilir sistem budur” dedi.
ARAZİDE BİRLİKLER KONUŞLANDIRILMALI
Emekli Albay Daniş Hoşbay ise intikallerde en önemli konunun alan hakimiyeti olduğuna değinerek, “Bunun için de arazide birlikler konuşlandırılmalı” yorumunda bulundu.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı konvoyda ‘jammer’lı önlem alınmıştı. Ancak 3 otobüs ve 1 midibüs dolusu silahsız askerin bulunduğu konvoyda, roketatar ve uzun namlulu silahlarla yapılacak olası bir saldırıya karşı hangi önlem(ler) alınmıştı?
Konvoyda, bu kadar silahsız askeri koruyacak yeterli güç var mıydı?
İntikal yolları standart ve takvimi de belli olduğundan, bu tür bir saldırı öngörülerek karşı istihbarat yapılamaz mıydı?
Bu intikal öncesi prosedür gereği yapılması gereken, ‘havadan ve karadan keşif’, ‘ mayın arama-tarama’ ve ‘jandarma devriyesi’ önlemleri alındı mı?