Sakine Öz maden işçilerine sahip çıktı!
Abone olCHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma’daki sabıkalı Uyar Madencilik’e ait madenin resmen kapatılmasının ardından, işsiz kalan yaklaşık 800 madencinin özlük hakları ve istihdam sorunlarının acilen çözümü için devreye girdi.
Milletvekili Öz, işçiler ve sendikalarla görüştü. Enerji ve
Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yönelttiği soru önergesiyle,
firmanın madencilere ait tazminat, özlük hakkı, iş güvencelerini
sağlamadan, yaralanan ya da vefat edenlerin yakınlarının
taleplerini karşılamadan firmaya yeni iş sahası açılmamasını
önerdi.
İş arayan madencilere istihdam yaratmak adına, TKİ Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın acilen bir araya gelerek konuyu görüşmesini talep etti.
Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün soru önergesine konu olan açıklaması şöyle:
“İşveren Maden, İşçi Can Derdinde”
“Manisa’nın Soma ilçesi Darkale Köyü mevkiinde faaliyet gösteren
Uyar Madencilik’e ait kömür madeni ocağında, 20 Ekim’de tarihinde
meydana gelen ve bir işçimizin vefatıyla sonuçlanan maden
yangınının ardından maden çalışmaları durdurulmuştu. 11 Kasım
itibariyle işveren tarafından yapılan açıklamada “maden rezervinin
de zaten azaldığı” gerekçesiyle madenin tamamen kapatılması kararı
alınmıştır. Bu açıklamadan şu sonuç çıkar: “Maden rezervi
azalmasaydı, burası şirket için hala karlı durumda olsaydı, işçi
güvenliği hiçe sayılmaya devam edecekti. Şirket bir yolunu arayıp
işçilerimizi yine ölüme terk etmeyi deneyecekti. Gerek Soma’da,
gerekse Meclis’teki çalışmalarımız sonuç verdi. Şimdi insanca
şartlarda çalışma için yeni iş sahaları kurmanın, iş güvenliğini ve
özlük haklarını en önde tutmanın zamanıdır.”
“Madencimizin İş ve İşçi Güvenliği Talebi Devam Ediyor”
“Madenin kapatılması kararı, çalışanlarımızın iş sorununu gündeme getirmiştir. İşveren, basına yansıyan açıklamasında; ‘800 işçimize mecburen çıkış vereceğiz. İşçilerimizin, kazanılmış haklarını, tazminatlarını kuruşu kuruşuna ödeyeceğiz. Bazı işçilerimizi isterlerse bize ait olan Azyak Maden'de çalıştırabiliriz” ifadesini kullanmıştır. Devlet bize saha gösterirse biz buradaki işçimize çıkış vermeden o yerde bu işçimizle çalışmalara başlayabiliriz” demiştir.
İşçilerimizin bir bölümü ve Maden-İş yetkilileri ise, yaptıkları açıklamada, kıdem tazminatlarının ödenmesine dair takvimin belirsizliğinden yakınmış, alacakları tazminat da kısa süre içinde tükeneceği için, kendi sorumluluklarından kaynaklanmayan kazalar nedeniyle işsiz kaldıklarını, acilen işe ihtiyaç duyduklarını belirtmiştir.”
“Hükümet İşçilerin İsyanını Duyacak”
Sakine Öz, "Biz, işçilerimizin bu haklı isyanını paylaşıyoruz… Bakan Taner Yıldız’a çözüm önerilerimizle birlikte sorunu aktardık ve Uyar Madencilik’in işçilerimize hiçbir borcu kalmadığını görene kadar bu firmaya yeni iş sahası tahsis edilmemesi gerektiğini belirttik." dedi.
“Madenci İçin Ne Yapılmalı?”
Milletvekili Öz, "Devlet, yeni iş sahası konusunda cesur adımlar atmalı, TKİ istihdam sayısını genişletmelidir. İşçilerimizin kıdem tazminatları, yıpranma payları, yaralanan işçilerimizin kayıpları ve sağlık masrafları firma tarafından karşılanmalı, devlet bunun denetimini sağlamalıdır. İş yerini “maden rezervim azaldı, zaten kar getirmemeye başlamıştı” diyerek kapatmak, işçiyi zerre kadar düşünmeyen bu maden şirketinin foyasını meydana sermiştir.
İşverenin 'işçilerimiz isterse çıkışlarını vermeden bize ait bir başka madende çalışmalarına devam edebilirler' açıklaması üzerine, yeni bir iş cinayeti yaşanmaması adına, Bakanlık bu madende iş ve işçi güvenliği denetimlerini yaptırmalı, önlemi baştan sıkı tutmalıdır.
İşten çıkarılan maden işçilerimizin istihdam sorununu çözmek adına, Türkiye Kömür İşletmeleri ile eşgüdümlü bir çalışmaya başlamalıdır” biçiminde konuştu.