Sakine Öz çiftçinin yanında!
Abone olCHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Mısır üreticilerinin yaşadıkları sorunları kamuoyu ve ilgililerle paylaştı.
İNTERNETHABER-
Manisa’nın ve ülkenin birçok beldesinde mısır hasadının başladığını
belirten Öz, çiftçinin mısırını satmak için Toprak Mahsulleri
Ofisi’ne götürdüğünde, ürünün çeşitli sebepler öne sürülerek geri
çevrilmesinden, yeterli ve hızlı alım yapılmamasından ve mısırını
özel sektöre düşük parayla vermek zorunda bırakılmasından dolayı
dertli olduğunu söyledi. Milletvekili Sakine ÖZ, Bakanlığın mısır
için açıkladığı 640 Liralık alım fiyatının beklentilerin oldukça
altında olduğunu savunmayı sürdürdü.
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün açıklaması şöyle:
“Geçen yıl, başta mazot ve gübre olmak üzere girdi fiyatlarında ortalama yüzde 20’nin üzerinde zam yapılmasına karşın, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yıl müdahale alım fiyatını geçen yıla göre yüzde 8 arttırarak 640 Liradan açıklaması, üreticimizi hayal kırıklığına uğratmıştır.
Ürününü teslim etmek için TMO’ya getiren çiftçi; ofisin çeşitli bahanelerle alımlarda isteksiz davranması, ‘rutubet yüksek’ diyerek ürünleri geri göndermesi karşısında şaşkın kalmıştır. Ayrıca alım yapmaya nazlanan ofis yetkilileri, az sayıda personel çalıştırarak alımı geciktirmeye çalışmaktadır. Ofisin bu davranışı, çiftçiyi mısırını daha düşük fiyata özel sektöre satmaya zorlamaktadır. Özel sektör, mısırı ofisten daha ucuz fiyata aldığı gibi, geçen yılki fiyatın da altına alım yapmaktadır.
Üreticinin mısırdaki girdi maliyetleri her yıl artmasına karşın,
alım fiyatı yıldan yıla düşmekte, 2011 yılında mısırını 615 Liraya,
geçtiğimiz yıl 585 Liraya zorla satabilen çiftçimiz, bu yıl 550-560
Lira fiyat veren piyasada ürününe zar zor alıcı
bulabilmektedir.
Devlet, geçen yıllarda mısır üreticisinin karşısına ithal mısırı çıkarttığı yetmezmiş gibi, bu yıl da alım fiyatlarını beklentinin oldukça altında açıklamış, çiftçimizi 640 Liraya mecbur bırakmıştır. Ne var ki, üreticimiz, Toprak Mahsulleri Ofisinde karşılaştığı sorunlardan dolayı, vadesi gelen borçlarını ödeyebilmek için, mısırını piyasaya 550 Liraya kadar vermek durumunda kalmaktadır.
Manisa’da Salihli, Akhisar ve Saruhanlı ilçelerimizin ve köylerimizin büyük bölümünde mısır üreticilerinin yaşadığı sıkıntı gün geçtikçe büyürken Bakanlık, piyasada düşük alımla mısırı yok pahasına alacağını söyleyen büyük firmalara, çiftçimizi kendi elleriyle teslim etmektedir.”
CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ‘çiftçi kayıt sistemi’ne dahil çiftçilerimize ödediği mısır primi hesaplamasını geçtiğimiz yıl hatalı yaparak üreticiye daha az prim ödemeye çalışmıştı. Hem Meclis kürsüsünden, hem de yazılı soru önergelerimle bu hesaplamanın yanlış olduğunu, söylenen dekar veriminin Manisa için çok düşük seyrettiğini defalarca anlattım. Bakanlık bunu kabul etmek zorunda kaldı, prime esas dekar verimini yükseltti, ancak ulaşılması gereken gerçek seviyeye ne yazık ki yine gelemedi.
Şimdi, CHP olarak, Bakan Mehdi EKER’den bu hesabı gerçek değerlerde hesaplamasını ve üreticiye gerçek miktarda mısır priminin verilmesini, mazot ve gübre başta olmak üzere, girdi fiyatlarındaki artışların dikkate alınarak, ödenen destekleme priminin artırılmasını Bakanlıktan talep ediyoruz.
Ayrıca, Bakan Mehdi EKER ve yetkililerden, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne gerekli finansman ve personel desteğinin sağlanarak alımların daha hızlı yapılmasını ve üreticinin parasının peşin olarak ödenmesini istiyoruz.”