Şaka değil! 'Böbreğimi satarım' lafı gerçek oldu...

Abone ol

Normal şartlarda satın almak için zorlanacağımız, almadığımızda da yaşayabileceğimiz şeyler için şaka yollu söylenen “böbreğimi satarım” lafı gerçek oldu. Türkiye’de son zamanlarda böbrek satışı ilanlarında artış yaşandı. Üstelik yeni şeyler almak için değil, şaka amacı da yok; insanlar borçlarını ödemek istiyorlar.

Son yıllarda gerek organ mafyaları gerekse organlarını kendi rızalarıyla bu mafyalara satanların sayısında ciddi bir artış var. İnsanların bu ilanları verme amaçları ise borçlarını ödeyebilmek, sonrasında da geçinebilmek. Açık bir şekilde bu vatandaşlarımızın mail adreslerini ve telefon numaralarını da paylaştıklarını görüyoruz. Sağlık durumları hakkında bilgi vererek satış sürecini hızlandırmak istiyorlar. Sizce bu alışverişler için hangi kanal kullanılıyor? Elbette internet ve sosyal medya.

Google’dan yapılacak basit bir “satılık böbrek” aramasında bile pek çok ilana erişmek mümkün. Sputnik News’e göre bu ilanların sayısında 2017 yılında ciddi bir artış yaşanmış durumda. Elbette henüz 2018 yılı bitmediği, bu tip bilgilerin verileri henüz aylık ve çeyrek yıllık olarak analiz edilmediği için birşey söylemek zor. Her şeye rağmen tablo ortada. İlan verenler arasında 17 yaşında gençler bile var.  

BUNUN ADI ORGAN NAKLİ DEĞİL ORGANINI SATMAK

Tüm bunların dışında karşılıklı tarafların anlaşmaları halinde, mevzuata uyulması şartıyla Türkiye’de böbrek başta olmak üzere organ nakli yasak değil, ancak organını satmak yasak. Türk Ceza Kanunu, organını satan ya da organ satın alan 9 yıla varan hapis cezasına çarptırılıyor. Asıl önemli sorun artan taleple birlikte beliren yasadışı yapılanmalar. Sağlık kuruluşlarına bağlı olmayan yerlerde, organ mafyaları devreye girip insanları dolandırabiliyorlar.

Yasadışı işlemler dışında mevzuata uygun şekilde böbrek satmak isteyenlerin bekledikleri tutar, 20 bin ila 100 bin TL arasında değişiyor. Ameliyatların yapıldığı iller ise İstanbul ve Ankara. Ülkemizde organ satmak ya da satın almak suç olmasına rağmen, organ satmak isteyenlerin sayısında artış var.

BÖBREK VAKFI'NDAN ÖNEMLİ UYARI: HAYATINIZI KAYBEDEBİLİR, SAKAT KALABİLİRSİNİZ
Türk Böbrek Vakfı, böbreğini satmak isteyenlerin sık sık telefonla aradıklarını, danıştıklarını söylüyor. Hatta bu konuda vakıf, çok sayıda e-posta aldığını da belirtiyor. 

Türk Böbrek Vakfı, "Tıbbi hijyen ve sağlık kuralları hiçe sayılarak, hiçbir ruhsatı ya da ehliyeti olmadan yasa dışı organ nakli yapılan yerlerde, sakatlık ve ölüm riski kaçınılmaz olacaktır. Ailenizin ya da kendinizin geleceğini böbreğinizi satarak kurtaramazsınız. Size yasadışı yolları önererek sahte vaatler sunan kişiler dolandırıcıdır. Siz, bir böbreğinizi verip karşılığında para kazanıp borçlarınızı kapatma ve ailenize destek olmak hayali kurarken, hayatınızı kaybedebilir ya da sakat kalabilirsiniz" uyarısında bulunuyor.

İŞTE O İLANLARDAN BAZILARI:

Günün Önemli Haberleri