Said Nursi Gülen'i mi işaret etti?
Abone olGülen cemaatini siyasete bulaşmakla eleştirenler, şu sıralar Said Nursi'nin bir yazısını birbirleriyle paylaşıyor.
Bediüzzaman Said Nursi'nin Nur talebelerinin siyasetten uzak durmasını istediği Şualar risalesinin bir bölümünde "Her halde bir cereyan onun hareketini kendi hesabına alacak, dünyevî maksadına âlet edecek, o hizmetin kudsiyetini bozacak." sözü yeniden gündemde.
Hükümet-cemaat geriliminde ilginç bir tartışma yaşanıyor. Gülen'in beddua etmesiyle kızışan kavgada cemaate kızan kesim, Said Nursi'nin sözlerini referans gösteriyor.
Risalelerde pek çok kez siyasetten uzak durulmasını isteyen Bediüzzaman Hazretlerinin öğüdü var ki, kimilerine göre bu Gülen'i işaret ediyor.
BİR CEREYAN ONUN HAREKETİNİ KENDİ HESABINA ALACAK
İşte Bediüzzaman Said Nursi’nin Şualar risalesinde geçen bölüm:
“Beşinci esas: Risale-i Nur şakirtlerinin, mümkün olduğu kadar siyasete ve idare işine ve hükümetin icraatına karışmamak bir düstur-u esasîleridir. Çünkü hâlisâne hizmet-i Kur’âniye, onlara herşeye bedel, kâfi geliyor.
Hem şimdi hükmeden öyle kuvvetli cereyanlar içinde siyasete girenlerden hiçbir kimse, istiklâliyetini ve ihlâsını muhafaza edemez. Her halde bir cereyan onun hareketini kendi hesabına alacak, dünyevî maksadına âlet edecek, o hizmetin kudsiyetini bozacak. Hem maddî mübarezede şu asrın bir düsturu olan eşedd-i zulüm ve eşedd-i istibdat ile, birinin hatâsıyla onun mâsum çok taraftarlarını ezmek lâzım gelecek. Yoksa, mağlûp düşecek. Hem dünya için dinini bırakan veya âlet edenlerin nazarlarında Kur’ân’ın hiçbir şeye âlet olmayan kudsî hakikatleri, bir propaganda-i siyasette âlet olmuş tevehhüm edilecek. Hem milletin her tabakası, muvafıkı ve muhalifi, memuru ve âmisinin o hakikatlerde hisseleri var ve onlara muhtaçtırlar. Risale-i Nur şakirtleri, tam bîtarafane kalmak için siyaseti ve maddî mübarezeyi tam bırakmak ve hiç karışmamak lâzım gelmiş. Şuâlar, On Dördüncü Şuâ, s. 568”