Sahursuz oruç sıhhatli mi ?
Abone olDiyetisyen Erden Abdüsselam, Ramazan’da beslenme hakkında uyarılarda bulunarak, “Mutlaka sahur yapılmalı. Sindirim sistemini yormayacak anca...
Diyetisyen Erden Abdüsselam, Ramazan’da beslenme hakkında uyarılarda bulunarak, “Mutlaka sahur yapılmalı. Sindirim sistemini yormayacak ancak gün içerisinde gerekli olacak olan enerji, protein, vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını karşılayabilecek besinleri tüketmemiz gerekir" dedi.
11 ay boyunca dur durak bilmeden sürekli çalışan sindirim sistemini dinlendirmek ve yenilenmesini sağlamak açısından orucun önem arz ettiğini belirten abzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Diyetisyeni Erden Abdüsselam, ”Ramazan ayı dini açıdan önemli ve değerli bir ay olmakla beraber sağlık açısından önemli bir zamanı temsil etmektedir. 11 ay boyunca dur durak bilmeden sürekli çalışan sindirim sistemini dinlendirmek ve yenilenmesini sağlamak açısından önem arz etmektedir. Bu amacı yerine getirebilmek için sağlığımızdaki en önemli unsur olan beslenmeye bu dönem içerisinde bir kat daha fazla dikkat etmemiz gerekir” dedi.
RAMAZANDA BESLENME YÖNÜNDE NE YAPMALIYIZ?
Sahurda sindirim sistemini yormayacak besinler tüketilmesi gerektiğine işaret eden Abdüsselam, “Mutlaka sahur yapılmalı. Sindirim sistemini yormayacak ancak gün içerisinde gerekli olacak olan enerji, protein, vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını karşılayabilecek besinleri tüketmemiz gerekir. Protein bir kısmını ve kalsiyumu önemli bir kısmını karşılamak için süt-yoğurt gurubundan 1 su bardağı kadar peynir grubundan 1-2 kibrit kutusu kadar mutlaka bulunmalı, vitamin-mineral desteğini sağlamak için 1-2 tatlı kaşığı kadar yağ eklenmiş salata ve 1-2 porsiyon kadar meyve bulunmalı, meyve günlük harcanacak olan enerjinin bir kısmını karşılamak amaçlı tüketmenizde yarar var, enerji ve enerji döngüsü için gerekli olan B grubu vitaminlerini karşılamak amaçlı ekmek grubundan 3-4 porsiyon kadar bulunmalı. Kişinin yapısına, fiziksel özelliklerine, günlük harcadığı enerjiye bağlı olarak porsiyon ölçüleri değişmekle birlikte bu kriterler doğrultusunda sahuru yaptığınızda gün içerisinde problem yaşama olasılığını azaltmış ve sindirim sistemine fazla yüklenmemiş olursunuz” diye konuştu.
İFTARA HAFİF GIDALARLA BAŞLAYIN
İftara hafif gıdalarla başlanılması tavsiyesinde bulunan Abdüsselam,”Ramazanda sahurdan iftara kadar su dahil herhangi bir besin alınmadığı için mide uzun süre çalışmamaktadır. Özellikle yaz aylarında bu süre daha da uzamaktadır. Hafif gıdalarla başlamak gerekir bunlarda hurma ya da zeytin olabilir. Birkaç dakika bekledikten sonra yemeğe çorbayla devam etmek en uygunudur. Çorbayı yavaş bir şekilde içmek uzun süre çalışmadan duran mideyi rahatsız etmez ve yormaz. Çorbayı tükettikten 10-15 dk. sonra diğer besinlere devam etmek hem tokluk hissinin uyarılmasına sebep olarak gereğinden fazla tüketimi engeller hem de uzun süreli açlıktan sonra mideye fazla yüklenme olmaz” şeklinde konuştu.
İftarda bulunması gereken besinleri sıralayan Abdüsselam, ”İftarda bulunması gerekenler; 1-2 köfte kadar et, 1 porsiyon sebze yemeği, 1-2 tatlı kaşığı yağ eklenmiş salta, 6-7 porsiyon ekmek gurubundan bulunmalı. Kişinin yapısına, fiziksel özelliklerine, günlük harcadığı enerjiye bağlı olarak porsiyon ölçüleri değişmekle birlikte bu kriterler doğrultusunda iftarı yaptığınızda gün içerisinde problem yaşama olasılığını azaltmış olursunuz ve sindirim sistemine fazla yüklenmemiş olursunuz. İftardan sonra yatmadan 1-2 saat önce 1-2 porsiyon kadar meyve ve 1 su bardağı kadar süt-yoğurt grubunu içeren bir öğün tüketmeniz hem gün içerisinde alamadığınız enerji, protein, vitamin ve minerallerin geri kalan kısmını karşılamak amaçlı yardımcı olur" ifadelerini kullandı.
BOL SU TÜKETİN
İftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Abdüsselam,”Ramazan’da en önemli sorunlardan bir tanesi de sudur. Gün içerisinde bir şey tüketilmemesi ve Ramazan’ın yaz dönemine rast gelmesiyle birlikte bu önem bir kat daha artmaktadır. Bu nedenle iftarla sahur arasında olabildiğince 2-2,5 lt civarında su tüketimine özen gösterilmeli, bu miktar günlük terleme göz önünde bulundurularak arttırılabilir. Su tüketimi açısından zamanın kısıtlı olması ve terlemenin yüksek olma ihtimalinden dolayı kabızlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz, bununla karşılaşmamak için sahur ve iftarda salatanın ve iftarda mutlaka sebze yemeğinin bulunması gerekir” dedi.
(İHA)