Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir işte liste!
Abone olSahurda tok tutan yiyecekler nelerdir hangi yemekler tok tutar ve acıktırmaz. Uzmanlar ramazanda tok tutan yiyecekleri listeledi. İftar ve sahur sofralarında bu menüleri bulundurun.
Oruç süresi 18 saati aşınca iftar ve sahur menüleri büyük önem arzeder oldu. Sahurda tok tutan yiyecekler ile rahat bir oruç tutabileceğiniz gibi yanlış beslenme sonucu sıkıntı da yaşabilirsiniz. Peki sahurda tok tutan yiyecekler listesinde neler var? Hangi içecek susuzluğa çare?
Ünlü Profesör Canan Karatay'ın çok önemli uyarısıyla başlayalım. Profesör Karatay, sahurda karpuz yemeyin diyor. Sebebini de Karatay, "Karpuzun lifi olmadığı için kan şekerini aniden yükseltir ve çok çabuk acıktırır" diyerek özetliyor.
Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine ise peynir ve köfteyi de yerleştiriyor. Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerinin başında geliyor. Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor.
CANAN KARATAY : SAHUR ÖNERİLERİ
-Çok tatlı, şeker ve ekmek yememek gerekiyor. Bunları yerseniz vücutta 24 saat etkili oluyor.
-Sahurda tuzda çok önemli. Ancak kaya tuzu kullanmak şart. Kaya tuzu doğal mineral ve doğal vitamin sağlıyor. Tuzdan korkmayın.
-Tatlı olarak bir baklava yiyebilirsiniz. Ancak en sağlıklı tatlı güllaçtır. Bir de hoşaf çok önemlidir. Gece boyunca içilebilir, sahurda da iftarda da içilebilir.
-Sahurda hiç meyve yemeyin! Meyve şekerdir sizi susatır.
SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELERDİR?
HİNDİ ETİ VE BULGUR PİLAVI YİYİN!
TEREYAĞINDA YUMURTA 24 SAAT TOK TUTAR
Sahurda yumurta tok tutar. Neden mi? Bilinen iki çeşit örnek proteinden biri anne sütü diğeri yumurtadır. Anne sütünden sonra en kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli kılıyor.
Canan Karatay sahur sofrasının baştacı olarak yumurtayı gösteriyor ve şunları söylüyor;
-"Sahurda 3-4 yumurtayı bol tereyağına kırıp yiyebilirsiniz. Sarısıyla birlikte yenilmelidir. Sahurda yumurta çok önemli. Yağlı çok önemli. Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji sizi 24 saat tok tutabilir."
SAHURDA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI YİYİN
-"Sahurda zeytin ve zeytinyağı yiyebilirsiniz. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, başınız dönmez."
TARÇINLI SÜT İÇİN
ÇÖREKOTU
Ölümden başka birçok derde deva olduğu söylenen çörekotu İçerdiği sağlıklı yağlarla tokluk hissi yaratır.
MADEN SUYU İÇİN ÇÜNKÜ...
SAHURDA SÜT İÇİN ÇÜNKÜ...
KURU FASULYE
SAHURDA YENİLMESİ ÖNERİLEN
YEŞİL ÇAY İÇİN
Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun yükseltilmesinde etkilidir. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz.
KEFİR BESLEYİCİDİR
Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.
SAHURDA NELER YENİLMEMELİ?
Sahurda tok tutan yiyecekler kadar sofranızdan kaldırmanız gereken gıdalar da önemli. Sahur sofrasında tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinleri sahur sofranızdan kaldırın.
SAHURDA BUNLAR YENİRSE SUSUZLUĞU ARTIRIR
-Patates kızartması,
-Börek
-Açma
-Pilav
-Pizza
SAHURDA ÇAY İÇMEYİN ÇÜNKÜ...
SAHURDA BUNLARI YEMEYİN ÇABUK ACIKTIRIR
-Kek
-Kurabiye
-Tatlı
-Çikolata
-Bal
-Reçel ve bunun gibi şekeri yüksek yiyecekler.