Sahura ne zaman kalkılacak 2018 il il imsak saati
Abone olSahura ne zaman kalkılacak, ilk oruç hangi gün tutulacak soruları Ramazan ayının başlamasına sadece sayılı günler kala merak konusu oldu. Şeytanın ayaklarının zincirlediği 2018 Ramazan ayı yarın, yani 15 Mayıs salı gecesi kalkılacak ilk sahur ile başlayacak. Milyonlarca müslüman 15 mayıs salı gecesi oruç tutmak için niyet edecek ve ilk iftar 16 Mayıs çarşamba günü akşam ezanı ile açılacak.
Sahura ne zaman kalkılacak, 2018 ramazan ayı ne zaman başlıyor
ilk iftar saat kaçta soruları müslümanların gündeminde. Ramazan
ayının çoşkusunun yaşandığı şu günlerde milyonlarca müslüman sahura
ne zaman kalkılacağını merak ediyor. Meleklerin yeryüzünde
dolaştığını fazileti bol Ramazan ayı yarın, yani 15 Mayıs gecesi
kalkılacak ilk sahur ile başlayacak. Milyonlarca müslüman ilk oruç
için niyet edecek ve ilk Ramazan iftarı ise 16 Mayıs Çarşamba günü
akşam ezanı ile açılacak.
SAHURA NE ZAMAN KALKILACAK: 2018 yılı Ramazan ayı 15 Mayıs gecesi kalkılacak olan ilk sahurla başlıyor. Diyanet İmsakiyesine göre İstanbul ilk sahura 3.52'de kalkacak, ilk iftarı da 20.22'de yapacak. Bu sene oruçlu olunacak saatler her gün biraz daha uzun olacak. En uzun orucu da Ramazan'ın son günü olan 14 Haziran'da tutacağız ve iftarı 20.44'te yapacağız.
Ankara için ilk sahurda imsak vakti saat 03.42 olarak diyanet tarafından açıklandı. Ankara ilk gün orucu saat 20.04'te okunacak akşam ezanı ile birlikte açacak. Bu yıl oruçlu kalınacak süre 16 saati aşacak.
İmsak vakti nedir sahur saatlerine dikkat! : Sahur vakti imsak
ile biter. Diyanetin yayınladığı 2018 İmsakiyesi'ne göre ilinizde
imsak vakti girdiği an oruç tutmak için yeme içmeyi kesmelisiniz.
Oruç tutan bir çok kişi ramazanın birinci günü bunu karıştırmakta.
Sahur vakti, sabah ezanı okunmadan önce bitmektedir. Sahur vaktinin
ne zaman bittiğini öğrenmek için takvim ya da imsakiyelerde yazan
imsak olarak geçen kısma bakmanız gerekir.
Sahura kalkmak şart mı? : Namaz gibi oruçta da niyet etmek gerekir. Bunun için de sahura kalkıp o günkü orucu tutmaya kalben ve dille niyet edilmesi tavsiye ediliyor.
Orucun Çeşitlerine Göre Niyet Nasıl Yapılır?
Nafile oruç: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası
için nafile oruç tutmaya.
Kaza orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için
en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.
Kefaret orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası
için kefaret orucumu tutmaya.
Adak orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için
üzerime almış olduğum adak orucumu tutmaya.
Oruca Ne Zaman Niyet Edilir: Akşam güneş battıktan sonra başlayıp orucun tutulacağı gün zeval vaktine kadar niyet edilebilen oruçlar; Ramazan oruçları, Nafile oruçlar, Adak oruçları.. Bu oruçlara zeval vaktine kadar niyet edilir fakat zeval vaktine kadar orucu bozan durumlardan kaçınılmış olması zorunluluğu vardır. İmsaktan sonra oruçluymuş gibi orucu bozacak durumlardan kaçınılırsa zeval vaktine kadar niyet etmek caiz olur. İmsak vakti girmeden önce niyet edilmesi gereken oruçlar ise, kaza oruçları ve kefaret oruçlarıdır.. Nafile oruca başlandıktan sonra bozulan oruçlar da bu gruba girer. Oruca niyet etmenin en efdal olan zamanı imsak vaktinden hemen öncedir. Çünkü sahura kalkıp sahur sevabı aldıktan sonra sabah namazını bekleyerek son anda oruca niyetlenip ardından sabah namazını kılmak en doğru davranıştır. Fakat sahura kalkamama ihtimali varsa akşam namazından sonra herhangi bir saatte oruç için niyet edilmesinde bir sakınca yoktur.
Teravih namazı saati : Teravih namazı yatsı namazının bir parçası olarak sünnet kılınmıştır.Böyle olunca teravih namazı,yatsı namazı hangi vakte kadar kılınabiliyorsa,teravihi’de o vakitlerde kılmak caizdir. 2018 yılı imsakiyesinden ilinizin yatsı namazı saati aynı zamanda teravih namazı saatidir.
Ramazan ayı : Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı Ramazan ayıdır. Kur'anı Kerim Ramazan ayında inmeye başlamıştır. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan ayı her sene bir önceki yıldan daha erken gelir. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.
Ramazan Orucu Kimlere Farzdır? : Büluğa ermiş, aklı başında olan kadın ve erkek her müslümana Ramazanda oruç tutmak farzdır.
Kimler oruç tutmayabilir? : 1 – Hastalık: 2 –
Yolculuk: 3 – İkrâh (Tehdit ve Zorlama): 4 – Gebelik ve Emziklilik:
5 – Şiddetli Açlık ve Susuzluk:
6 – Düşkünlük Derecesinde İhtiyarlık: 7 – Hayız – nifas hâli: