'Sahte rakı' aralarını açtı!

Abone ol

Aydın Ayaydın ve Yalçın Bayer'in arası "sahte rakı" yüzünden açıldı. Ayaydın, Bayer'in kendisi hakkında yazdıklarına köpürdü.

Sabah Gazetesi yazarı Aydın Ayaydın adlı köşesinde, Hürriyet'ten Yalçın Bayer'in yazdıklarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Ayaydın, kendisinin sahte rakı konusunda her zaman savaşım vereceğini ifade etti....

Yalçın Bayer, Hürriyet'teki dünkü köşesinde 'Yeni Rakı Skandalı ve Tekel'in Açmazları' başlıklı yazısında, Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TADK ) ile ilgili yazılarımın Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari'yi kollamaya yönelik olduğunu söylüyor.
Yazılarımda ne demiştim? 4733 sayılı kanunun 3/d maddesine göre, sigara ve alkollü içkiler piyasasının denetiminin TAPDK'de olduğunu ve TAPDK denetim için sadece 5 eleman ihdas etmiş olduğunu yazmış ve sormuştum. TAPDK 5 denetim elemanı ile 81 ilde kaçak ve sahte içki ile sigara piyasasını nasıl denetleyecek? TAPDK'nın 'yeterince denetim elemanı alamıyoruz' açıklamasının da gerçekçi olmadığını yazmıştım. Çünkü 4733 sayılı kanun ve personel yönetmeliğinin 6. ve 7. maddelerine göre, Kurum ihtiyaç duyduğu birimleri kurar ve istediği kadar kadro tahsis etme yetkisine sahiptir. Yani hükümet onların kadro ihdas işine karışamaz.
Kurum denetim yapmadığı için piyasada sahte rakı ve içkiden geçilmiyor derken somut bilgiler verdim. Denetim yapılmış olsaydı ölüm vakaları belki yaşanmayacaktı.

Bayer, ayrıca demek istiyorki, Tekel'in denetim yetkisini elinden alan ve bugünkü Kurul üyelerini atama yetkisini veren 4733 sayılı yasa benim milletvekili olduğum dönemde ve bugünkü Tekel Genel Müdürü'nün de o tarihte Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı olduğunu ve neden yasaya karşı çıkmadığımızı söylüyor. Sayın Bayer'i bu konuda da yanlış enforme etmişler. Yasanın çıktığı tarihte, Tekel Genel Müdürü'nün o tarihte Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı olmadığını internetten ufak bir araştırma sonucunda öğrendim.
Benim ile ilgili bölümde ise doğru söylüyor. Bu yasa benim milletvekili olduğum dönemde çıktı. Üstelik Plan Bütçe Komisyonu'nda hemen hemen her maddesine katkı sağladım. Kanun, denetim yetkisini Tekel'den alıyor, fakat bunu Üst Kurul'a veriyor. Yani denetim yetkisi ortada kalmıyor. Kurul başkan ve üyelerinin o tarihte mensubu olduğum partinin bakanı tarafından atanmış olması da, yanlış yaparlarken eleştirmeyeceğim anlamına gelmez.

Bayer diyor ki, Üst Kurul sadece bayileri ve üreticileri denetler, kayıt dışı piyasayı denetlemez. Yani İstanbul'da 20 kişinin ölümüne sebep olan sahte rakıyı üreten sahtakarları denetlemeye yetkisi yok. Kendisi öyle diyor da, 4733 sayılı kanun öyle demiyor. Üst Kurul, sigara ve içki piyasasında kayıtlı, kayıtsız ayırım yapılmaksızın denetleme yetkisine sahiptir . 4733 sayılı kanunun TBMM PlanBütçe Komisyonu ve genel kurul toplantı tutanakları okunursa öyle olmadığı görülecektir. Bunun neresi Tekel Genel Müdürünü korumaya yönelik?

TAPDK'nın sigarada gerekli denetimi yapmadıkları için vergi kaybına neden olduğunu, Yalçın Bayer'in hemşehrisi Maliye Bakanı Unakıtan'a atfen basında yer alan haberler için hemşehrilikten bahsetmeyen Bayer'in Tekel Genel Müdürü'nün hemşehrim olduğunu öne sürerek, onu kolladığımı ima etmesi haksız bir yakıştırmadır.
TAPDK ile ilgi yazılarıma konu edinen bilgiler, Tekel'den değil, Yalçın Bayer'e de servis yapılan TAPDK'den olduğunu da belirtmemde yarar vardır.
Sahte rakı veya sigaradan denetimsizlikten dolayı ölüme sebebiyet devam ettiği sürece, değil 7 yazı, 77 yazı yazmaya devam ederim.

Yazı:Aydın AYAYDIN
SABAH

Günün Önemli Haberleri