Sahte banka sitesi ile şifreler çalınıyor hesaplarınıza bakın!

Abone ol

İnternet bankacılığını kullananları bu kez sahte banka sitesi yaparak çarptılar. Dün Facebook üzerinde iki özel bankaya ait sayfa görüntüsü oluşturularak, siteye tıklayan kişiler tuzağa düşürüldü. Saatler içinde aynı sayfa, farklı iki bankaya aitmiş gibi kurgulandı. Bir çok kişi kişisel bilgi ve şifrelerini kaptırdı.

Milyonlarca banka müşterisi, dolandırıcıların sosyal medya sitelerinde kurdukları tuzağa düşüyor. Dün gece Facebook’a girenler ilginç bir durum ile karşılaştı. Dolandırıcılar, özel bir bankaya ait sayfa görüntüsü oluşturdu. Tüketicileri, çeşitli vaatler sunarak, oluşturdukları linke yönlendiren dolandırıcılar böylece siteye giriş yapan kişilerin hesap bilgilerini ve şifrelerini ele geçirdi.

Bir süre sonra, bu kez aynı kişilerin başka bir bankaya ait sayfa oluşturdukları anlaşıldı. 'bireyselbankacılık' isimli bir site oluşturan dolandırıcılar, hemen her detayı ile özel bir bankaya aitmiş izlenimi oluşturdu. Bu siteye giriş yapan kişiler, bilgilerini paylaştıkları anda hesap bilgilerini dolandırıcılara kaptırmış oldu.

BANKA HESAPLARINIZI KONTROL EDİN

İnternet bankacılığını kullananların hesaplarını kontrol etmeleri öneriliyor. Şifrelerini kaybettiklerinden habersiz olan bir çok kişinin 'sahte banka' yüzünden mağdur olabileceği bildiriliyor.

SAHTE BANKA SİTESİNİ ANLAMANIN HIZLI YOLU

*Dolandırıcılar sahte banka sitesi yaratırken genellikle görsel olarak siteyi birebir kopyalıyorlar. Bu noktada öncelikle girdiğiniz bankanın URL'sine mutlaka bakmanız gerekiyor. Adres çubuğunda http'den sonra s harfi varsa bu site güvenlikli yazılımı işaret eder. "Özellikle 'https://' kısmı, yani linkin en başında olan, sitenin güvenli olup olmadığını gösteren bölümün yeşil renkte olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor.

*Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da url uzantısı. Tuzağa düşürmek için yapılan sahte sitelerde .com yerine genellikle Xbankasi.online gibi uzantılar kullanılıyor. Böyle bir uzantı varsa bu sahte bir adres demektir.

*Korsanlar, internet sayfalarını birebir tasarlayarak sizde resmi internet sitesi algısını oluşturabilir. Her ihtimale karşı arama motorlarından ilgili sayfayı arayarak güvenli bağlantı üzerinden ilerlemek en sağlıklısı olacaktır. Bu, size maksimum 10-15 saniye kaybettirse de bilgilerinizin güvenliği açısından son derece önemlidir.

*Sosyal medyada bankanızı takip ediyorsanız mutlaka bunların sosyal medya hesaplarının yanında 'mavi tik' olup olmadığını kontrol edin. Mavi tik olanlar resmi hesaplardır ve resmi paylaşımları bu sayfalardan yapmaktadırlar. Mavi tık yoksa asla o linklere itibar etmeyin.

HESAPTAKİ PARA GİDERSE KİM SORUMLU
Sahte banka hesabı sebebiyle maddi kayıp yaşayandığında sorumlu banka mı kişi mi oluyor. Ankara Barosu’na üye avukat Şamil Demir 'banka da sorumlu ancak' diyor ve şu uyarıyı yapıyor:

-“Dolandırıcılığın gerçekleşmesi halinde bankaların sorumlu tutulabildiği haller oluyor. Ancak burada önemli olan dolandırıcılara kişisel verilerimizi kaptırmamak ve mağdur olmamak için çok cazip görünse bile bu tür yönlendirmelere itibar etmemektir”.

Günün Önemli Haberleri