Şahin katliamları kınadı

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Suriye’deki ve Mısır’daki katliamlarla ilgili "Bir kadın, bir insan, bir anne olarak Esma’nı...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Suriye’deki ve Mısır’daki katliamlarla ilgili "Bir kadın, bir insan, bir anne olarak Esma’nın kardeşimiz olduğunu, kendi iki evladımın Şam’daki o ölen çocuğun yerinde olabileceği düşünerek bugün huzurlarınızdayız. Bu nasıl bir acımasızlık, nasıl bir merhametsizlik bu nasıl bir adalet? Bu nasıl bir vicdan? En büyük tesellim, milletimin duruşu, en büyük tesellim, ülkemin buradaki dik, onurlu duruşu. Merhametin tek başımıza kalsak bile temsili. Adaletin, küresel vicdanın temsili, sımsıkı durmamız” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ’Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması İşbirliği Protokolü’ imza töreninde bir konuşma yapan Bakan Şahin, Suriye’de yaşanan katliamı anlatırken gözyaşlarına tutamadı. Bakan Şahin, yıllar önce başlatılan bir projenin güçlendirilmesi için biraraya geldiklerini belirterek "Ama öyle bir zaman dilimi, öyle bir hafta, öyle günler, öyle geceler yaşıyoruz ki biraz önce diyanet işleri başkanımızın söylediği gibi bugün ben bu konuşmayı yaparken, son 10 yılda verdiğimiz mücadeleyi, çıkardığımız kanunları, açtığımız konukevlerini, oluşturduğumuz şiddet izleme merkezlerini, matematiksel olarak düşürdüğümüz değerleri, bir canı korumak için verdiğimiz mücadeleyi, bakanlık olarak neler yaptığımızı size anlatmayı ve daha çok neler yapmamız gerektiğini size anlatmayı arzuladım, istedim. Ama iki günden beri neyin doğru, neyin yanlış, neyin mücadelesi daha öncelikli, neyin mücadelesi daha sonra, bunların hepsini… Hele bugün sabah Şam’daki çocukların gül kokan, elma kokan çocukların kimyasal silahla, aynen Halepçe’deki gibi, aynen Hiroşima’daki gibi insanlıktan, insandan nasibini almamış kişiler tarafından öldürülmüş olmasını, onların cennette olmasını bile bile, öldürenlerin, bu şekilde katledenlerin yaşadığı bir dünya, zaman diliminde bu duygularla huzurlarınızdayız. Bir kadın, bir insan, bir anne olarak Esma’nın kardeşimiz olduğunu, kendi iki evladımın Şam’daki o ölen çocuğun yerinde olabileceği düşünerek bugün huzurlarınızdayız. Bu nasıl bir acımasızlık, nasıl bir merhametsizlik bu nasıl bir adalet? Bu nasıl bir vicdan? En büyük tesellim, milletimin duruşu, en büyük tesellim, ülkemin buradaki dik, onurlu duruşu. Merhametin tek başımıza kalsak bile temsili. Adaletin, küresel vicdanın temsili, sımsıkı durmamız. İnsanlık tarihi yazıldığı zaman bu ülkenin duruşu, bu milletin duruşu, özellikle belirtilecektir.”
Konuşması sırasında duygulanarak gözyaşlarına hakim olamayan Bakan Şahin, Saddam’ın mezar taşının olmadığını, Esed’in de mezar taşı olmayacağını vurgulayarak şunları dedi:
"Biz nereden geldik, biz neyin temsilcisiyiz? Medeniyetimiz, kültürümüz, tarihimiz, inancımız bize neyi emrediyor. Biz, bu sınavı nasıl geçeceğiz? Hayat sınavının geçicinin geçici olduğunu, ebedi hayata hazırlanmayı, kendimize farz etmiş bir inançtan geliyoruz. Merhamet edilmeyene, merhamet edilmez denen bir anlayıştan geliyoruz. Sevgili Peygamberimizin Uhud savaşında yaralandığı zaman yüce mevlama dönüp ‘Ya Rabbim onlar bilmiyorlar onları affet’ dediği bir inançtan geliyoruz. Aslında her şeyin başı bu duygu. Bugün bir devletin toplumuna, bir toplumun bireye, bir bireyin bireye, bir erkeğin bir kadına, bir kadının bir çocuğa, bir çocuğun bir çocuğa uyguladığı şiddetin temelinde de bu duygu var: kötülük. Modern dünya, kişi başına düşen milli gelirleri artırdı. Makineleşti, bilgisayar kullanmayı öğretti ama modern dünya beraberinde kötülüğü de getirdi."
Bakan Şahin, Türkiye olarak iyiliği bilmek ve iyiliği güçlendirmek zorunda olunduğunu ifade ederek verilen mücadele ile insanlığa örnek olunması gerektiğini kaydetti. Dünya halklarının yanında mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Bakan Şahin, " Ben inanıyorum bu zaman alacak ama zaman hızla geçiyor. Bugün açık bir topluma geçtik. Biz bu mücadeleyi tüm insanlık için, tüm kadınlar için tüm çocuklar için, bütün engelleri kaldırmak durumundayız. Biz yoksulun yetimin yanında olmaya devam edeceğiz. Yaşlının, çocuğun yanında olmaya devam edeceğiz. Dünya 5’ten büyüktür diyorum. Artık yeni bir yapılanmaya, yeni bir dünya düzenine, yeni bir uluslar arası topluma, yeni bur uluslar arası hukuka ihtiyacımız var diyorum" ifadesini kullandı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri