Sağlıklı zayıflamanın tarifesi

Abone ol

Obeziteyle mücadelede en büyük tedavi rejim yapmak. Fakat her yapılan rejim yöntemi doğru değil. Daha sağlıklı olmak için uyulması gereken kurallar şöyle:

İnsan sağlığını çok yakından ilgilendiren zayıflama yöntemlerine ve diyet reçetelerine titizlik gösterilmesi kişilerin ileride çıkacak olan ciddi sağlık problemlerini önlemelerinde en önemli etmenlerden birisidir

Hanımlarda dünya tarihi kadar eski olan bir tutkudur, güzellik, zarafet, incelik ve çekicilik. Bu nedenle gündemdeki yerini artırarak koruyan zayıflama konusuna siz değerli hanımların ilgisini, bilgisini ve dikkatini en doğruya, en güzele ve en sağlıklı bilgilere çekmek üzere bu konuyu ele alıp sizlere sunarız.

İnsan sağlığını yakından ilgilendiren zayıflama yöntemlerinde ve diyet reçetelerinde dikkat edilmesi gereken noktalar kısaca şunlardır:

1- Kişinin boyuna, yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken kilo fazlalığı ne kadardır.

2- Kişinin kalp damar hastalığı, hipertansiyon, şeker vs. gibi başka bir sağlık problemi var mıdır? (Kolesterol, şeker, ürik asit vs. gibi laboratuvar bulgularına bakılmak)

3- Kişinin günlük yaşamı içinde fiziksel aktivite durumu belirlenmeli. Bütün bu bilgilerin ışığı altında yeterli ve dengeli beslenerek kişilerin zayıflamaları sağlanmalıdır.

Zayıflama yöntemlerinde ve diyet reçetelerinde göze çarpan hatalı bilgiler ve uygulamalar nelerdir?

Zayıflama diyetlerinde yapılan en büyük hata kulaktan dolma bir diyeti kişinin kendisinde uygulamaya çalışmasıdır. Zira zayıflama büyüme ve gelişme çağında olan kişilerde ayrı özellik gösterir. Erişkinlerde ayrı özellik gösterir. 50-55 yaşın üzerindeki kişilerde ayrı özellik gösterir. Bunun için diyet diye sunulan bir reçeteyi herkes aynı anda uygulayıp aynı sonucu alacak diye bir şey söz konusu değildir. Zayıflama diyetlerinde yapılan başka bir hata ekmek başta olmak üzere kırmızı et, yumurta vs. yememek. Bu da son derece sakıncalıdır. Çünkü biz kalorisi en kısıtlı diyetlerde bile belli miktarda ekmeği mutlaka veriyoruz. Ayrıca tavuk, balık ekmeği gibi beyaz etin ağırlıklı olmasını vurguluyoruz. Fakat bu kırmızı et yenmeyecek anlamına gelmez. Başka bir hata da vücuda alınan sıvı ve tuzla ilgilidir. İnsan ne kadar su içerse o kadar yararlı bir iş yapmış olur (Erişkin bir insan günde 4-6 su bardağı su içmelidir. 1-1.5 litre suyun kalorisi 0'dır.




ZAYIFLAMA DİYETLERİNDEKİ TEMEL PRENSİPLER

  • Kişinin beslenme alışkanlığı (yemek yediği saatler, sevdiği sevmediği yiyecekler, çalışma hayatı içinde temin etmede zorlanmayacağı yiyecek ve içecekler). Bunlar öğrenilerek o kişiye uygun bir diyetin hazırlanması gerekir.

    • Yiyecekler öğünlere bölünmeli azar azar sık sık ve bulunması, yenilmesi kolay yiyecek ve içeecekler olmasına dikkat edilmelidir.

    • Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak bütün yiyecek gruplarından bulunmasına dikkat edilmelidir. (Süt-yoğurt, meyve vs.) Hatta bu konuda yanlış bir beslenme alışkanlığı var ise zayıflama diyeti ile birlikte bu yanlışlığı ortadan kaldırmak o kişiye yararlı alışkanlıklar kazandırılmalıdır.

    • Kişiye hazırlanacak reçetelerin kalori hesabının çok iyi yapılması, haftada 1-1.5 kg verdirecek nitelikte olması gerekir.



      YANLIŞ İNANIŞLAR

    • Aç karına, tok karına ya da yemek arasında su içmenin hiçbir farkı yoktur. Zayıflama diyetlerinde suyun, tuzun kökten kesilmesi son derece yanlıştır. Zira vücudun ihtiyacı olan optimum tuzu yiyeceklerle vücuda vermek gerekir. Bir başka yapılan hata zayıflama diyetlerinde yağ miktarını tamamen kesmek sakıncalıdır. Yağ miktarında (Hayvansal, bitkisel vs. yağlar) azaltma yapılmalı ancak kökten kesilmemelidir.

    • Ayrıca zayıflama diyetlerinde ekmeği kızartmanın bir mecburiyeti yoktur. Ekmek kızartılınca kalorisi azalmaz. Hamurun içindeki su buharlaşır. Halbuki suyun kalorisi sıfırdır. Aynı miktar ekmek kızarsın veya kızarmasın kalorisi değişmez. Halk arasında yaygın bir başka konu 'Sabahları aç karına su içmek'. Hiçbir yiyeceğin tek başına zayıflatıcı etkisi yoktur. O nedenle limonlu su, grayfurt suyu içmek direkt olarak insanı zayıflatmaz. Ancak mide ve bağırsak sistemini hareketli tutar.

      DİYET UZMANI - Dr. Sumru ÖZBAY
    • AKŞAM

  • ani
    Günün Önemli Haberleri