Sağlık personeline ödeme
Abone olSağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık personeline döner sermayeden ek ödeme yapılacak.
Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı hariç Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşlarda görevli memurlar ile sözleşmeli personele döner sermayeden ek ödeme yapılacak.
''Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmeliğe göre, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı hariç Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşlarda görevli memurlar ile sözleşmeli personele döner sermayeden ek ödeme yapılacak. Sağlık kurum ve kuruluşlarının, sağlık hizmetlerinden elde edilen gelirlerinin tamamı döner sermayeye gelir kaydedilecek. Kurum ve kuruluşun cari yılda elde ettiği gayri safi hasılattan Hazine, SHÇEK ve Sağlık Bakanlığı payı ayrıldıktan sonra kalan miktarın kurumlarda asgari yüzde 50'si, kuruluşlarda ise yüzde 35'i bu kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarının karşılanması ve vadesi gelen borçların
ödenmesi için ayrılacak. Kalan kısım personele ek ödeme olarak dağıtılabilecek.
Ek ödeme, personelin kurum ve kuruluşa fiilen katkı sağladığı süre içinde verilebilecek. Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirinden, o kurumda görevli personele yapılabilecek ek ödeme toplamı, döner sermaye gelirinden Hazine, SHÇEK ve Sağlık Bakanlığı payları ayrıldıktan sonra kalan miktarın kurumlarda yüzde 50'sini, kuruluşlarda ise yüzde 65'ini aşamayacak.
Bağış, faiz geliri gibi personelin katkısına dayanmayan döner sermaye gelirleri hiçbir şekilde personele ek ödeme olarak dağıtılamayacak.
Birinci, ikinci, üçüncü basamak kurum veya kuruluşlar arasında geçici veya resen görevlendirilen personele, görevlendirildiği kurum veya kuruluştan ek ödeme yapılacak. Bakanlık merkez teşkilatından yönetmelik kapsamındaki kurum ve kuruluşlara geçici görevle görevlendirilen personele de görevlendirildiği kurum veya kuruluştan ek ödeme yapılacak.
Bakanlık merkez teşkilatında ve Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığında görevlendirilen personele süre sınırı aranmaksızın asıl kadrosunun bulunduğu kurum veya kuruluştan ek ödeme yapılacak. Kendi isteği ile Bakanlık dışındaki kurumlara geçici görevlendirilen personele, ek ödeme yapılmayacak.
Kuruluş personelinden verem savaş derneği dispanserlerine görevlendirilen personele, verem savaş dispanserleri ile ilgili olarak Başbakanlıkça belirlenen kriterleri yerine getirmeleri kaydıyla süre sınırı aranmaksızın il sağlık müdürünün kararıyla il performans puan ortalamasından ek ödeme yapılabilecek.
Kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklere katılan personel ve sendika yöneticileri ile döner sermayeli işletmelerin muhasebe birimlerinde görev yapan personele belirli koşullarda ek ödeme yapılacak.
Döner sermaye ek tutarı, tavan ek ödeme tutarını geçemeyecek. Doğal afet, savaş, salgın hastalık, seferberlik ve olağanüstü hallerde, görevlendirme süresince personele kadrosunun bulunduğu yerden, kurumlarda hizmet puan ortalaması, kuruluşlarda ise (il, ilçe veya sağlık kuruluşu) performans puan ortalaması esas alınarak ek ödeme yapılacak.
Bakanlıkça hizmete yeni açılan kurum veya kuruluşlarda, kurum ve kuruluşun hizmete açıldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde görevlendirilen personele bu dönem içerisinde kalmak kaydıyla, üç ayı geçmemek ve görevlendirme süresince kadrosunun bulunduğu kurum veya kuruluştan olmak üzere kurumlarda hastane hizmet puan ortalaması, kuruluşlarda ise performans puan ortalaması esas alınarak ek ödeme yapılacak.
Yönetmeliğe göre, her kurumda (baştabip başkanlığında) ve her ilde (il sağlık müdürü başkanlığında) döner sermaye komisyonları oluşturulacak. Komisyonlar, belirlenen sınırlar çerçevesinde dağıtılacak ek ödeme miktarını belirleyecek.
Yönetmelikte, personele ödenecek ek ödeneğin hesaplanmasında uygulanacak kriterler ve hesaplama yöntemleri de düzenlendi. Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılacak. Ancak döner sermaye gelirlerinin tahsilatında gecikme olması halinde ilgili ödeme dönemini takip eden altıncı ayın sonunu aşmamak şartıyla tahsilat yapıldığı zaman ödeme yapılabilecek. Yönetmelik, 1 Nisan 2006 tarihinden itibaren geçerli olacak.