Sağlık Bakanlığı'ndan aşı uyarısı

Abone ol

Türkiye’nin açlık ve kuraklıkla boğuşan Afrika’ya yardımları yurt dışına çıkanların vurulması gereken aşıları yeniden gündeme getirdi

Sağlık Bakanlığı, Somali, Kenya, Cibuti gibi ülkelere gidenlere sivrisinekle bulaşan sarıhumma, sıtma gibi öldürücü hastalıklara karşı aşılamayı daha sıkı takip etmeye başladı.

Aşılamayı yaparak uluslararası sertifika veren Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü sürekli yurt dışına çıkan 50 bin kişiye bu hafta içinde aşı olun mesajı geçecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Somalililere yardım götürmesi dikkatleri dünya üzerindeki bulaşıcı hastalıklara çevirdi. Aşılanmadan yapılan seyahatlerin ölümcül sonuçlar doğurduğunu dikkate alan Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, aşılama merkezlerini arttırdı.

8 AYDA 12 BİN KİŞİYE SARIHUMMA AŞISI

Merkezlerde yurtdışına çıkacaklara ülkelere göre aşılama yapan kurum, ayda ortalama bin 500 kişiyi sarıhummaya karşı aşıladı. Türkiye’nin Afrika’ya yardımlarıyla artan geliş gidişlerle birlikte patlama yapan aşılama son 8 ayda 12 bin kişiye ulaştı. Yurt dışına seyahat edenlere sıtmaya karşı 30 bin kutu ağızdan kullanılan tablet verildi. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, bulaşıcı ve salgın özelliği taşıyan hastalıkların Türkiye’ye gelmesini önlemek amacıyla yeni bir uygulamaya daha geçme kararı aldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatıyla sürekli yurt dışına çıkan 50 bin kişiye ‘aşı olun’ mesajı gönderilecek. Pazartesi gününden itibaren başlayacak bilgilendirme mesajlarında seyahat sağlığıyla ilgili bilgilere de yer verilecek.

VİZE YETMEZ AŞI SERTİFİKASI ŞART

İnternet sayfasında da seyahat sağlığıyla ilgili detaylı bilgiler veren bakanlık, ülke ülke görülen bulaşıcı hastalıkları sıraladı. Kurum’un aşı ve hastalık haritasına göre özellikle Afrika, Güney Amerika’nın bazı ülkelerine giderken tifo, difteri, tetanoz, menenjit gibi rutin aşıların yanı sıra sarı humma ve sıtma aşıları da isteniyor. Dünyanın birçok ülkesi pasaport ve vizenin yanında söz konusu aşıların yapıldığına dair verilen ‘Uluslararası Aşı veya Profilaksi Sertifikası’ istiyor. Sivrisinekle bulaşan Sarıhumma hastalığına karşı sürekli kırmızı alarm halinde bulunan ülkeler, sertifikası olmayanları hava alanlarından geri çeviriyor. Yurt dışına çıkmadan önce http://www.hssgm.gov.tr adresinden seyahat edilecek ülkeler listesinden yapılacak aşılar ve karşılaşılabilecek hastalıklar konusunda bilgi alınabiliyor.

25 SEYAHAT SAĞLIĞI MERKEZİ

Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde, yurt dışına çıkacaklara seyahat sağlığı hizmeti veren 25 Seyahat Sağlığı Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde, hastalıklara karşı aşı yapıldıktan sonra bazı ülkelere giriş için zorunlu olarak gösterilmesi istenen ve İngilizce, Fransızca, Türkçe olarak hazırlanan “uluslararası aşı sertifikası” düzenleniyor. Uluslararası aşı sertifikası düzenleme yetkisi yalnızca Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü seyahat sağlığı merkezlerinin yetkisinde olduğu için “sarıhumma” aşısı sadece genel müdürlüğe ait seyahat sağlığı merkezlerinde yapılıyor. Seyahat sağlığı merkezlerinde, bulaşık bölgelere giden kişiler için zorunlu olan “sarıhumma aşısı” yapma ve “uluslararası aşı sertifikası” düzenleme hizmetleri dışında vatandaşlara, seyahat öncesi muayene, seyahat süresince karşılaşılabilecek sağlık sorunları ve korunma, aşılama, seyahat süresince ihtiyaç duyulabilecek ilaçlar konuların da hizmet veriliyor.

Günün Önemli Haberleri