Sağlık Bakanlığı kilo verdiriyor
Abone olObezite ile Mücadele Kontrol Programı'na katılanlar önce bedenleriyle sonra da yaşamla barıştı.
Sağlık Bakanlığı tarafından ilk kez İzmir'deki danışma
merkezlerinde başlatılan Obezite ile Mücadele Kontrol Programı'na
katılanlar, önce bedenleriyle sonra da yaşamla
barıştı.
Sağlık sorunları, çevre baskısı gibi çeşitli sebeplerle kilo verme kararı alan vatandaşlar, Göztepe'deki Obezite Danışma Birimi'nde bir araya gelerek zayıflama sürecini AA muhabirine anlattı.
Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu 24 yaşındaki Emine Kalkan, bir gün baskülde üç haneli rakamlara ulaştığını ve büyük şok yaşadığını söyledi.
Kilo vermek, sağlıklı olmak için Obezite Danışma Merkezi'ne başvurduğunu dile getiren Kalkan, "6 ayda 14 kilo verdim ve doktorlar büyük ilerleme gösterdiğimi söyledi. Şimdi kendimi daha güzel ve dinç hissediyorum, kilo vermeyi sürdüreceğim. Aynaya baktığımda daha mutlu oluyorum çünkü güzel bir beden görüyorum" dedi.
- Kalp krizi geçirince diyetisyene koştu
Emekli emniyet mensubu Nuri Benim ise 2013 yılının ocak ayında 110 kiloya ulaştığını ve aynı dönemde kalp krizi geçirdiğini söyledi.
Doktorların önerisiyle bilimsel zayıflama programına katıldığını dile getiren Benim, beslenme alışkanlıklarını değiştirdiğini,porsiyonlarını küçülttüğünü ve mart ayından ağustos ayına kadar 14 kilo verdiğini anlattı.
Kalp ve tansiyon hastalıklarından kurtulduğunu aktaran Benim, "Eskiden kocaman bir göbeğim vardı, artık yok. Eski kıyafetlerimi ya daraltıyorum ya da kemerlerini iyice sıkıyorum" diye konuştu.
- Yemek yarışmalarından zayıflama programına
Turizm sektöründe danışmanlık hizmeti ve eğitim veren 55 yaşındaki Serpil Mardi de yemek yapmayı çok sevdiğini bu nedenle çeşitli yarışmalarda yeteneğini sergilediğini ifade etti.
Yemek pişirmek kadar yemeyi de sevdiğini ve çok da iştahlı olduğunu söyleyen Mardi, "Artık obezdim ve eşimin yanında çok kilolu duruyordum, bu durumu değiştirmek için kilo verdim. Eskiden fotoğraf çektirmek istemezdim, şimdi daha güzel olduğumu biliyorum" dedi.
Ev kadını Zeynep Nazlı Sarıtaç da kilolu olduğu için eskiden çok eleştirildiğini, eleştiriler nedeniyle hırs yaptığını ve spor eşliğinde katıldığı program sayesinde 80'li kilolardan 60'li kilolara ulaştığını ifade etti.
- Morbid obez ve obezlerin sayısı azaldı
İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı ve Obezite ile Mücadele Kontrol Programı Sorumlusu Dr. Hilal Bolat, sağlıklı beslenmeyi bir eğitim programı çerçevesinde öğrettiklerini dile getirdi.
Türkiye'de 2010 yılında başlatılan program kapsamında ilk obezite danışma merkezlerinin İzmir'de kurulduğunu, 31 merkezde obez hastalara bilgi ve danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydetti.
Kentte şu ana kadar 2 bin 500 hastaya ulaştıklarını, en az 3 ay programa devam edenlerin yüzde 97'sinin Beden Kitle İndeksi'nde (BKİ) düşüş gördüklerini anlattı.
Obeziteye yüksek tansiyon ve tiroid hastalıklarının da eşlik ettiğini söyleyen Bolat, programa katılanların yüzde 17'sinin morbid obezden obeze, yüzde 29'unun obezden normal kiloya düştüğünü kaydetti.
Hilal Bolat, programa düzenli devam edenlerin yüzde 54'ünün hala obez olduğunu, ancak BKİ'de düşüş ölçtüklerini de sözlerine ekledi.
- Diyetisyen özel program hazırlıyor
Merkezde görev yapan diyetisyen Celil Sabuncular, başvuran hastaların BKİ'lerinin 25'in üzerinde olduğunu, bunun da normalden fazla kiloya sahip oldukları anlamına geldiğini ifade etti.
Kilolu insanların genelde toplumda kendilerini rahat hissetmediklerine değinen Sabuncular, önce hastanın diğer sağlık sorunlarının incelendiğini, ölçümlerin yapıldığını ve zayıflama programını daha sonra başlandığını bildirdi.
Kişiye özel program yaptıklarını belirten Sabuncular, "Yürüyüş, dengeli beslenme ile ayda 2-4 kilo vermelerini sağlıyoruz" şeklinde konuştu.