Safra kesesinden 901 taş çıktı

Abone ol

Samsunlu kadının safra kesesinden çıkan taşlar operasyonu gerçekleştiren doktoru bile hayrete düşürdü.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi'nde ameliyat edilen 47 yaşındaki Nurten Top'un safra kesesinden 901 adet taş çıktı.

Ameliyatı yapan Prof. Dr. Serdar Yol, "Yaptığım operasyonlarda bu zamana kadar 300-400 arası taş gördüm. Böylesini ben de ilk defa gördüm." diye konuştu.

'BÖYLESİNİ BENDE İLK DEFA GÖRDÜM'

Karın ağrısı, bulantı ve hazımsızlık şikayetleriyle Büyük Anadolu Meydan Hastanesi'ne gelen Nurten Top'un yapılan tetkikler neticesinde safra kesesinde çok sayıda taş olduğu tespit edildi.

Ameliyat sonrası açıklama yapan Nurten Top'un doktoru Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, "Nurten Hanım karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık, karın şişliği şikayeti ile bize başvurdu. Yapılan muayenesinde karın sağ üst kadranda derin paspasyonla bir hassasiyet sağlandı. Tetkiklerinde safra kesesinde çok sayıda taş olduğu, hatta ultrason raporunda safra kesesinin taşlarla dolu olduğu belirtildi. Hasta gerekli hazırlıklardan sonra ameliyata alındı, laparoskopik dediğimiz yöntemle yani karnına delikler açılarak yapılan işlemle taşlar sorunsuz bir şekilde çıkarıldı. Daha sonra hastadan çıkan taşları arkadaşlar saydı, 901 adet olarak bizlere söylendi. Yaptığım operasyonlarda bu zamana kadar 300-400 arası taş gördüm. Böylesini ben de ilk defa gördüm." dedi.

"ŞİKAYETLERİNİZ VARSA DOKTORUNUZA BAŞVURUN"

Hastadan çıkan taşların 2-3 milimetre ile 5-6 milimetre olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serdar Yol, "Safra kesesinde oluşan taşlar bazen insanlarda belirtiler göstermiyor. Bazen de bu taşlar ilerleyen zamanlarda sarılığa veya ağır enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bu yüzden daha ciddi sorunlara yol açmadan şüphelendiğiniz bir durumda muhakkak bir hekime başvurun. Eğer bir kişide safra taşı tespit edilmişse her durumda safra taşlarını tedavi etmek gerektiğinden ameliyat olmak gerekiyor. Safra kesesi ameliyatlarında hasta 1-2 gün içinde günlük yaşantısına dönebiliyor. Nurten Hanım'da olduğu gibi sabah ameliyat oldu. Bir gün sonra da taburcu edilerek, günlük yaşantısına geri döndü."dedi.

Günün Önemli Haberleri