Saddama Rus yardımı

Abone ol

Pentagon raporunda, Moskova'nın, işgal sırasında Irak'a bilgi sızdırdığı öne sürüldü

Washington'ın, Irak işgalinin planlandığı ve başladığı 2003 yılında, Amerikan ordusu içinde Rus ajanlarının olduğu ve devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin' e istihbarat verildiği yolunda belgelere ulaştığı bildirildi. Moskova ise savları yalanladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un önceki gün açıkladığı raporda, ele geçirilen Irak belgelerine dayanılarak, Rus istihbaratının, işgalin ilk günlerinde saldırıyla ilgili Saddam Hüseyin'e bilgi sızdırdığı belirtildi. Raporda, ele geçirilen 2 Irak resmi belgesine göre Rusların, ABD Merkez Komutanlığı'ndaki kaynaklardan bilgi aldığı ve savaşla ilgili bu istihbaratı Bağdat'taki Rus Büyükelçisi kanalıyla Saddam'a ulaştırdığı kaydedildi. Belgelerde, Rusya'nın savaş alanında topladığı bilgileri de Saddam Hüseyin'e ilettiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Raporda, Rus istihbaratının Amerikan askeri komutası içinde çeşitli kaynaklarının bulunduğu ve buradan bilgi sağladığının anlaşıldığı ifade edildi. Pentagon raporunda, Saddam Hüseyin'e ulaştırılan bilgilerin içeriği ve önemi konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi.

Raporda, Saddam Hüseyin'e 24 Mart'ta gönderilen ve Amerikan ordusunun Bağdat'a girmesinden sonra ele geçirildiği belirtilen bir belgeye atıfta bulunuldu. Irak belgesinde, ''Rusların, Doha'daki Amerikan Merkez Komutanlığı'ndaki kaynaklarından edindikleri bilgilere göre ABD, Irak kentlerinin işgalinin olanaksız olduğuna ikna oldu ve ordu kentlerdeki çatışmalardan kaçınacak. Strateji, Irak'ı batı sınırlarından tecrit etmek'' ifadelerinin yer aldığı belirtildi.

'Belgeler gerçek'
Raporu hazırlayan yetkililerden Kevin Woods , Rusların Saddam Hüseyin'e bilgi sızdırdığını öğrenmenin kendisini şaşırttığını, Irak belgelerinin gerçekliği konusunda kuşkusunun olmadığını söyledi. Rusya Dış İstihbarat Servisi, Irak'ın işgali sırasında Amerikan askerlerinin hareketi ve planları konusunda Bağdat'a istihbarat verdikleri iddiasını yalanladı.

Rusya Dış İstihbarat Servisi sözcüsü Boris Labusov, Rusya'ya yönelik ''bu tür temelsiz suçlamaların'' birkaç kez yapıldığını belirterek, ''Bu tip hayal ürünü şeyler üzerinde yorum yapma gereği bile duymuyoruz'' dedi.

Günün Önemli Haberleri