Saddam nerede yargılanmalı?
Abone olIrak devrik lideri Saddam Hüseyin'in ele geçmesinden sonra dünya yeni bir konuyu tartışmaya başladı. Saddam Hüseyin nerede ve nasıl yargılanacak?
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in nerede ve nasıl yargılanacağı sorusu kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Annan, ölüm cezasına karşı olduğunu dile getirirken, Bush da Saddam'ın Irak halkına açık yargılanması gerektiğini söyledi...
Amerikan Başkanı George Bush dün yaptığı açıklamada Saddam Hüseyin'in Iraklılar'ın katılacağı bir davada adil ve açık biçimde yargılanması gerektiğini söylerken, BM Genel Sekreteri Kofi Annan devrik liderin idam edilmesine kesinlikle karşı olduklarını belirtti.
Amerikan Başkanı George Bush Saddam Hüseyin'in yargılanması konusunda dün Beyaz Saray önünde yaptığı açıklamada, "Biz Iraklılar'la birlikte çalışarak, Saddam Hüseyin'in uluslararası hukukun gereğine uygun biçimde mahkeme önüne çıkarılması için bir yol bulacağız. Iraklılar bu sürece aktif biçimde katılmalı, çünkü Saddam Hüseyin insanlarına karşı zehirli gazlar ve şiddet kullandı, işkence yaptı" diye konuştu.
Savaş Suçları Mahkemesi kurulması gündemde
Irak Geçici Yönetim Konseyi ise Saddam Hüseyin'in Irak'ta kurulan Savaş Suçluları Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini savunuyor. Cumhuriyetçi Parti Senatörü Pat Roberts de Saddam Hüseyin'in bu mahkemede yargılanması gerektiğinin altını çiziyor ve "Beş kişiden oluşan mahkeme, temyiz mahkemesi ve uluslarararası gözlemciler yargılamanının uluslararası hukuka uygun olup olmadığını kontrol edebilir" diyor.
Ancak bazı gözlemciler bunun yeterli olmayacağı görüşünde. İnsan hakları örgütleri yargılamanın adil olmayacağı endişesini taşıyor ve bu yüzden uluslararası katılımın olması gerektiğinin altını çiziyor. Demokrat Parti'nin Başkan adayı John Kerrey de bu görüşü savunanlardan. Kerry Saddam Hüseyin'in Irak'ta yargılanması gerektiğini ancak yargılamaya uluslararası desteğin sunulması gerektiğini belirtiyor. Kerry'e göre, Irak'taki sistem Saddam Hüseyin'i tek başına yargılayacak durumda değil.
Annan idam cezasına karşı
BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise dün yaptığı açıklamada Saddam Hüseyin'e idam cezası verilmesine kesinlikle karşı olduğunu söyledi. BM'nin ölüm cezasına her zaman karşı olduğunu ve mahkemelerinde kimseye ölüm cezası vermediğini söyledi.
Annan bu açıklamasıyla Bağdat'tan yapılan Saddam Hüseyin'in idam edilmesi yönündeki çağrılara da yanıt vermiş oldu. Annan, Irak'ın devrik liderininin uluslararası standartlara uygun, insan haklarına saygılı biçimde yargılanması gerektiğini söyledi. Irak'ın böylesine bir yargılama ortamı sunup sunamayacağı kuşkulu. Ancak BM Genel Sekreteri Saddam Hüseyin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde de yargılanamayacağının altını çiziyor. Çünkü mahkeme kurulduğu tarihten önce işlenen suçları kapsamıyor.
Iraklılar Irak'ta yargılanmasını istiyor
Irak'taki Geçici Hükümet Konseyi, Saddam Hüseyin'in uluslararası bir mahkemede yargılanmasına şiddetle karşı çıkıyor ve devrik liderin ülkesinde yargılanması gerektiğini belirtiyor. ABD Başkanı Bush da Irak'ın eski liderinin yargılanması konusunda Iraklılar'ın söz hakkı olması gerektiğini anımsatıyor ve ekliyor:
"Saddam Hüseyin'in nasıl muamele görmesi gerektiği konusunda tabii ki benim de kişisel düşüncelerim var. Kendisi şiddet uygulayan bir diktatördü, birçok insanı öldürdü. Ancak benim kişisel düşüncelerimin önemi yok. Önemli olan Irak halkının bakış açısı."
Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı suç işlediğini kanıtlayan belgelerin mahkemeye sunulması ve eski liderin mahkeme önüne çıkması daha sürecek. Saddam Hüseyin bu süre içinde Amerikan ordusunun gözetiminde tutuklu kalacak.