Saç yolma hastalığı olarak biliniyor en büyük nedeni stres!
Abone olSaç yolma hastalığı trikotilomani neden olur? Trikotilomani tedavisi var mı? Çocuğun saç, kirpik ve kaş yolması başlıca trikotilomani belirtileridir.Halk arasında saç yolma hastalığı olarak bilinen trikotilomani hastalığının altında stres başta olmak üzere çeşitli psikiyatrik sorunlar yatıyor.
Saç ve kıl koparma hastalığının çocuk ve ergenlerde de
görülebildiğine dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd.
Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, konuyla ilgili önemli bilgiler
verdi.
Trikotillomaninin çocuğun saç, kirpik, kaş ya da vücüdunda
bulunan başka kıllarını yolması ile kendini gösteren bir
rahatsızlık olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel,
“Koparma davranışı öncesi saç ya da kıl yolma dürtüsü oluşur.
Tekrarlayıcıdır, çocuk sürekli saç kopartmaz ancak dönem dönem bu
davranışı tekrarlar. Nadiren yolunan kılların yendiği de
görülebilir" dedi.
EN ÖNEMLİ NEDEN RUHSAL SIKINTILAR: Trikotillomani hastalığının genetik bir temelinin olduğuna dair çalışmalar bulunduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, “Ancak bu davranışın altta yatan en önemli nedeni ruhsal sıkıntılardır. Sınava çalışmak gibi stresli durumlarda, endişe verici anlarda ya da öfkelendiklerinde artabilir. Hasta stresini azaltmak amaçlı farkında olarak da saçını çekebilir, otomatik adını verdiğimiz farkında olmadan alışkanlık şeklinde de bu davranışı sürdürebilir” dedi.
Trikotilomani hastalığına sahip çocuk ve ergenlerin genellikle görüntülerinden hoşnut olmazlar ve başkalarının durumu fark etmesini istemediklerini belirten Yüksel, dökülen saçı örneğin bere ya da örtü benzeri kıyafetlerle saklamak isteyebileceklerini ifade etti.
Saç ve kıl koparma hastalığının her yaşta görülmekle beraber en
sık görüldüğü dönemin çocukluk ve ergenlik dönemleri olduğunu ifade
eden Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, “Çocukluk döneminde hem
erkeklerde hem kızlarda aynı oranda görülebilir. Küçük çocuklarda
da görülebildiği gibi en sık başlangıç dönemi erken ergenlik dönemi
olan 10-13 yaşları arasındaki yıllardır” dedi.
BAŞKA PSİKİYATRİK RAHATSIZLIKLARLA BERABER GÖRÜLEBİLİR: Trikotillomaninin başlı başına bir rahatsızlık olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, “Ancak depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, internet bağımlılığı gibi başka psikiyatrik rahatsızlıklarla birlikte görülme ihtimali vardır. Bununla beraber bu davranış televizyon, bilgisayar karşısında artıyor olabilir” uyarısında bulundu.
Trikotillomani rahatsızlığında karşı konulamayan bir saç yolma
dürtüsü oluştuğunu, bu nedenle çocuğun saç ya da kıl yolma isteğini
durdurmakta zorlandığına dikkat çeken Yüksel, “Ailenin çocuğun bu
davranışı bilerek yaptığını düşünmemesi, bunun bir rahatsızlık
olduğunu bilmesi ve tedavi için yönelmesi gereklidir” diye
konuştu.
MUTLAKA ÇOCUK PSİKİYATRİSTİ MUAYENE ETMELİ: Trikotillomani rahatsızlığı bulunan çocuğun mutlaka bir çocuk ergen psikiyatristi tarafından muayene edilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel , “Tedavi ettirilmediği takdirde çocuklarda altta yatan stres etkeni ile baş edememe hali kronik olarak devam edeceği gibi; saç, kirpik, kaş kaybı sonucu bu durumdan rahatsızlık duydukları için sosyal izolasyon, özgüven eksikliği, mutsuzluk gibi ek ruhsal problemler de meydana gelebilir. Eğer çekilen saç yutuluyorsa sindirim sisteminde tıkanıklıklara yol açabilir" dedi..
TEDAVİ EDİLEBİLİR: Trikotillomaninin tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, tedavi süreci hakkında da şu bilgileri verdi:
“Çocuk-ergen psikiyatri uzmanı tarafından öncelikle tanı konur, varsa eşlik eden diğer psikiyatrik rahatsızlıklar tespit edilir, altta yatan neden ortaya çıkartılır. Hastanın medikal tedavisi yanında psikoterapi alması da hastalığın gidişatında önemlidir. Psikoterapi seanslarında hastalığı başlatan, arttıran nedenler tespit edilir ve üzerinde çalışılır. Tedavi esnasında aile tutumları da ele alınmalıdır.”