Sabancı'dan milyonları ağlatan veda

Abone ol

Özellikle Şevket Sabancı'nın ağabeyinin ardından söylediği sözler, 7'den 70'e herkesi gözyaşına boğdu.

Yılların kendisini geriye götürdüğünü ifade eden Şevket Sabancı, duygusal konuşmasında, babalarını kaybettikten sonra Sakıp ağabeylerinin etrafında bütün kardeşlerin kenetlendiğini, onun liderliğinde, onun bitmek bilmeyen çalışma şevkinden, yeni fikirler yaratma meziyetinden yararlanarak ülke içi ve dışında birçok eserler yaratabildiklerini söyledi.
     
     ''SABANCI HOLDİNG ONUN ESERİDİR''

      Hacı Ömer Sabancı Holding'i onun liderliğinde kurduklarını belirten Şevket Sabancı, ''Eser doğrudan onun eseridir'' dedi.
      Sabancı Holding'in kaydettiği gelişmelerle 10 binlerce ifade edilen Sabancı camiasının doğduğuna işaret eden Şevket Sabancı, iş hayatı dışında Sabancı ağabeyinin çok önem verdiği bir konunun da sosyal hizmetler konusu olduğunu hatırlattı.
      Kendisinin, ihtiyaç içindeki insanlara hayır yapmaya gönül vermiş bir insan olduğunu belirten Şevket Sabancı, yine ağabeyinin liderliğinde Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nı kurduklarını kaydetti.
      Ülke sathında 100'ü aşkın eser yapmayı Tanrı'nın kendilerine kısmet ettiğini aktaran Sabancı, bu eserlerin dışında ağabeyinin kendisini frenleyemeyerek, değişik özel girişimleri, özel gayretleri ve özel harcamaları ile gerçekleştirdiğini anlattı.
      ''Bu meziyeti onun halk sevgisinin bir ifadesiydi'' diyen Şevket Sabancı, sanatta, kültürde, sağlıkta, eğitimde nerede hizmet edebileceği konu varsa ayrı keyifle, ayrı kutsallıkla hizmeti kucakladığını vurguladı.
      ''Bu hizmetleri yaparken ne vakti fakirleşiyordu, ne enerjisi zayıflıyordu'' diyen Şevket Sabancı, şöyle devam etti:
      ''Aslında ben şimdi düşünüyorum, Sakıp ağabeyimi ise anlatmama lüzum var mı? Sakıp ağabeyimi hepiniz yakından tanıyorsunuz. Size burada hitap ediyor olabilseydi eminim derdi ki, (Arkadaşlar kendi sağlığınıza iyi bakın, arkadaşlar. Sizler sağolun, millet sağolsun, vatan varolsun.
      Ben de şimdi diyorum ki, Ey Sakıp ağabey, bugün beraberliğimizin son günündeyiz. Bugün aramızdan ayrılacaksın ama bu fiziki bir ayrılıktır. Her zaman gönüllerimizdesin. Her zaman bize yürek vereceksin. Senin açtığın çığırlarda biz de vazife olarak yılmadan ileriye gitmeye gayret sarfedeceğiz.'' Konuşmasında sesi titreyerek ağlamaklı olan Şevket Sabancı, ağabeyine, Allah'tan rahmet dileyerek, ''Ey ağabeyim, bütün ailem adına, milletim adına, nur içinde yat diyorum. Allah'tan rahmetler diliyorum'' diyerek veda etti.



NAAŞ FATİH CAMİİ'NE GETİRİLDİ

Sabancı Center'daki devlet töreninin ardından askeri kortej eşliğinde alınan cenaze, caminin Mıhcılar kapısı girişinde cenaze aracından indirilerek askerlerin omzunda avluya taşındı. Musalla taşına konan Türk bayrağına sarılı naaşın üzerinde kırmızıve beyaz karanfiller bulunuyor.

Sabancı'nın cenazesinin her iki tarafında birer asker nöbet tutuyor. Birer asker de Sabancı'nın fotoğrafı ve ünlü işadamının onurlandırıldığı Devlet Üstün Hizmet Madalyası beratını taşıyor. Cenazeyle birlikte gelen Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı, kızları ve ailenin diğer fertleri, cami avlusunda kendileri için ayrılan üstü kapalı bölüme alındılar.

Fatih Camii'nin bahçesi, bugün görülmemiş bir izdihama neden oldu. Binlerce insan, Sabancı'nın cenaze namazında saf tuttu. Dev bir ordunun kıldığı cenaze namazının ardından Sabancı'nın cenazesi aile kabristanına doğru yola çıkarıldı.


CENAZE ZİNCİRLİKUYU MEZARLIĞI'NA GÖTÜRÜLÜYOR

Sakıp Sabancı'nın cenazesi, Fatih Camii'nde tamamlanan törenin ardından, toprağa verileceği Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürülüyor.
Fatih Camii'ndeki cenaze namazını Diyanet İşleri Bakanı Ali Bardakoğlu kıldırdı. Bardakoğlu yaptığı konuşmada, Sabancı'nın hayatında hep güzel işler yaptığını, geride güzel eserler bıraktığını ifade ederek, şunları söyledi:
''İnanıyorum ki her insan, her fert, Tanrı'nın huzurunda dünyada yaptıklarının karşılığını harfiyen alacaktır. Temenni ve dua ediyorum ki merhum Sakıp Sabancı bey de bu dünyada eğitim, kültür, sanat, din ve özürlüler alanında yani toplumun her dert ve sorunuyla alakalı alanlarında yaptığı güzel ve hayır işlerinin karşılığını yüce rabbimizden alacaktır. Mekanı cennet olsun.'' Bardakoğlu, Sabancı'ya bu milletin çok şeyler borçlu olduğunu belirterek, törene katılanlardan haklarını helal etmelerini istedi.
''Helal olsun'' karşılığını alan Bardakoğlu, merhuma rahmet dilerken, ailesi, kardeşi ve çalışma arkadaşları ile işçileri ve halka başsağlığı diledi.

TÖRENE BÜYÜK KATILIM

Fatih Camii'ndeki törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer'i temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu katıldı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Recai Kutan da Fatih Camii'ne gelerek, ailesine başsağlığı diledi.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve üst düzey komutanlar da Sabancı için düzenlenen devlet törenine üniformalarıyla iştirak etti. İstanbul Valisi Muammer Güler, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, TİSK Başkanı Refik Baydur, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Koç ailesinden Mustafa, Ömer ve Ali Koç, Koç Topluluğu CEO'su Bülent Özaydınlı, işadamları Bülent Eczacıbaşı, Kadir Has, Atalay Şahinoğlu, Nazire Dedeman, Erdoğan Demirören, Dikran Masis, Halis Toprak, Ömer Dinçkök ve Turgay Ciner de törene katılanlar arasında yer aldı.

YABANCI ORTAKLIKLARDAN TEMSİLCİLER

Sabancı'nın ortaklık kurduğu uluslararası şirketlerden Carrefour, Hyundai ve Mitsubishi ile Toyota'dan da üst düzey yöneticiler Sabancı ailesine taziyede bulundu.
Sabancı okullarından çok sayıda öğrenci ve on binlerce vatandaş da, Sabancı'yı son uğurlama törenine katıldılar.

Cenaze camiden ayrılırken, düzen içinde hareket için kimsenin yerinden ayrılmaması istendi. Sabancı'nın Türk bayrağına sarılı cenazesinin hemen arkasında ailesi ve daha sonra devlet protokolü yürüdü.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, cenaze törenine birer çelenk gönderdi.

Ailenin isteği doğrultusunda başta Türk Eğitim vakfı olmak üzere çok sayıda bağış yapıldığı görüldü. Bağışçılar arasında eski Başbakanlardan Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit de bulunuyor.

SABANCI TOPRAĞA VERİLDİ

İstanbul'da önceki gün vefat eden Sakıp Sabancı'nın cenazesi, Zincirlikuyu'daki aile kabristanında toprağa verildi.

Fatih Camii'nde öğleyin kılınan namazın ardından Sabancı'nın cenazesi, saat 15.00 sıralarında vatandaşların alkışları arasında Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi.

Cenaze arabasından kabrinin bulunduğu yere omuzlarda taşınan Sabancı'nın naaşı, tekbir ve dualar arasında mezara konuldu. Daha sonra Kuranıkerim ve Sakıp Sabancı'nın ruhu için "El Fatiha" okundu.

Kayseri'den hemşehrilerinin, Akçakaya'da doğup büyüdüğü evin bahçesinden getirdiği toprak da kabire serpildi ve su döküldü.

Sağlığında mezar yerini aldığı bildirilen Sabancı, kabristana aileden defnedilen ilk kişi oldu.

Son derece üzgün ve bitkin olduğu görülen Türkan Sabancı, sandalyede oturarak eşinin toprağa verilişini izledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, CHP Milletvekili Sefa Sirmen, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile iş dünyasından Sabancı Holding eski CEO'su Hazım Kantarcı, Halis Toprak, İbrahim Bodur, Hüseyin Bayraktar, Hüsnü Özyeğin, Yılmaz Ulusoy, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, üniversite öğrencileri, sanatçı Özcan Deniz ve Sabancı Holding üst düzey yöneticileri, mezarlıktaki törene katıldılar.

Sakıp Sabancı'nın naaşı toprağa verilirken, daha önce duyurulduğu gibi basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almasına izin verilmedi.

Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı, kızı Sevil ve yeğeni Güler Sabancı, burada da başsağlığı dileklerini kabul etti.

Günün Önemli Haberleri