Saadete üyeleri oy vermedi

Abone ol

Seçim sonuçları, Saadet Partisi'yle ilgili ilginç bir tablo ortaya koydu.

Kayıtlı 1,5 milyon üyenin yarısının Saadet Partisi'ne oy vermediği ortaya çıktı. Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatiboğlu, üyelerin sandığa giderken konjonktürel davranmış olabileceğini savundu. Üye kayıtlarının yeniden gözden geçirileceğini açıkladı.

Saadet Partisi, 3 Kasım 2002 seçimleri sonrasında tüm üyeliklerini güncelledi. En faal üye profiline sahip parti olarak biliniyor. Kayıtlı üyesi 1 milyon 416 bin kişi. Ancak bunlardan sadece 820 bini 22 Temmuz'da partisine oy verdi. Yüzde 42.09'u başka partileri tercih etti veya oy kullanmadı. Saadet Partisi, 22 Temmuz seçimlerinde, yüzde 2,3 oy alabilmişti. Seçim öncesinde Necmettin Erbakan, Genel Başkan Recai Kutan ve parti yetkilileri, üye sayılarının fazlalığıyla övünüyor, kendilerini düşük gösteren anketlerin 'yalan' olduğunu ileri sürüyordu.

Sadece 1 buçuk milyon üyenin oy vermesi halinde yüzde 5'e ulaşacaklarını, eşlerinin de oy vermesiyle barajı geçeceklerini vurguluyorlardı. Ancak seçim sonuçları parti yönetimi için sürpriz oldu. Bu tabloyu değerlendiren Hatiboğlu, partiye kayıtlı üyelerin bir kısmının süreç içinde siyasi eğiliminin değişmiş olabileceğini söyledi.

Hatiboğlu, üye de olsa seçmen eğiliminin birebir tespit etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Hatipoğlu, şöyle devam etti: "Üyelerimizin 'SP barajı geçemez, başka partiye oy verelim' şeklinde hareket etmiş olabilir. Bunda, kitle iletişim organlarında belli bir yöne doğru yapılan propagandaların etkisi büyük. Ayrıca, demek ki SP'nin kayıtlı üyelerini yeniden gözden geçirmesi de gerekiyor."

Ahmet Dinç/Zaman

Günün Önemli Haberleri