Saadet Partisinden dev miting

Abone ol

Papa'nın Türkiye'ye gelmemesi için yapılan eylemlerin en büyüğü bu Pazar yapılıyor.

Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyareti dinler arası dialog açısından önem taşımasına rağmen protestoların önü arkası kesilmiyor.

Türkiye'yi ziyaret eden üçüncü Papa olacak olan 16. Benediktus gelmesin diye 26 Kasım Pazar günü Saadet Partisi büyük bir protesto mitingi düzenliyor.

Ankara'da ise bu ziyaret dinler ve kültürler arası diyaloğa katkısı, Türkiye'nin AB ile ilişkileri ve AB'ye yönelimi ile Katolik dünyasının Türkiye'ye bakışı açılarından önemli addedilirken, ziyaretin yine bu alanlarda büyük fırsatlar sunduğuna inanılıyor.

Yaklaşık 2 bin kadar basın mensubunun izlemek için akredite olduğu Papa'nın ziyaretinin, Türkiye'nin tanıtımı, itibarı ve imajı için önem taşıdığı ifade ediliyor.

Papa'nın Türkiye'de birkaç ay önceki sözleriyle kırdığı İslam aleminin gönlünü alacak açıklamalar yapmasına muhtemel gözle bakılırken, 16. Benediktus'un, ziyaretinden hemen önce 26 Kasım Pazar günkü Angelus duasında Türkiye ve İslam alemi için olumlu sözler sarf edebileceği ihtimali üzerinde de duruluyor.

Ankara, buna ek olarak, Benediktus'un, Papa olmadan önce Türkiye'nin Avrupa ile ilişkileri hakkında sarf ettiği sözlerin Türk halkında yarattığı tepki ve kırgınlığı giderecek açıklamalar yapması beklentisini de taşıyor.

Papa'nın ziyareti temelde resmi ve özel olmak üzere iki ayaktan oluşuyor. Resmi temaslarını Ankara'da yapacak olan Papa'nın Vatikan devlet başkanı sıfatıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanması öngörülüyor.

Çankaya Köşkü'nde Papa'ya uygulanacak protokolü diğer devlet başkanlarınkinden ayıracak olan tek unsurun, Sezer'in konuk devlet başkanları onuruna verdiği yemek olduğu belirtiliyor. Vatikan prensipleri çerçevesinde yemek davetlerine katılmayan Papa için Sezer'in resmi yemek vermesi beklenmiyor.

Ziyaretinin resmi Ankara ayağından sonra İzmir ve İstanbul'da özel temaslarda bulunacak olan Papa, 30 Kasımda Fener Rum Patrikhanesinde Aziz Andreas Yortusuna katılacak.

Patrik Bartholomeos ile iki kez bir araya gelmesi beklenilen Papa'nın, Bartholomeos için "ekümenik" ifadesini kullanıp kullanmayacağı ise merak konusu. Edinilen bilgiye göre, Papa'nın böyle bir ifade kullanması, konuya ilişkin bilinen mevcut politikası çerçevesinde Türkiye için rahatsızlık yaratacak bir unsur olarak görülüyor.
Papa'nın Türkiye ziyaretinin esas amacı, Katolik Kilisesi ile Ortodoks Kilisesi arasındaki ilişkileri geliştirmek olarak biliniyor.

16. Benediktus, Türkiye'yi ziyaret eden üçüncü Papa olacak. Türkiye, daha önce 1967'de Papa Altıncı Paul, 1979'da ise Papa İkinci Jean Paul'u ağırlamıştı. Gerek Altıncı Paul, gerekse İkinci Jean Paul, Türkiye'yi temel itibarıyla Fener Rum Patrikhanesinde Aziz Andreas Yortusuna katılma amacıyla ziyaret etmişlerdi.

Kaynak: Mynet

Günün Önemli Haberleri