Rusyayı sarsan istifa

Abone ol

Rusya Başsavcısı Vladimir Ustinov'un görevinden istifa ettiği bildirildi.

Rus petrol devi Yukos'a yönelik açtığı davayla tanınan Rusya Başsavcısı Vladimir Ustinov'un görevinden istifa ettiği bildirildi.

Rus haber ajansları, Putin'in Ustinov'un istifasını kabul ettiğini ve Federasyon Konseyinin de Ustinov'un tüm yetkilerini elinden aldığını duyurdular.

Ustinov'un istifasıyla ilgili açıklama yapılmazken, gözlemciler, Ustinov'un Kremlin'de giderek güçlenen, "şahinler" olarak bilinen KGB kökenli "Silovikiler" tarafından istifaya zorlanmış olabileceğini ileri sürüyorlar.

Gözlemciler, Ustinov'un Kremlin İdare Dairesi Başkan Yardımcısı ve devlete ait Rosneft petrol şirketinin Başkanı İgor Seçin ile yakın ilişkileri bulunduğuna dikkat çekerek, bunun Putin'den sonra, 2008 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimiyle ilgili çekişmeden kaynaklandığını öne sürdüler.

Ustinov'un, 2008 yılında Kremlin'deki bir grubun devlet başkanı adayı olarak düşünüldüğünü kaydeden gözlemciler, bu durumun yıldızı giderek parlayan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Sergey İvanov'un bir zaferi şeklinde değerlendirdiler.

Rus basını, Ustinov'un istifaya zorlanmasını, Rus kabinesindeki yeni değişikliklerin izleyeceğini öne sürdü.

Günün Önemli Haberleri