Rusya'ya beyaz et ihracaatı başlıyor

Abone ol

Türkiye, Rusya'ya tavuk ihracaatına hazırlanıyor. Rusya, başvuru yapan 11 firmadan 6'sını uygun buldu.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Türkiye'den Rusya'ya gerçekleştirilecek tavuk ihracatı konusunda Türkiye'de denetimden geçen 11 üreticiden 6'sında uygun şartların tespit edildiğini ve en yakın zamanda Rusya'ya ihracatlarının başlayacağını söyledi.

Seçin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la yaptıkları ortak basın toplantısında, heyetler arası görüşmelerde, çeşitli alanlarda işbirliği konuları ve gerekli altyapının oluşturulmasına ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Türk tarafının talebi üzerine kurulacak lojistik merkezinin Rostov bölgesinden başka bir yere kaydırılması konusunu değerlendirdiklerini ifade eden Seçin, gerekli incelemelerin ardından her iki tarafı memnun edecek çözümün bulunacağı kanaatini taşıdığını kaydetti.

RUSYA'YA BEYAZ ET İHRACAATI BAŞLIYOR

Türkiye'den tavuk etinin Rusya'ya ihracatını da ele aldıklarını anlatan Seçin, "Türkiye'den 11 üreticinin denetimi yapıldı. 6'sında uygun şartlar tespit edildi. En yakın zamanda Rusya'ya ihracatlarının başlayacağını düşünüyorum" dedi.

Seçin, hafif ve ağır sanayi alanındaki işbirliklerine de değinerek, bu yılın sonunda Rus yatırımcıların da katılımıyla şu anda inşa halinde olan demir çelik fabrikasının devreye sokulmasını beklediğini bildirdi.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Seçin, doğalgaz kontratının uzatılmasında bir ertelemenin söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

"2009 yılında Türkiye tarafından 'al ya da öde' sistemiyle ilgili bir talep geldi. Gazprom bu talebi değerlendirdi ve bazı kolaylıklar öngördü. Şu anda yürürlükte olan sözleşmeler ise devam etmektedir. Gazprom Türkiye'de kendi partnerleriyle görüşmelerini sürdürmektedir.

Gaz piyasasının liberalleştirilmesi çerçevesinde bu görüşmeler devam etmektedir. Türk tarafından gelen talep üzerine Gazprom gaz sevkıyatı konusunda adresleri özel şirketlere doğru kaydırma prensibini de şu an değerlendirmektedir ve konuya olumlu yaklaşmaktadır."

Türkiye'de son tüketicilerin doğalgazı hangi fiyattan alacağı konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Seçin, Türkiye'ye sadece Gazprom'un gaz tedariki yapmadığını, son fiyatların oluşumunda diğer faktörlerin de etkili olduğunu söyledi.

Seçin, "Türkiye gaz piyasasında yaşanan değişiklikleri de göz önünde bulundurmak durumundayız. Türkiye gaz piyasasına ilgi duyuyoruz. Bundan sonra da yapıcı şekilde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"Tavuk ihracatıyla ilgili kontratlar hazırlandı"

Tavuk ihracatıyla ilgili bir soru üzerine de, konuya ilişkin kontratların hazırlandığını ve onların imzalanması gerektiğini kaydeden Seçin, şöyle devam etti:

"Her iki tarafın bu konuya duyduğu ilgiye göre bunun fazla süreceğini sanmıyorum. Rusya tarafı, kısa süre içinde gerçekleşmesinden yanadır. Türk üreticileri için bir kota oluşturduk ve bu kota miktarı için, diğer ülkelerden ithal ettiğimiz beyaz et kotalarında bir azaltma yapmış bulunmaktayız. Fiyatların artmasını önlemek adına, Türk tarafından da kısa zaman içinde gerekli adımları atmasını bekliyoruz."

Seçin, Türkiye'ye 500 bin tonluk bir kota ayrıldığını anımsatarak, gereken kalite sağlandığı takdirde daha fazla ithalat gerçekleştirmeye hazır olduklarını aktardı.

"Türkiye piyasasındaki gerçekleri kabul etmeye hazırız"

İgor Seçin, Türkiye'deki doğalgaz fiyatlandırma mekanizmasına ilişkin bir soru üzerine, Rusya ve Gazprom şirketi olarak Türkiye piyasasında varolan ve varolabilecek gerçekleri kabul etmeye hazır olduklarını kaydetti.

İran'ın nükleer çalışmalarında Türkiye için öngörülen role yönelik bir soruya verdiği yanıtta, bu konuda kararın Türk halkına ve hükümetine ait olduğuna işaret etti.

Seçin, nükleer işbirliği konusunda Türkiye ile yapacakları ikili işbirliğinin üçüncü ülkelerin katılımıyla ve başka projelerde de sürdürülebileceğini, üçüncü ülkelerde de işbirliği için uygun fırsatlar bulunduğunu kaydetti.

Nükleer çalışmalara ilişkin olarak 9 Mart 2010'da Moskova'da yeni toplantılar yapılacağını belirten Seçin, "Türk tarafından nükleer enerji konusundaki işbirliğine ilişkin hükümetler arası işbirliği anlaşması taslağını önümüzdeki hafta sonuna doğru alacağımızı ümit ediyoruz. Konunun diğer yönleri, ki arasında fiyatlandırma, oradaki sahanın hazırlanması gibi konular yer almaktadır, biz nihai karar alma safhasına çok yaklaşmış bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

Türkiye'den yaş sebze-meyve ihracatının kolaylaştırılması konusunda yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Seçin, iki ülkenin başbakanlarının 5 yılda ticari ve ekonomik ilişkilerin hacminin 100 milyar dolara ulaştırılması talimatını verdiklerini anımsattı.

Günün Önemli Haberleri