Rusyadan ABDye sert çıkış
Abone olRusya Dışişleri Bakanlığı ABD’yi "güce dayanan" politikası yüzünden sert bir şekilde eleştirdi...
Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD’yi "güce dayanan" politikası yüzünden sert bir şekilde eleştirdi ve İran’ı hedef alacak bir askeri operasyona karşı uyardı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "Dış Politika Öncelikleri" raporunda, Washington’un eşit bir ortak olarak davranması halinde, Moskova’nın küresel konularda işbirliği yapmaya hazır olduğu kaydedildi.
Bakanlığın 70 sayfalık raporunda, Moskova’nın Washington ile birlikte çalışabileceği, "ancak onu arkadan takip etmeyeceği" belirtildi.
"Uluslararası topluluk, ABD’nin Tahran ile ilişkileri normale döndürmek için samimi ve bilinçli çabalar harcamaması halinde, İran çevresinde gelişen gerginlikle ilintili riskleri almamalı" denilen raporda, "İran’a şer ekseni etiketi yapıştırmanın ve Tahran’da rejim değişikliği yönündeki girişimlerin sadece bölgedeki durumu daha da kötüleştireceği" görüşü savunuldu.
ABD’nin, uluslararası topluluğu İran çevresindeki geniş çaplı krize sürükleme yönündeki stratejisinin "ürkütücü" olduğu belirtilen raporda, Tahran’ın Afganistan ve Orta Asya’da istikrara yardımcı olduğu ifade edildi.
İRAN’IN TAVRI YAPICI DEĞİL
Raporda, İran da, zenginleştirilmiş uranyumla ilgili tavrının "yapıcı olmaması" nedeniyle eleştirildi.
İran konusunda dengeli bir politika izlenmesi istenen raporda, "Bu ülkede bir yandan ulusal çıkarlarımızı korurken, diğer yandan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasının ihlal edilmemesini sağlamamız gerekiyor" ifadelerine yer verildi.
Raporda, İran’ın uranyum zenginleştirme alanında işbirliğine yanaşması halinde askeri işbirliğinin de artırılması gerektiği kaydedilen raporda, "İran ile askeri-teknik işbirliği, İran’ın nükleer programıyla ilgili gelişmeler göz önünde bulundurularak, Rusya’nın uluslararası yükümlülüklerine sıkı sıkıya bağlı bir temelde geliştirilmesi gerekiyor" görüşü dile getirildi.
Dışişleri Bakanlığı raporunda, silah ihracatının Rus dış politikasının en önemli unsurlarından biri olmaya devam edeceği vurgulandıktan sonra, ABD’nin "silahların kontrolü" görüşmelerine yeniden başlaması istendi ve Washington’un Avrupa’da füze kalkanı oluşturma projesinin yeni bir silahlanma yarışı başlatabileceği uyarısına yer verildi.