Rusya'da ruble için piyasalara müdahaleye devam

Abone ol

Rus Maliye Bakanlığı "değerinin altında seyreden" rublenin toparlanması için döviz piyasasında müdahalenin sürdüğünü doğruladı. BBC Türkçe'ye konuşan piyasa uzmanı Tim Ash'e göre 2015, büyük borç ihtiyacı içinde olan tüm ülkeler için zor geçecek.

Rusya'da para birimi ruble dünkü rekor düşüşün ardından bugün toparlanma eğilimine girdi.

Rusya Maliye Bakanlığı "değerinin altında seyreden" rublenin toparlanması için döviz piyasasında doğrudan satış yoluyla müdahalenin devam ettiğini doğruladı.

Bakanlık Pazartesi günü yaklaşık 2 milyar dolarlık döviz stoğu sattıklarını da açıkladı.

Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moyseyev satışların "gerektiği sürece ve gerektiği miktarda devam edeceğini" söyledi.

Bugünkü müdahale üzerine 1 dolar 62 rubleye kadar geriledi, daha sonra yeniden 68 seviyesine çıktı.

Dünkü rekor düşüşler ardından 1 dolar, 79 rubleden işlem görmüştü.

Türkiye'de ise Rusya, diğer küresel gelişmeler ve iç siyasi gerginliklerle dün yeni rekor düzeye yükselen dolar, yeni güne 2,37 liranın üzerinde başladı.

Rusya'da Başbakan Dimitri Medvedev'in bugün yapacağı kabine toplantısına enerji devleri Rosneft ile Gazprom'un yöneticileri ile Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina da davet edildi.

Ülkede ruble bu yıl düşük petrol fiyatları ve Ukrayna krizi yüzünden uygulanan uluslararası yaptırımların da etkisiyle dolar karşısında yarı yarıya değer kaybetti.

Rusya durgunluğa girer mi?

Hem petroldeki düşüşün hem de ABD Başkanı Barack Obama'nın sinyalini verdiği yeni yaptırımların etkisi ne olur? Rusya durgunluğa girer mi? Belki daha da önemlisi, bu kriz bölge ülkelerine yayılabilir mi?

BBC Türkçe'nin bu soruları yönelttiği Standard Bank'ın gelişen piyasalar stratejisti Timothy Ash, Rusya'da rubledeki serbest düşüşün ardından gidilen radikal faiz artırımı ile beraber ülke ekonomisinin durgunluğa girmesinin "çok olası" olduğu görüşünde.

Tim Ash, Rusya Merkez Bankası'nın bu hafta 2015 yılı gayrisafi yurt içi hasıla oranlarında yüzde 4-5'lik bir düzeltmeye gideceğinin sinyallerini verdiğini söyleyerek, rublenin toparlanmaya başlayıp başlamayacağını söylemek için "henüz çok erken" diyor.

Ash'e göre bu, petrol fiyatlarına, uygulanan mali politikalara ve jeopolitik ortama bağlı.

Ash, Rus yetkililerin krize müdahale amacıyla attıkları adımları şimdiye kadar "zayıf" bulduğunu belirtiyor.

"Rusya'da yaşanan ruble krizinin bölge ülkelerine yayılma riski var mı?" sorusuna ise "kısıtlı bir etki" yanıtını veriyor ve bu etkinin hali hazırda eski Sovyetler Birliği ülkelerinde görüldüğünü söylüyor.

Ancak Ash bu etkinin aynı zamanda gelişmekte olan birçok piyasaya etki eden petrol fiyatlarındaki büyük dalgalanmalardan kaynaklandığını da sözlerine ekliyor.

Borçlular için 2015 zor geçecek

"Gelişen ülkelerde 2015 yılı için kriz riski görüyor musunuz?" sorusuna Ash, "Evet, büyük borç ihtiyacı içinde olan ülkeler için" diye yanıt veriyor.

Son haftalarda gelişen ülkelerin para birimleri üzerindeki baskının arttığını hatırlatıp, bu trendin devam edip etmeyeceğini sorduğumuzda ise Ash, "Petrol fiyatlarındaki düşüş, ayrıca ulusal varlık fonlarındaki nakitin azaltılması ve FED baskısı nedeni ile 2015'in gelişmekte olan birçok piyasa için zor geçeceğini düşünüyorum" diyor.

Günün Önemli Haberleri