Rusya'da Güney Osetya tartışması
Abone olRusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'in Güney Osetya ziyareti, dört yıl önce Rusya-Gürcistan arasında meydana gelen beş günlük savaşı yeniden gündeme taşıdı.
Rusya Başbakanı Medvedev, Güney Osetya'nın Gürcistan'dan tek
taraflı olarak ''bağımsızlığını'' ilan etmesinin
dördüncü yıl dönümünde, Güney Osetya'ya gitti.
Ziyareti sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Medvedev, Rusya'nın Güney Osetya'yı desteklemeye devam edeceğini belirtti.
Medvedev, bazı eski subaylar tarafından 2008 yılında verdiği kararlarla ilgili kendisine yönelik yapılan ''operasyon emrini vermekte geç kaldığı'' yönündeki suçlamaları da reddetti. Medvedev, ''O dönemde, askeri birliklerimizi olabilecek en hızlı şekilde bölgeye gönderdim'' ifadelerini kullandı.
Devlet Başkanı Vladimir Putin de Medvedev'in kararlarını savunurken, ''Askeri güç kullanmaya karar vermek, çok önemli bir süreçtir. Böyle bir kararı vermeden önce, on defa düşünmek gerekir. O dönemde Medvedev ve Savunma Bakanı'yla iki defa görüştüm. Verdikleri karar doğruydu'' dedi.
Putin ayrıca önceden bölgeye yönelik askeri bir planlarının olup
olmadığı yönündeki bir soruya, ''Elbette planımız vardı. Bu
sır değildi. Bu plan çerçevesinde Güney Osetya'daki grupları
eğittik'' cevabını verdi.
2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasında meydana gelen savaş beş gün sürmüş ve sonucunda Abhazya ve Güney Osetya tek taraflı olarak Gürcistan'dan ''bağımsızlıklarını'' ilan etmişlerdi.
Uluslararası camia bu ''bağımsızlık'' kararlarını tanımadıklarını açıklarken, Rusya aksi yönde politika izleyerek tanıma yolunu seçmişti.
Rusya ve Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler halen dondurulmuş durumda.