Rusyada 400 bin işçi çıkarıldı

Abone ol

Rusya'da bir ayda 400 bin kişi işini kaybetti. Putin, zorunlu bir durum olmadıkça işçi çıkarılmamasını istedi.

Başbakan yardımcıları İgor Şubalov ve Aleksander Jukov'la son ekonomik durumu değerlendiren Putin, "İş veren çok önemli bir neden olmadıkça işçi çıkarmamalı. Görevimiz iş kaybını en aza indirmek. Şirketlerin ayakta durmalarını sağlamak. Ancak hiç kimsenin karını da garanti edemeyiz." dedi. Putin sosyal alanda vatandaşların sıkıntı çekmemesi için acil önlem alınmasını istedi.

2000-2008 yıllarında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin'in popülaritesi ekonomik krize rağmen devam ediyor. Ancak işsizliğin bir ayda 400 bin artarak 5 milyon seviyesini aşması Putin'e desteğin azalmasına neden olacağı yorumlarına neden oluyor. Ülkenin uzak doğusunda ithal arabalara getirilmesi planlanan ek vergiler nedeni ile protesto gösterileri gerçekleşiyor. 1990'lı yıllarda Boris Yeltsin döneminde işsizlik ve ekonomik sıkıntı Rusya için en önemli sorun olmuştu. Rublenin yüzde 70 değer kaybettiği 1998 krizi Rus halkının hatıralarında canlılığını koruyor.

Kasım ayı verileri Rusya ekonomisi için resesyon uyarısı yapıyor. Endüstriyel üretim yüzde 10,8 düştü. 400 bin işçi işsiz ordusuna katıldı. Aralık ayında rakamın artmasından endişe ediliyor. Jukov Putin'le görüşmesinde sadece 10-16 Aralık tarihlerinde 70 bin kişinin işini kaybettiği bilgisini verdi. Aynı dönemde 207 bin işçi de part-time çalışması ya da ücretsiz izne çıkarılması gibi nedenlerle üretimden uzaklaştırılmış. Jukov'a göre en çok işsizlik makine sanayi, demir çelik endüstrisi, inşaat ve kargo ulaşımda yaşanıyor. Jukov Putin'le görüşmesinde ülkenin Vologda, Çelyabinsk, Sverdslok, Nijni Novgorod ve Yaroslavl gibi önemli sanayi şehirlerinde işsizliğin hızla arttığına dikkat çekti.

Rusya ekonomisinin gelişimi için oluşturulan komisyonun 17 Aralık'tan itibaren çalışmaya başladığını ifade eden Şubalov ekonomik krizin neden olacağı sosyal problemler üzerine çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Jukov işsiz ordusunun giderek arttığını, durumun alarm verdiğini söylemesi üzerine Putin işini kaybedenlere aylık ödenecek miktarı sordu. Jukov'un 1 Ocak'tan itibaren işini kaybedenlere 4 bin 900 ruble (yaklaşık 200 dolar) ödeneceği şeklindeki cevabını beğenmeyen Rusya başbakanı değişiklik yapılmasını, işsizlik maaşının son dönemde işini kaybeden herkese uygulanmasını istedi.

Putin görüşme sonunda yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladı:

1- İş veren zorunlu olmadıkça işçi çıkarmayacak. Devlet kurumları bunu takipçisi olacak.

2- Yatırım yapan şirketlere ek destek sağlanacak.

3- Halk sağlığı, sosyal hizmetler ve diğer kamu hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için bölgelerle sürekli irtibat halinde olunacak.

4- Gazprom vb devlet şirketlerinin yatırım çalışmaları gerekli kaynaklar sağlanarak devam etmesi sağlanacak.

5- İş dünyasının tüm sorunlarını çözme imkanımız yok. Biz şimdi eski fiyatlardan bir kısım hizmetleri almaya devam edemeyiz. Elbette bu şirketlerin ayakta kalması ve kayıplarının en az olması için destek sağlanacak. Ancak kar garantisi vermemiz mümkün değil.

Günün Önemli Haberleri