Rusya Libya'ya elçi gönderdi
Abone olTrablus'a giden özel elçi bir süredir yönetimin devri ve çatışmaların bitmesi için yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Çatışmalar ise Misrata ve Zintan çevresinde yoğunlaşıyor.
Rusya, Libya'da devam eden çarpışmaları sona erdirmek amacıyla
Trablus'a bir özel elçi gönderdi.
Başkan Dimitri Medvedev'in Afrika Özel Elçisi olan Mihail Margelov, Trablus'ta Kaddafi yönetiminin başbakanı ve bakanları ile bir araya gelecek.
Ancak açıklanan resmi programda Muammer Kaddafi ile birebir görüşme yer almıyor.
Margelov geçen hafta da Bingazi'deki isyancıların temsilcileri ile bir araya gelmişti.
Kaddafi yönetimi ile müzakerelerin giderek güçleştiğinden
yakınan Margelov daha önceki açıklamalarında krizin çözümü için bir
yol haritası hazırlamayı hedeflediğini söylemişti.
Bunun Kaddafi'nin görevden ayrılmayı kabul etmesi ve siyasete girmeme şartıyla ülkede kalmasına izin verilmesi gibi unsurları içerdiği bildiriliyor.
Rusya, Libya yönetimi ile yakın ilişkilere sahip. Moskova, Kaddafi yönetimi aleyhinde gösteri yapan sivillere ağır silahlarla düzenlenen saldırıların önlenmesi gerekçesiyle alınan BM kararına da çekimser kalmıştı.
O zamandan bu yana Kremlin yönetimi NATO öncülüğünde yürütülen operasyonların 'yetki aşımı' anlamına geldiği eleştirisinde bulunuyor.
Trablus'taki karargah yine vuruldu
NATO komutasında 10 haftası geride kalan hava saldırıları dün gece de devam etti.
Sabaha karşı Trablus'a düzenlenen hava saldırılarında bir kez daha Kaddafi yönetiminin kalbi olarak görülen Bab el Aziziye karargahı hedef alındı.
Son saldırıların hedefleri ya da sonuçları konusunda bir açıklama yapılmadı.
NATO, Trablus'un güneybatısındaki Kikla'da düzenlenen bir hava saldırısı sonucu 12 sivilin öldürüldüğü yolundaki iddiaları ise yalanladı.
NATO yetkilileri Libya devlet televizyonunun iddialarının aksine, dün Kikla'yı hedef alan bir hava saldırısı düzenlenmediğini söyledi.
Kuşatma altındaki Misrata'da bulunan isyancıların liderlerinden biri ise NATO kuvvetlerinin kentteki gelişmelere tepki vermekte çok geç kaldığı eleştirisini yineledi.
Bu şekilde Kaddafi'ye bağlı güçlerin kaçıp ağır silahlarını gizleyebildikleri belirtiliyor.
Ancak isyancılar devam eden çarpışmalarda ülkenin batısındaki Zintan yakınlarında üç köyü daha ele geçirdiklerini öne sürdü.
İddialar tarafsız kaynaklarca doğrulanmadı.
Obama: Libya için onay almam gerekmiyor
Libya'da devam eden operasyon Amerika Birleşik Devletleri'nde de tartışma yaratmaya devam ediyor.
Başkan Barack Obama, Kongre liderlerinin Libya'daki operasyon için Kongre onayı gerektiği yolundaki açıklamalarını reddetti.
Beyaz Saray yönetimi, ABD'nin Libya'da oynadığı sınırlı ve destek vermeye yönelik rolün yetki talebinde bulunulmasını gerektirmediği savunuldu.
10 Kongre üyesi, ise Obama'yı operasyon için yetki istemeyerek yasaları çiğnediği iddiasıyla dava etti.
Tartışmaya yol açan 1973 tarihli Savaş Yetkisi Kararnamesi, askeri operasyonlar için Başkan'ın 60 gün içinde Kongre'den onay istemesini gerektiriyor; askerlerin çekilmesi için 30 günlük ek bir süre daha tanıyor.
1973'ten bu yana hiç bir ABD Başkanı, Kararname'yi bağlayıcı kabul etmedi. Hatta kararın güçler ayrımı açısından anayasaya aykırı olduğunu iddia edenler var.
Ancak Kararname, Kongre üyelerinin yönetim karşısında siyasi duruşlarını ortaya koyması açısından önemli bir koz oluşturuyor.