Rusya İrana rest çekti

Abone ol

Rus devlet şirketi, ödemelerin ertelenmesinin santralin inşaatına hasar verebileceği uyarısı yaptı.

İran’ın Buşehr kentindeki nükleer santral inşaatını yapan Rus devlet şirketi Atomstroiexport, ödemelerin ertelenmesinin santralin inşaatına "geri dönülmez hasar" verebileceği uyarısında bulundu.

Atomstroiexport şirketinden yapılan yazılı açıklamada, İran’ın ödeme yapmaması yüzünden acil ödenek isteyen taşeron firmaları yatıştırmakta güçlük çektikleri kaydedildi.

Açıklamada, Atomstroiexport şirketine bu yılın ocak ayının ortasından beri hiçbir ödeme yapılmadığı belirtilerek, "Eğer İran tarafı proje için ödemeye yeniden başlamazsa süreç geri dönülmez bir hale gelebilir" denildi.

İran tarafının 1 martta 12.7 milyon dolar ödeme yaptığı yönündeki açıklamasının "absürt" olduğu vurgulanan açıklamada, "İran’ın sağduyulu şekilde hareket edip ödemeleri yeniden başlatacağı ümidiyle şirketimiz çalışmalarını devam ettirmekte" ifadelerine yer verildi.

Rusya Atom Enerjisi Ajansı (Rosatom) Başkanı Sergey Kriyenko da bugün yaptığı açıklamada, İran’a karşı olan yükümlülüklerini yerine getireceğini ve İran’ın Buşehr kentindeki nükleer santral için gerekli olan yakıtın da santralin faaliyete geçmesinden 6 ay önce gönderileceğini söylemişti.

Santralin faaliyete geçmesindeki sorunların siyasi değil, teknik nedenlerden kaynaklandığını söyleyen Kriyenko, İran tarafının bu konudaki pozisyonu da "tuhaf" olarak karşıladığını belirtmişti.

İran’ın bu konudaki tavrına "hayret" ettiğini söyleyen Kriyenyo, şunları kaydetmişti:

"Bence İran tarafının santralin inşasıyla hiçbir ilgisi yok. Ocak ayının ortasından beri tek kuruş bile göndermediler. İran tarafının 2 büyük hatası var.

İnşaatın karşılığında para ödemiyor ve diğer ülkelerden malzeme ithalatı yapmıyor. Hem şubat ayında Tahran’da yaptığımız hem de gider görüşmelerde mali sorunların yanı sıra başka ülkelerden inşaat ve teknik malzeme ithalatıyla ilgili sorunların çözümü konusunu ele aldık." Ancak yapılan anlaşmaların hiçbirinin yerine getirilmediğini ifade eden Kriyenko, Rus tarafının çalışmaya devam ettiği ancak santralin ne zaman tamamlanacağı konusunun belli olmadığını söylemişti.

İran’ın ocak ayından beri "bir kuruş bile" ödeme yapmadığını belirten Kriyenko, "İnşaatın karşılığında para ödemiyor ve diğer ülkelerden malzeme ithalatı yapmıyor. Hem şubat ayında Tahran’da yaptığımız hem de gider görüşmelerde mali sorunların yanı sıra başka ülkelerden inşaat ve teknik malzeme ithalatıyla ilgili sorunların çözümü konusunu ele aldık" demişti.

Kriyenko, mali sorunlar giderilmediği sürece ertelemenin devam edeceğini de sözlerine eklemişti.

Günün Önemli Haberleri