Rusya ile 2. kriz! Hesaplar alt üst oldu
Abone olSuriye sınırında Rus uçakları Türk hava sahasını ihlal ederken Rusya ile bir başka gerginlik daha ortaya çıktı.
Rus Gazprom tek taraflı olarak Türk Akımı’nın
kapasitesini yarıdan fazla düşürme kararı aldı. Hattın kârlılığı
ile ilgili tüm hesaplar da alt üst oldu.
Gazprom CEO’su Aleksey Miller, Türk Akımı’nın kapasitesini yarı yarıya indirme kararı aldıklarını açıkladı. Miller, Rus gazını Baltık Denizi’nin altından Avrupa’ya taşıyacak olan ‘Kuzey Akım 2’ projesinin kapasitesini dikkate alarak böyle bir karara varıldığını belirtti.
Karadeniz’in altından geçecek Türk Akımı, ilk başta belirlenen yıllık 63 milyar metreküp kapasite planına göre her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacaktı. Hattın gaz kapasitesinin 47 milyar metreküpü Avrupa’ya, geri kalanı ise Türkiye’ye verilecekti. Gazprom’un kararının ardından bu dağılım da değişecek.
Türkiye ve Rusya, Kuzey Akım 2 projesine bağlı olarak kapasitesi yarıya indirilen Türk Akımı için Rusya henüz bir anlaşma imzalanamazken, Gazprom geçen ay AB ülkeleri ile Kuzey Akım 2 projesinin inşasına başlanması için anlaşma imzalamıştı.
2019 yılında faaliyete geçmesi hedeflenen bu proje çerçevesinde,
toplam 55 milyar metreküp kapasiteli iki yeni boru hattı inşa
edilecek. Böylece Kuzey Akım doğal gaz boru hattının kapasitesi iki
katına çıkarılacak.
Fiyat indirim şartı görüşmeyi tıkamıştı
Ruslar, BOTAŞ ve Gazprom arasındaki fiyat indirim müzakerelerini Türk Akımı’nın bir ön şartı olarak ortaya koyunca Türk Akımı ile ilgili görüşmeler dondurulmuştu.
TÜRKİYE SIKINTI YAŞAMAZ
Türk enerji yetkilileri, Gazprom’un Türk Akımı Projesi’nde yıllık kapasiteyi 63 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe düşürmesinin Türkiye’nin doğalgaz tedariği açısından sıkıntı yaratmayacağını söyledi. Bir yetkili, “Gazprom’un kararından haberdarız. İstanbul’daki toplantılar sırasında bunu ifade etmişlerdi. Türkiye 15 milyar metreküp gaz almaya devam edecek, kalan miktar da Balkanlara taşınacak” dedi.
Ancak Türkiye’nin kullanacağı 15 milyar metreküpün dışında Balkanlar’a sadece 17 milyar metreküp gaz satışının yapılacak olması, taşınacak gazdan para kazanmayı planlayan Türkiye’nin tüm hesaplarını da alt üst etti. Taşınacak gaz miktarının azalmasından sonra hattın devreye alınmasının ve yatırım tutarının fizibilitesi yeniden hesaplanmak durumunda kalacak. Bir kaynak “Bu durumda hat ekonomik olmaktan çıkabilir. Hesaplar bunu gösterirse hat tamamen de devre dışı kalabilir” ifadesini kullandı.