Rusya, Güney Osetya ile 'ittifak anlaşması' imzaladı
Abone olAnlaşma, ortak bir savunma ve güvenlik bölgesi oluşturulmasını öngörüyor. Gürcistan ve NATO anlaşmaya tepki gösterdi. Güney Osetya, 2008'de Gürcistan'dan ayrılıp tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.
Rusya, yedi yıl önce Gürcistan'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ile işbirliğini yeni bir boyuta taşıdı.
Güney Osetya ve Rusya arasında "ittifak ve bütünleşme anlaşması" imzalandı.
Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Güney Osetya lideri Leonid Tibilov tarafından anlaşma, ortak bir savunma ve güvenlik bölgesi oluşturulmasını öngörüyor.
Rusya anlaşma uyarınca Güney Osetya'nın sınırlarını koruyacak.
Gürcistan ise anlaşmaya tepki gösterdi.
Tiflis yönetimi, Rusya'nın Güney Osetya'yı ilhak etmeye yönelik bir adım attığını vurguladı.
NATO'dan tepki
NATO da Moskova'da imzalanan anlaşmaya tepki gösterdi.
Yazılı bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Güney Osetya ve Abhazya'nın asla uluslararası toplum tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmayacaklarını söyledi.
Jens Stoltenberg açıklamasında, "Güney Osetya ve Abhazya Gürcistan'a aittir. NATO Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam destek vermektedir" ifadelerini kullandı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği de anlaşmanın bölgenin istikrarını ve güvenliğini tehdit edebileceği görüşünde.
Gürcistan'da 2008 yılında çıkan ve beş gün süren savaşın ardından özerk Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi.
Başta Gürcistan olmak üzere birçok Batılı ülke Rusya'nın aksine Abhazya ve Güney Osetya'yı bağımsız bir devlet olarak tanımamıştı.
Rusya geçen yıl da Abhazya ile benzer bir anlaşma imzalamıştı.
Gerek Abhazya'nın gerekse de Güney Osetya'nın ekonomileri, Rusya'nın teşvikleri ile ayakta duruyor.
Rusya tam bir yıl önce Ukrayna'ya ait Kırım bölgesini ilhak etmişti.