Rusya çöküyor son dakika kayıp inanılmaz!
Abone olRusya'dan gelen son dakika haberleri Rus ekonomisindeki büyük kaybı ortaya koydu. Rus milyarderlerin servetlerini 62 milyar doları gitti.
RUSYA ekonomisindeki çöküş sinyalleri sonuçlarını göstermeye başladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yaptığı basın toplantısında "Krizin 2 yıl sürebileceği" sinyalini verirken, ülke ekonomisindeki kayıp gün yüzüne çıktı.
Rusya'dan gelen son dakika haberlerine göre, ülkenin en zengin 20 ismi son bir yıl içinde servetlerinin 62 milyar dolarını kaybetti. Karşılaştırma yapmak gerekirse bu miktarın büyüklüğü, Afganistan ekonomisinin üç katına denk geliyor.
EN FAZLA KAYBEDENLER
Doların yükselişinin etkisiyle en fazla kaybedenlerin başında, Rusya’nın en büyük ikinci doğalgaz üreticisi Leonid Mikhelson oldu. İşadamı Ocak ayından bu yana 8,7 milyar dolar zarar etti. Bu Sierre Lion ülkesinin ekonomisinin iki katı. Emtia ticaret şirketi Gennady Timchenko’nun kurucularından Vladimir Lisin, 7,8 milyar dolar zarar etti. Bu da Ruanda ekonomisine yakın bir oran. Milyarderlerin bu miktarın 10 milyar dolarlık kısmını son 3 günde kaybettiği de ifade edildi.
RUBLE YARI YARIYA ERİDİ
Servet kaybında Rus Rublesi'nin dolar karşısındaki sert düşüşünün büyük etkisi oldu. Ruble, dolar karşısında Haziran sonundan bu yana yüzde 50 değer kaybetti. Ruble dolar karşısında 80, Euro karşısında 100 seviyesini bile gördü. Merkez Bankası’nın adımlarıyla biraz toparlayan Rus para birimi dolar karşısında 61 seviyesine kadar geriledi.
PUTİN ÇOK UĞRAŞTI
Putin'in dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşma da Avrupa basınında geniş yer buldu.
İngiliz Independent gazetesinde yer alan haberde Putin'in dünkü konuşması "Soğuk Savaşı hatırlatan imalar, uzlaşmacı söylemleri gölgede bıraktı" deniyor.
"Putin Ruble'de yaşanan çöküş ve ekonomi üzerindeki tehdidi karşın vatandaşlarını istikrar konusunda telkin etmek için çok uğraştı" denen haberde Rusya liderinin Batı'ya ise hem havuş hem de sopa gösterdiği yorumu yer aldı.
3,5 SAAT KONUŞTU
"Üç buçuk saat konuşan Putin, Kırım konusunda taviz verilmeyeceğini net biçimde dile getirirken Ukrayna'daki durum konusunda çok daha uzlaşmacı gözüktü" ifadesine yer verilen haber konuşmanın analizine şöyle devam ediyor:
"Konuşmanın artıları arasında Moskova'nın Batı ile diyaloğa devam etme niyetini göstermesi vardı. İkinci artı ise ekonomide reformlardan ciddi biçimde bahsetmesiyldi. Ukrayna'ya dair uzlaşmacı ton ise Putin'in üçüncü artısı oldu.
Eksilere gelince:
İlk eksi Ukrayna konusunda Kremlin'in önümüzdeki dönemde atabileceği somut bir adımdan bahsetmedi. İkinci eksi ise Batı'yi demir perdeyi tekrar inşa etmesi oldu. Putin'in Rusya milliyetçiliğine yaptığı ateşli atıflar ise konuşlmanın üçüncü eksisiydi."
Haberde genel görüntüye bakıldığında Putin'in konuşmasındaki eksilerin, artılara rağmen endişe yarattığı yorumu yapıldı.
TEDBİRLER YETMEZ
Financial Times gazetesinde ise Rusya'Nın içine düştüğü ekonomik sıkıntıların dünya için daha genel bir sorunun sinyallerini verebileceği yorumu yer alıyor.
Gillian Tett imzalı yazıda küresel borçlanmanın yarattığı risklere dikkat çekiliyor ve gelişen ülkelerdeki özel sektörün dış borçlanmasının çok hızlı arttığı vurgulanıyo ve şöyle deniyor:
"Dün konuşan Rusya lideri Putin bu kaygıların farkında olduklarını gösterdi ve özel sektöre finansman desteği sağlayabileceklerinin mesajını verdi. Ancak bu ortaya çıkan büyük riski yok edebilecek bir tedbir değil."
Özellikle 2009'dan bu yana ABD'nin sağladığı bol likidite sayesinde birçok gelişen ülke şirketinin ucuz finansmana erişebildiği belirtilen yazıda, "Şirketlerin ihraç ettiği tahvillerin yarısının alıcısı yabancılar oldu" deniyor.
ABD'nin faizleri artırmaya başlamasıyla birlikte bu şirketlerin kjabaran borçlarını geri ödemekte zorlanabileceği belirtilen yazıda Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği G-20'ye da çağrıda bulunuluyor ve "G-20 şirketlerin borçlanma yöntemlerini daha şeffaf hale getirmek için çalışmalı" deniyor.
TÜRKİYE'Yİ KOZ OLARAK KULLANIYOR
Putin'in dünkü basın toplantısında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.
"Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bazı konuları basın önünde konuşmayalım yarın AB'den buraya gelirler dedim. Erdoğan bana AB'den hiçbir çekincelerinin olmadığını söyledi. Sayın Erdoğan dik duran bir adam, açıklamayı yapmayabilirdi ama ilan etmeyi seçti, saklayacak bir şey yok dedi."
TÜRKİYE'YLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
Rusya'da krizin 2 yıl sürebileceğini söyleyen Putin, Türkiye'yle birlikte çalışacaklarını açıkladı:
"Türk ekonomisi büyüyor. Enerji ihtiyacı buna bağlı olarak artıyor. Türk ortaklarımız Mavi Akım'dan gaz akışının artırılmasını talep etti. Biz onları reddedemezdik. Şimdi Türkiye'deki ortaklarımızla iç pazar için birlikte çalışacağız."
Putin'in bu açıklamalarını değerlendiren NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam'a göre Putin Türkiye'yi koz olarak kullanıyor. İşte Otyam'ın yaptığı açıklamalar...