Rus vetosu Kıbrıs'ı tedirgin etti

Abone ol

Rus yetkililer veto yetkisinin Kıbrıs'ta referandumun sonucunu etkileyebileceği gerekçesi ile kullanıldığını açıkladı.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan Kıbrıs'ta silahsızlanmayı öngören karar tasarısını, "referandum sonucunu etkileyebileceği" gerekçesiyle veto etti. Tasarıya 14 ülke evet oyu kullandı, ancak Güvenlik Konseyi'nin veto hakkı bulunan beş daimi üyesinden biri olan Rusya'nın hayır oyu kullanmasıyla, tasarı reddedildi.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan Kıbrıs konusundaki karar tasarısını veto etti. Rusya, Konsey'de yapılan oylamada veto hakkını kullanarak, İngiltere ve ABD tarafından hazırlanan karar tasarısını reddetti. Konsey'in diğer 14 üyesi ''evet'' oyu verirken, Rusya'nın vetosuyla tasarı reddedildi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilciliği diplomatları, tasarının masada olduğunu söyleyerek, Ada'daki referandumlardan sonra tekrar oylama yapılabileceğini belirttiler.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Ada'daki halkın cesaretlendirilmesi amacıyla Kıbrıs'taki referandumlardan önce Konsey'in karar tasarısısı kabul etmesi yönünde talebi bulunuyordu.

RUSYA: REFERANDUMDAN SONRA GÖRÜŞELİM

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Gennadi Gatilov, Kıbrıs'ta referandumlardan 3 gün önce ABD ve İngiltere'nin işi aceleye getirerek karar aldırmaya çalıştıklarını, Ada'da taraflar planı kabul ettikten sonra bu işe kalkışılması gerektiğini savundu.

Gatilov, ''Rusya'nın bu koşullarda karar tasarısını, gelecekte koşullar uygun olunca çalışmak üzere veto etmekten başka seçeneği kalmıyor'' dedi.

HAYAL KIRIKLIĞI

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı James Cunningham da, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın talebine karşın bir Güvenlik Konseyi üyesinin karar tasarısını desteklemeye hazır olmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

İngiliz diplomatlar da Amerikalı meslektaşlarına katılarak, 3 gündür süren çabaların Rusya'nın vetosuyla boşa çıktığını belirtirken, halk oylamalarından sonra yeniden harekete geçeceklerini kaydettiler.

Amerikalı ve İngiliz diplomatlar, her şeye karşın Cumartesi günü Kıbrıs halkları için tarihi bir fırsatın bulunduğunu, halkoylamalarının sonucu konusunda iyimser olduklarını söylediler.

“TÜRKİYE’NİN ÇIKARI”

Rum yönetiminin BM temsilcisi Andreas Mavroyiannis ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova'nın İngiliz ve Amerikalıların sadece Türkiye'nin çıkar ve endişelerini gidermeye çalıştıklarını düşündüğünü ve bu yüzden tasarıyı veto ettiğini söyledi.

İngiltere liderliğinde ABD'nin de katılımıyla hazırlanan ve sunulan tasarı, birçok ülke tarafından referandumlardan önce neden böyle bir karar tasarısına ihtiyaç olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

Rusya'nın ilk kez Kıbrıs konusunda bir karar tasarısını engellediğini belirten diplomatik kaynaklar, Moskova'nın bu vetoyla açık bir çıkarı bulunmaması nedeniyle tutumuna anlam vermenin güç olduğunu kaydediyorlar.

Kimi BM çevreleri ise, KKTC ve Türkiye için tasarının referandum sonrası kabul edilmesinin çok da önemli olmadığını, zira halk oylamalarından sonra Türk tarafının elinin daha kuvvetli olabileceğini ifade ediyorlar.

Günün Önemli Haberleri