Rus kızlara Ejder tuzağı

Abone ol

New York Times'da çıkan yazıdan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı, polise 'çeteleri çökertin' talimatı verdi.


ABD gazetesi New York Times'ta geçen yıl yayımlanan Craig Smith imzalı yazıda, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türkiye'nin kadın pazarı haline geldiği öne sürüldü. 'Türkiye kadın pazarı olmaktan memnun mu?' başlıklı yazıda eski Sovyetler'den gelen kadınların seks ticaretinde köle gibi kullanıldıkları savunuldu.

New York Times'taki bu yazı 28 Haziran 2005'te Türk gazetelerinde yayımlanınca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, polise 'çeteleri çökertin' talimatı verdi. Talimat üzerine İstanbul polisi, fuhuş şebekelerine karşı geniş çaplı çalışma başlattı. İlk olarak şebekelerin telefonları dinlemeye, elebaşılar da takibe alındı. Çetelerin evleri, müşterileri, fuhuş yaptırdıkları kadınlar tek tek belirlendi. Dokuz ay süren hazırlığın ardından geçen ay düğmeye basıldı. 'Kedi' adı verilen operasyonla Ejder Topak elebaşılığında örgütlenen şebeke çökertildi. Yabancı uyruklu kadınlara zorla fuhuş yaptıran 25 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan zanlılardan 16'sı tutuksuz yargılanmak üzere bırakılırken 9'u tutuklandı.

İkinci operasyon

Ejder Topak ve çete üyelerinin verdiği ifadelerin yanı sıra telefon dinleme ve teknik takibin ardından ikinci operasyon geçen hafta düzenlendi. Aralarında ünlü şarkıcı ve bazı mankenlerin de bulunduğu 23 genç kadın gözaltına alındı. 'Mağdur' kadınlara zorla fuhuş yaptırdıkları gerekçesiyle haklarında iddianame hazırlanan dört kişi hakkında dört yıla kadar hapis cezası istendi. Sanıklardan Dinçer D.'nin 16, Suat Y.'nin 12, Bülent T.'nin de 7 mağdur için ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

Tuzağa düşenleri 'sekreter' karşılıyor

İddianamede şebekenin acımasız çalışma yöntemi, kadınları nasıl tuzağa düşürdükleri ayrıntılı olarak anlatıldı. Buna göre elebaşı Ejder Topak'ın eşi Oksana Topak'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler Rusya, Moldovya, Beyaz Rusya ve Ukrayna'dan çeşitli vaatlerle kandırdıkları kadınları İstanbul'a getiriyor. Kadınlara yol masrafı yaptırılmıyor. Tuzağa düşen kadınları, havalimanında çetenin 'sekreter' adını verdiği fuhuşa sürüklenmiş kadınlar karşılıyor. Havalimanından alınan kadınlar şebekeye ait evlere veya anlaşmalı otellere götürülüyor. Daha sonra 'yol masrafları' bahane edilerek zorla senet imzalatılarak borçlandırılıyor. Yabancı bir ülkede yalnız kalan kadınlar borçlarını ödeyebilmek için fuhuşa zorlanıyor. Direnen olursa dayak ve işkenceye maruz kalıyor. Muhalefet edenler, çetenin güvenliği açısından 3 ile 6 bin dolar arasında İzmir, Mersin gibi illerdeki başka çetelere satılıyor. Kadınların Türkiye'de daha uzun süre tutulabilmeleri amacıyla pasaportlarında tahrifat yapılarak vizeleri uzatılıyor.

575 yıla kadar hapsi istendi

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, 25 sanık hakkında iddianame hazırlandı. Fuhuş şebekesinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak. Elebaşı Ejder Topak'ın 259 yıldan 575 yıla kadar, Murat Doğan'ın 80 ile 207 yıl arasında hapisleri isteniyor.

İrina'nın dramı

İddianamede çetenin zorla fuhuş yaptırdığı seks kölesi İrina Ryabchenko'nun yaşadıkları şöyle anlatıldı: 23 yaşındaki İrina, çalışmak istediği ajans tarafından İstanbul'a gönderildi. İrina'yı İstanbul'da Anya adlı bir kadın karşıladı ve Ataköy'deki bir daireye götürdü. Evde bulunan Deniz B., İstanbul'a getirmek için 4 bin dolar harcadıklarını söyleyerek İrina'ya senet imzalatıyor. Senetleri ödemesi için de fuhuş yapması gerektiğini söylüyor. Mecburen boyun eğen İrina, 4 bin doları ödemesine rağmen çetenin elinden kurtulamadı. Bu yüzden evden kaçtı. Deniz B. tarafından yakalanarak Ejder Topak'a satıldı. Topak, İrina'yı Aksaray'daki bir eve kapatt. Telefonu, pasaportu ve parası alınan İrina, Topak ve üç kişi tarafından önce dövüldü sonra da dört gün boyunca tecavüze uğradı. İrina daha sonra 6 bin dolar karşılığında İzmir'de 'Apo' lakaplı 'Kenan' isimli kişiye satıldı. Kenan da bir süre sonra genç kadını Mersin'de 'Niyazi'ye 6 bin dolara sattı.

Kızların alacağı deftere yazılıyor

Fuhuşa sürüklenen kadınlar saatlik ve gecelik olarak ortalama 100-200 dolardan pazarlanıyor. Müşteri bu fiyatı kabul ederse çetenin şoförleri kaldıkları yerlerden alarak buluşma noktasına götürüyor. Fuhuş yaptırılan kadınlara paraları peşin verilmiyor. Alacakları bir deftere yazılıyor. Daha sonra elebaşı Ejder Topak'a paraları kadınlara veriyor.

Rusya yardım istedi

Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bir yetkilinin 3 Şubat 2006'ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne giderek zorla fuhuş yaptırılan vatandaşları İrina Ryabchenko'nun çetenin elinden kurtarılması için yardım istediği iddianamede yer aldı. İrina'nın Mersin'de bulunabileceği bilgisinin alınması üzerine Mersin polisinden yardım istendi. İrina, polisin çabalarıyla çetenin elinden kurtarıldı.

Akşam
Günün Önemli Haberleri