Rumların umudu ABde

Abone ol

Hristofyas, Avrupa Birliği'ni (AB) Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması için harekete geçmeye çağırdı.

Resmi ziyaret için İtalya'da bulunan Kıbrıs Rum Kesimi Meclis Başkanı ve İşçi Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas, Avrupa Birliği'ni (AB) Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması için harekete geçmeye çağırdı. Hristofyas, bugün Roma'da düzenlediği basın toplantısında, "AB, kendi kurucu hakları doğrultusunda Kıbrıs sorununa bir yanıt vermelidir" dedi.

Hıristofyas, Kıbrıs sorununun halen çözümlenmemiş olmasının Türkiye'nin tutumundan kaynaklandığını belirterek, "Kıbrıs hükümeti, biri Kıbrıslı Rumlar diğeri Kıbrıslı Türkler olmak üzere iki toplumlu bir federasyon oluşturulmasını önermiştir. Ama Ankara, Kuzey Kıbrıs'ta bağımsız bir Türk cumhuriyeti istediğinden dolayı, bu girişimimiz de fiyaskoyla sonuçlanmıştır. Bizi sertlik ve uzlaşmazlıkla suçluyorlar. Diğer 100 bin insanla birlikte sürgüne gitmek durumunda kalmış biri olarak benim için, kendi toprağıma geri dönme meselesinde, uzlaşmamak kadar tabii bir şey olamaz" diye konuştu.

Hristofyas, Türkiye'nin çözüme yanaşmamasında, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'den destek görmesinden kaynaklandığını da iddia ederek, "Özellikle İngiltere, öteden beri 'parçala ve yönet' politikasını izlemiştir. İngilizler bizi halen bir sömürgeleri gibi görmekten vazgeçmelidirler" dedi.

Günün Önemli Haberleri